Menstruāciju produkti ir piektais lielākais okeānu piesārņotājs. Vai silikona piltuves ir risinājums?

Par laimi, cilvēce sāk atmosties un meklēt veidus, kā apturēt straujo dabas piesārņošanu. Daudzi no mums ir atteikušies izmantot plastmasas ūdens pudeles, salmiņus, pārtikas preču maisiņus, plastmasas krūzītes, vienreiz lietojamos traukus un pat vienreiz lietojamās autiņbiksītes.

FOTO: Shutterstock.com

Tamponi un paketes varētu nebūt gluži pirmā lieta, kas ienāk prātā, domājot par ‘’plastmasas problēmu’’, taču, atsaucoties uz neseno Eiropas Komisijas ziņojumu, tie ir piektais izplatītākais plastmasas atkritumu veids pludmalēs.

Kad Anglijas Jūras aizsardzības biedrība 2016. gadā veica ikgadējo pludmales sakopšanu, ik uz 100 metriem tika atrasti 20 menstruāciju higiēnas lietas.

Neskatoties uz brīdinājumiem par piesārņojumu, ko tie rada, miljoniem pakešu un tamponu ik dienu tiek noskaloti podā, kas izraisa kanalizācijas sistēmu aizdambēšanos un pārplūšanu, līdz tas viss nonāk upēs un okeānos.

‘’Parastā izmēra’’ menstruāciju pakete ir ekvivalenta četriem plastmasas iepirkuma maisiņiem. Arī lielākā daļa tamponu satur plastmasu, piemēram, to aplikatori.

Ja tie nenonāk okeānā, tad nonāk atkritumu poligonā, kur to sadalīšanās prasīs vairāk kā 500 gadus. Vienā gadā pasaulē tiek izmantoti vairāk nekā 45 miljardi tamponu un pakešu, kā rezultātā rodas 7 miljoni mārciņu (3’175’146 kg) plastmasas atkritumu. Turklāt - tākā šie produkti ir toksiski mūsu videi, tie ir arī toksiski mūsu ķermeņiem.

‘’Daudzi sanitārie izstrādājumi satur bīstamas ķimikālijas, piemēram, balinātājus un dioksīnus, kas ir zināmi kā cilvēku kancerogēni,’’ stāsta organizācija ‘’No More Taboo’’, kuras mērķis ir uzlabot piekļuvi netoksiskiem, atkārtoti lietojamiem sanitārajiem produktiem visā pasaulē.

‘’Pašlaik nav tādu regulu par to, ko sieviešu higiēnas kompānijas drīkst izmantot savos izstrādājumos, tāpēc patērētāji nemaz nezina, kādu ķīmiju viņi ievieto savā ķermenī.’’

Taču - ja domā, ka esi jau atrisinājusi šo problēmu, iegādājoties silikona piltuvi, padomā vēlreiz. Silikons, kuru nedrīkst sajaukt ar dabiski sastopamo minerālu silīciju, ir tikai vēl viena plastmasas forma. Iespējams, tikpat toksiska. 

 

Reklāma
Reklāma

Taču pastāv arī netoksiskas, ilgtspējīgas alternatīvas:

1. Dabīgā kaučuka menstruālās piltuves, piemēram The Keeper;

2. Organiskās kokvilnas vai kaņepju paketes (izmazgājamas un lietojamas atkārtoti);

3. Pašai savu pakešu izveidošana no veca apģērba. Skaties pamācību!

 

Avots: http://returntonow.net