Dažiem Covid-19 slimniekiem atklāj netipiskas pazīmes - psihiskās uzvedības izmaiņas

Nelielā Covid-19 pacientu apakšgrupā ārsti ir novērojuši neiroloģiskus simptomus, ieskaitot apjukumu, insultu un krampjus. 

Foto: Unsplash

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Unsplash

Kaut arī drudzis, klepus un apgrūtināta elpošana ir tipiskākās jaunā koronavīrusa infekcijas pazīmes, dažiem pacientiem pirms saslimšanas ir bijušas citas pazīmes, proti, izmainīts garīgais stāvoklis, ir novērota encefalopātija, kas ir smadzeņu darbības izmaiņu vai disfunkcijas apzīmējums. Tam var dažādi apakšcēloņi. Šie neiroloģiskie simptomi pievienojas pārējiem neparastajiem simptomiem, piemēram, samazināta ožas un garšas izjūta.

Jau marta sākumā medicīnas žurnāls "Cureus" ziņoja par 74 gadus vecu vīrieti Floridā, kurš devies uz slimnīcu ar drudzi un klepu. Veicot rentgenu, netika atklāts plaušu karsonis un kungs nosūtīts mājās. Nākamajā dienā drudzis pieņēmās spēkā un ģimenes locekļi vīrieti veduši atpakaļ uz slimnīcu. Viņam bija elpošanas grūtības un viņš zaudēta spēja runāt.

Pēc vairāku līdzīgu gadījumu atkārtošanās neiroloģe Elisa Forija (Elissa Fory) secina, ka ‘’Tas var norādīt, ka retos gadījumos vīruss var uzbrukt tieši smadzenēm.’’

Par pacientiem, kuri ieradušies slimnīcā ar encefalopātiju, ir apjukuši un miegaini, izturas savādi vai skatienu ilgstoši koncentrē tālumā, jau sākotnēji ir jāpieņem, ka pacients iespējams ir inficējies ar Covid-19 un jāveic piesardzības pasākumi, lai pasargātu sevi un pārējo slimnīcas personālu. Šādiem pacientiem var sākties arī krampju lēkmes, kurām nepieciešama tūlītēja medicīniska palīdzība.

Reklāma
Reklāma

Neirologs Roberts Stīvens (Robert Stevens) par notiekošo: ‘’Visi skaidrojumi šajā brīdī ir hipotēzes, jo tik maz par šo vīrusu ir zināms. Izskaidrojums varētu būt arī vienkārši pazemināts skābekļa līmenis asinsritē, kas rodas elpošanas mazspējas dēļ.’’

Avots: The New York Times