Mikrobiologs dara tā... Pirmās piecas lietas, kas jāizdara, ieejot mājās no ielas

Kāda ir pareizā secība, lai iespējamais vīrusa pārnešanas ceļš būtu pēc iespējas īsāks? Par laimi, izmantojot pareizu stratēģiju, kā arī turpinot kārtīgu un apzinīgu roku mazgāšanu un dezinfekciju, vīrusu un baktēriju pārnešanas iespēju mājās var būtiski samazināt.

Zini un ievēro!

FOTO: Shutterstock.com

Zini un ievēro!

1. Pirms ieiešanas mājā dezinficē rokas 
Rēķinies, ka ikreiz, izejot atrodaties ārpus mājām, uz rokām nokļūst baktērijas, vīrusi un citi mikroorganismu. Neaiztiec seju, kamēr nevari nomazgāt rokas.  Ja iespējams, turi kabatā dezinfekcijas līdzekli, lai nepārnestu potenciāli kaitīgus patogēnus uz automašīnas stūri vai durvju rokturi, kuram pieskaries, atgriežoties mājās. 

Bostonas Simmonsa universitātes mājas higiēnas un veselības centra pārstāve, mikrobioloģijas profesore Elizabete Skota, saka, ka viņa visu laiku cenšas turēt somiņā tīrīšanas līdzekli. Viņa to izmanto ikreiz, kad iekāpj savā automašīnā, pirms ķeršanās pie stūres dezinficējot rokas. Īpaši viņa to dara pēc veikalu apmeklēšanas. Kā arī atgriežoties mājās, pirms ver vaļā durvis un pieskaras sava dzīvokļa rokturim.


2. Nolieci iepirkumu somas uz grīdas, pakar vietā atslēgas un rokassomiņu
Tā kā baktērijas vairākas stundas var dzīvot uz virsmām, piemēram, maisiņiem, neliec pārtikas preces uz galda, kur ikdienā sadali un gatavo pārtiku, ja vien tūlīt neplāno rūpīgi dezinficēt galda virsmas. Tas pats attiecas uz tikko piegādātajām pasta pakām - nenovieto tās uz virsmām, kur liec pārtiku. Atstājiet somas tur, kur tās ir drošas no pieskaršanās citām virsmām. 


3. Novelc apavus un virsdrēbes 
Novilkt virsdrēbes un ārā apavus ir elementāra higiēnas norma, ko piekopjam jau gadiem ilgi. Pievērs uzmanību tam, vai virsdrēbes tiek uzkarinātas tām paredzētā vietā - skapī. Nevis tiek nomestas uz gultas vai dīvāna, kur tās var atstāt vīrusus un citus mikrobus. Īpaši piesardzīgie var drēbes ielikt "karantīnas skapī" vai uzreiz mazgāt.


4. Rūpīgi nomazgā rokas, tad izpako pirkumus 
Tikai tagad, kad netīrās ārā drēbes un apavi ir novilkti, ir pienācis laiks atbrīvot rokas no mikrobiem. Pēc tam, kad esi nomazgājis rokas, varat  pieķerties pie pārtikas preču izpakošanas. Ja esi vienkārši devies ārā pastaigāties un esi pārliecināt, ka rokas ir tīras, tad mikrobioloģe Elizabete Skots saka, ka rokas pat var nemazgāt! Pie nosacījuma, ka pilnīgi nekam pastaigas laikā neesi pieskāries. Izvērtē kritiski! 

Reklāma
Reklāma

5. Ja nepieciešams, nomazgā rokas vēlreiz
Pēc pārtikas produktu izpakošanas rokas ir jānomazgā VĒLREIZ! Ja esi pieskāries iepakojumam, tad taču arī uz tā var būt vīrusi un baktērijas. Nebūtu labi ar netīrām rokām pieskarties ēdienam, kas tūlīt nonāks tavā mutē. Neaizmirsti ik pa laikam mājās notīrīt tos priekšmetus, kuriem var pieskarties cilvēki, kas ienāk mājā un nav nomazgājuši rokas - rokturi, durvju apmalītes, zona ap ārdurvīm, skapju rokturīši utml. Var izmantot speciālos dezinfekcijas līdzekļus, bet tikpat efektīvas ir ziepes un tīrs ūdens. 

 

Informācija no www.apartmenttherapy.com

 

Saistītie raksti