Miega traucējumi un prieka zudums – ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem

Miega režīms cilvēkiem, un jo īpaši skolēniem, visā pasaulē ir traucēts, jo līdz ar pašizolēšanās prasībām palielinās pie ekrāna pavadītais laiks, un mainās miega režīms.

 

Tīnim slikts garastāvoklis var būt tāpēc, ka vienkārši nav izgulējies

FOTO: Shutterstock.com

Tīnim slikts garastāvoklis var būt tāpēc, ka vienkārši nav izgulējies

Negatīvs garastāvoklis pusaudža gados nav nekas neparasts, un tam ne vienmēr tiek pievērsta pietiekama uzvedība. Taču miega trūkums var slēpties aiz tā – t.i., ietekmēt garīgo veselību, izraisot pat anhedoniju (vai labizjūtas zudumu), trauksmi, dusmas un būtiski palielinot depresijas risku, tā apliecināts globālā pētījumā, kurā piedalījušies vairāk nekā 350 000 tīņu.

Turklāt, ja miega traucējumi ir ilgstoši, garastāvoklis ikdienā pasliktinās par apmēram 55 procentiem.

“Kamēr jauns – tikmēr nekas nevar kaitēt. Šādu apgalvojumu nereti dzirdam. Tomēr miega ilgums būtiski prognozē garastāvokļa izmaiņas visos vecumposmos, tostarp var radīt paaugstinātu depresiju, trauksmi, dusmas,” saka Mišela Šorta (Michelle A. Short), pētījuma vadošā autore, ar miega trūkumu saistot 83% lielāku iespējamību, ka cilvēks ikdienā izjutīs dusmas, par 62% palielinātu depresijas risku un par 41% lielāku trauksmes risku.

Tāpēc sabiedrībā arvien ir jārunā par miega nozīmi – sākot jau no “bērna kājas”, tostarp, kontrolēt skolas sākšanās laiku un uzraudzīt akadēmisko spiedienu, piemēram, ārpusstundu apmācību skaitu.

Reklāma
Reklāma

 “Ir ļoti svarīgi, lai miegam tiktu pievērsta lielāka uzmanība, tāpat arī garastāvokļa traucējumu gadījumos ir svarīgi pētīt, kā cilvēks guļ,” secināts pētījumā.


Avots: Michelle A. Short, Stephen A. Booth, Omar Omar, Linda Ostlundh, Teresa Arora. The relationship between sleep duration and mood in adolescents: A systematic review and meta-analysis. Sleep Medicine Reviews, 2020.
 

No RigaBrain.lv