Pirmās palīdzības sniegšana, ja bērns ir aizrijies. Video pamācība

Ja bērns ir aizrijies, palīdzība ir jāsniedz nekavējoties. Kā to pareizāk darīt, Mammamuntetiem.lv stāsta un rāda ārsts Mareks Marčuks, RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktors un "Skola Mammām un Tētiem" nodarbības "Bērna drošība un pirmā palīdzība" vadītājs.

113 – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālrunis, pa kuru visātrāk (tieši, nepastarpināti) var sazvanīt mediķus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

113 – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālrunis, pa kuru visātrāk (tieši, nepastarpināti) var sazvanīt mediķus.

Latvija joprojām nevar lepoties ar saviem datiem, ja mēra prasmes nosargāt bērnus no traumām. Pie mums jau gadiem ilgi vairāk nekā citviet Eiropas Savienībā bērni mirst vai gūst invaliditāti traumu dēļ. Vecuma grupā līdz 4 gadiem pat vairāk nekā 80% no traumām bērni gūst tieši mājās. Turklāt parast traumu skaits palielinās, sākoties vasaras brīvlaikam, un nu mūsu bērni it kā pēkšņi tikuši brīvsolī. 

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv gatavo rakstu sēriju "Bērnu drošība mājās".

 

Vispirms ir svarīgi atšķirt, vai klepus ir efektīvs vai ne. 
Labākajā gadījumā klepus ir efektīvs - bērns spēs klepot skaļi. Starp klepus epizodēm spēs runāt vai raudāt un būs pie pilnas apziņas, kas liecinās, ka svešķermenis nav pilnībā nosprostojis elpceļus un gaiss nonāk plaušās un pēc tam arī smadzenēs, tas ir, smadzenes nepiedzīvo skābekļa trūkumu.

Sliktākajā no scenārijiem klepus nebūs vai arī tas būs neefektīvs. Ko tas nozīmē? Klepus būs kluss, bērns raudās vai runās pavisam klusi, čukstus. Smagākos gadījumos, ja svešķermenis būs gandrīz vai pilnībā nosprostojis elpceļus, var iestāties skābekļa bads un bērns pamazām var nonākt bezsamaņas stāvoklī.

Ja svešķermenis nonāk gremošanas orgānu sistēmā, daļa simptomu būs analogi elpceļu simptomiem – klepus, šķaudīšana.
Bērns var vemt, var būt pastiprinātas atraugas, pastiprināta siekalošanās vai citi simptomi.

Ja svešķermenis nonāk gremošanas sistēmā, situācija var nebūt tik pēkšņa un akūta - svešķermenis atrodas tur stundām vai pat dienām ilgi.
Šajās situācijās klāt nāk jau sistēmiska organisma atbildes jeb iekaisuma reakcija.

 

VIDEO PAMĀCĪBA - KĀ PALĪDZĒT, JA BĒRNS IR AIZRIJIES

Palīdzības sniegšana:

- Ja klepus ir efektīvs, noteikti mudināsim bērnu klepot vēl spēcīgāk un brašāk.
- Nostāsimies bērnam aiz muguras, nolieksim viņa ķermeņa augšdaļu nedaudz uz priekšu un
aicināsim klepot.


- Ja klepus ir neefektīvs, mūsu glābējpozīcija būs bērnam aiz muguras un mēs veiksim pamīšus mugurkaula uzsitienus, kā arī vēdera grūdienus (Heimliha paņēmienu).

Muguras uzsitieni

Reklāma
Reklāma

1) Nolieksim bērnu ar ķermeņa augšdaļu uz priekšu. Ar savu nedominanto roku saglabāsim šo pozīciju, lai bērns nenokrīt uz zemes, un ar vadošo roku pa mugurkaula viduslīniju virzienā no jostas rajona uz galvgali veiksim mugurkaula uzsitienus piecas reizes.
2) Uzsitieni ir jāveic pietiekami spēcīgi. Glāstīšana un paijāšana šajā reizē nebūs īstais risinājums.
3) Pēc pieciem uzsitieniem veltīsim pāris sekunžu, lai ielūkotos bērnam mutē, vai svešķermenis nav ērti evakuējams. Atslēgas vārds – ērti. Ja es neesmu simtprocentīgi pārliecināts, ka spēšu ar savas rokas pirkstiem izņemt rotaļlietu vai ēdiena gabaliņu, es to nedaru.
4) Pēc tam veikšu piecus vēdera grūdienus jeb Heimliha paņēmienu (nosaukums pēc autora, kas šo metodi ir ieviesis).

5) Mana pozīcija joprojām ir bērnam aiz muguras. Ar tausti atrodu bērna nabu. Savu vadošo roku salieku dūrē tieši virs nabas un ar otru roku aptveru pirmo.
6) Veicu piecas reizes grūdienus virzienā no jostas daļas uz galvgali, kā arī no ķermeņa priekšpuses uz mugurkaulu. Arī šajā situācijā vēdera grūdieniem ir jābūt pietiekami spēcīgiem, lai tie būtu efektīvi. Arī pēc šīs manipulācijas pārbaudīšu, vai svešķermenis mutē nav pavirzījies uz augšu un vai es to nevaru ērti evakuēt no mutes.
7) Atkārtošu mugurkaula uzsitienus un pēc tam Heimliha paņēmienu pamīšus tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, kamēr bērns klepo.

8) Ja šīs manipulācijas nepalīdz un bērns nonāk bezsamaņā, pāriešu pie bezsamaņas scenārija. Vai, ja tas būs nepieciešams, pie elpināšanas un sirds masāžas.

Ja aizrīšanās gadījumā mēs atkārtoti veicam muguras uzsitienus un vēdera grūdienus, bet redzam, ka bērna stāvoklis neuzlabojas, viņš kļūst slābanāks, krīt miegā līdz bezsamaņas stāvoklim, pārtraucam veikt minētās glābšanas tehnikas un noguldām bērnu uz zemes stabilā stāvoklī.


Atliecam galvu atpakaļ, novietojot vienu roku bērnam uz pieres, ar otru fiksējot žokli. Mute ir atvērta, un desmit sekundes pārbaudām elpošanu: es redzu, es jūtu, es dzirdu. Ja konstatējam, ka bērns elpo, novietojam stabilajā sānu pozā. Ja elpošana nav konstatējama, pārejam pie elpināšanas un netiešās sirds masāžas.

IZLASI UN NOSKATIES ARĪ: Palīdzības sniegšana bērnam, ja ir bezsamaņa, apstājas elpošana un sirdsdarbība

KAD ZVANĪT 113

Ja nelaimes situācijā esat divatā ar bērnu:

Ja konstatējat, ka bērns ir aizrijies un neizdodas no svešķermeņa atbrīvoties, mudinot bērnu klepot, vai klepus ir neefektīvs: vispirms pārliecinieties, ka bērna stāvoklis nav kritisks, izvērtējiet apziņu un elpošanu, tikai tad zvaniet 113. Ieslēdziet tālrunī skaļruņa režīmu, novietojiet sev blakus un paralēli sarunai ar NMPD dispičeri, uzsāciet veikt muguras uzsitienus un vēdera grūdienus. Izklāsties dispičerim situāciju, obligāti pieminot bērna apziņas un elpošanas stāvokli.


Ja sniedzat bērnam palīdzību un apkārt ir citi līdzcilvēki:

Ja konstatējat, ka bērns ir aizrijies un neizdodas no svešķermeņa atbrīvoties, mudinot bērnu klepot vai klepus ir neefektīvs: vispirms  novērtējiet bērna apziņu un elpošanu. Lūdziet līdzcilvēkam zvanīt 113, izstāstīt, ka bērns ir aizrijies, obligāti pieminot apziņas un elpošanas stāvokli. Tad piekodiniet atgriezties pie jums. Pēc tam nekavējoties uzsāciet muguras uzsitienus un vēdera grūdienus.