Jaundzimuša bērniņa pirmās vasaras dienas ārā

Došanās mājās ar jaundzimušo no dzemdību iestādes ir priekpilns notikums, tomēr pēc tam sākas ikdienas rūpes par mazo, un jaunajiem vecākiem ir jāpaspēj gana daudz. Lūk, kas jāņem vērā, plānojot pastaigas ar jaundzimušo vasaras laikā.

Jaundzimuša bērniņa pirmās vasaras dienas ārā

FOTO: Shutterstock.com

Kad drīkst doties pirmajā pastaigā
Ja mazulītis ir izrakstīts no stacionāra bez citiem īpašiem norādījumiem, tas nozīmē, ka jaundzimušo var vest laukā pastaigā jau nākamajā dienā pēc atbraukšanas mājās. Vasaras laikā, ja laika apstākļi to atļauj, var sākt jau ar stundu garu pastaigu, ar katru dienu pagarinot pastaigas laiku. Vēsākā laikā pirmās pastaigas ilgums ieteicams 15-20 minūtes, ik dienu to pagarinot.
 

Sargāt no saules
Kā norāda pediatre K. Selecka, pirmā pusgada laikā mazuļiem nav ieteicams lietot saules aizsargkrēmus, tāpēc pavisam maziem bērniņiem un īpaši arī jaundzimušajiem atrasties tiešos saules staros nevajadzētu. Līdz pusgada vecumam vecākiem jānodrošina bērna aizsardzība, turot viņu ēnā, ratiņos vai zem saulessarga. Šajā vecumā bērniņš ir ļoti jūtīgs un mazuļa āda nenobriedusi, tāpēc tieši saules stari uz jaundzimuša bērna ādas nav pieļaujami.
 

Pastaiga trokšņu pilnā vidē vai lauku klusumā
Protams, jāņem vērā, pa kādu vietu ir plānotas pastaigas. Ideāla ir lauku vide, kur ir lielāks miers un pieklusinātas dabas skaņas. Vasarā jāizvērtē, pa kādām pilsētas ielām ar mazo staigāt – ja ielas ir dikti sakarsušas un putekļainas, prieks no pastaigas būs mazs. Var apsvērt domu mazo likt uz balkona vai terases, kas atrodas nostāk no izplūdes gāzēm. Tāpat jāpārdomā, vai pilsētas trokšņi nav par intensīvu jaundzimušajam. 
 

Sekot līdzi saules aktivitātei
Īpaši karstā laikā ir ieteicams sekot līdzi saules intensitātei un iepazīties ar ultravioletās radiācijas indeksa prognozi, ko publicē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Uzturēšanās laukā, kad šis indekss ir augsts, nav ieteicama, tāpēc bieži dienās, kad saules intensitāte ir augsta, mediķi iesaka izvairīties no atrašanās laukā laika posmā plkst. 10-16, kad saule sasniedz savu augstāko intensitāti. Atrašanās laukā šādā laikā nebūs vēlama ne tikai bērnam, bet arī pieaugušajam. Arī jaunajiem vecākiem ir svarīgi sekot līdzi savai pašsajūtai, lai spētu pēc iespējas labāk parūpēties par savu bērnu. 
Operatīvā informācija par ultravioletās radiācijas indeksu skatāma šeit.
 

Reklāma
Reklāma

Palīdzēt mammai iziet pastaigā
Iespējams, ka pastaigas būs arī kā atpūtas mirklis jaunajai māmiņai, tomēr pēc dzemdībām mammai nevajadzētu pārlieku fiziski piepūlēties. Tāpēc atbalsta personai vajadzētu palīdzēt jaunajai māmiņai iziet ar bērniņu pastaigā, vai, ja māmiņa jūtas nogurusi, ļaut viņai atpūsties un uzkrāt spēkus, kamēr ar mazuli pastaigā iziet kāds cits. Ja tomēr māmiņai pašai ir vēlme doties pastaigā, kādam vajadzētu palīdzēt ar ratiņu iznešanu laukā vai mazuļa sagatavošanu, vai vienkārši jaunās mammas pavadīšanu laukā, jo pirmās pastaigas var būt satraucošas arī jaunajai mammai.