Četri veidi, kā izmantot Coca - Cola piemājas dārziņā

Populārais saldinātais gāzētais dzēriens "Coca - cola" ir gandrīz uzniversāls produkts, ko lieto gan kā ne visai veselīgu dzērienu, gan ārstēšanās procesā, gan saimniecībā. Un, kā izrādās, arī dārzā un lauksaimniecībā to var izmantot ļoti lietderīgi.   

Nedzer Coca-colu izmanto to labād dārza darbiem. FOTO:www.pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nedzer Coca-colu izmanto to labād dārza darbiem. FOTO:www.pexels.com

Sagaidot pavasari, savā dārza piederumu šķūnītī noliec arī pāris lielās pudeles ar Coca - Colu, jo tā palīdzēs cīnīties ar augu sēnīšinfekcijām un papildinās augsni ar trūkstošajām barības vielām.  Kamēr dzert to iesaka limitēti, dabai, dzīvniekiem un ekoloģijai dzēriena izmantošana dārzkopībā nekādu kaitējumu nenodarīs. 

Pretsēnīšu līdzeklis
Fitoftora ir pazīstamākā parazītiskā mikroskopiskā sēne, kura izraisa lakstu puvi.  Vēl to sauc arī par tomātu brūno puvi. Aplaistot augus ar speciāli gatavotu maisījumu, kuras sastāvā ir arī Coca - Cola, uz to lapām veidojas plāna plēvīte, kas neļauj sēnītes sporām tikt dziļāk lapās.

Maisījuma recepte: 

  • 500 ml piena sūkalu
  • 250 ml Coca Cola
  • 10 litri ūdens

Augus apsmidzina reizi 10 dienās sākot ar jūliju un laista līdz septembrim, kad sākas aktīvais fotofloras izplatīšanās laiks.


Coca - Cola kā komposta sastāvdaļa
Augu un virtuves produktu ātrākai pārstrādei kompostam pievieno superfosfātu, kuru vienmērīgi pārkaisa pāri zaļajai masai. Tādiem pašiem mērķiem var izmantot Coca-Cola, kas arī satur fosforskābi. Iedarbība tā pati, tikai, izrādās, vēl ātrāka. Tie, kas šādi izmanto gāzēto dzērienu, iesaka apslacīt komposta kaudzes vai bedres katru nākamo kārtu ar Coca - Cola. Sadalīšanās process notiks ātrāk. Cukurs ir arī laba barotne mikroorganismiem, kas iesaistās kompostēšanas procesā. Komposta masu apmaisa reizi 10 dienās, papildus aplaistot ar ūdeni. Masa gatava izmantošanai dārzā pēc 1,5 - 2 mēnešiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Kā pareizi uzturēt kompostu 


Coca - Cola kā papildus mēslojums dārza augiem
Augiem ir nepieciešams fosfors, ko satur Coca - Cola, tāpēc laiku pa laikam ar speciāli pagatavotu šķīdumu proporcijās 2 ēdamkarotes dzēriena uz 10 litriem ūdens. Stiprāku sastāv gatavot nevajadzētu, jo tad tas var ietekmēt normālu skābes līmeni augsnē. Ūdeni ar Coca - Cola lej tieši pie auga saknēm, cenšoties nesalaistīt pārējo virsmu. 
Stiprāks šķīdums der tādiem augiem kā dārza dzērvenes, rododendri, hortenzijas, kuri mīl skābu augsni. 
 

Līdzeklis pret kaitēkļiem
Coca-Cola lieliski cīnās ar daudziem dārza kaitēkļiem, piemēram, laputīm, Kolorādo vabolēm un pat gliemežiem.
Lai cīnītos ar laputīm, ūdens un gāzēta dzēriena proporcija no 7 : 2. Pietiek 2 nedēļas regulāri izsmidzināt skarto augu, un laputis pazudīs.
Toties Coca-Cola ir piemērota ēsma gliemežiem. Dzērienā esošais cukurs piesaistīs kaitēkļus, bet skābe izpildīs pārējo darbu.
Ar udens un Coca-Cola šķīdumu var atbrīvoties no Kolorādo vabolēm. 2 litrus šķidruma atšķaida ar 4 litriem ūdens un vairākas reizes apstrādātu skartos augus.
​Šķīdums, kas satur Coca-Cola, nav piemērots skudru apkarošanai, jo skudras mīl saldu un vēl vairāk apsēdīs dārzu.  

Saistītie raksti