Kā praktiski izzināt Saules sistēmu, izveidojot planētu modeli. VIDEO

“Labākais veids, kā izprast Saules sistēmu un atcerēties planētu nosaukumus, ir izveidot Saules sistēmas maketu. Tas nav grūti, gluži pretēji – aizraujoši!” ir pārliecināts Rimi Bērniem eksperts, skolēns Klāvs Smildziņš, kurš vienkāršā un interesantā veidā aicina arī citus bērnus un skolēnus pašrocīgi izveidot savu Saules sistēmu.

Šāds Saules sistēmas modelis tika izmantots Viduslaikos.

FOTO: Shutterstock.com

Šāds Saules sistēmas modelis tika izmantots Viduslaikos.

Saules sistēmas apguve sākas jau bērnudārzā, un līdz pat skolas vecākajām klasēm tā tiek integrēta dažādos mācību priekšmetos. Pirmās šī temata mācību stundas var šķist sarežģītas, tādēļ Rimi Bērniem eksperts Klāvs Smildziņš piedāvā praktisku veidu, kā vienkārši, bet tajā pašā laikā efektīvi apgūt planētu nosaukumus un iemācīties tās atšķirt. Viņš aicina arī citus izveidot Saules sistēmas maketu savām rokām. Izstrādes process ne tikai vairos zināšanas, bet arī būs interesanta laika pavadīšana, turklāt gala rezultāts – izveidotais makets – kalpos kā skaista instalācija, ko nolikt plauktā vai uz darbagalda.


Nepieciešamie materiāli:

  • kartona kaste;
  • ūdenskrāsas;
  • plastilīns;
  • stieples;
  • neliela lampiņu virtene.



Izveide:
Sagatavo nepieciešamos materiālus. Izkrāso kartona kastes iekšieni ar zila toņa ūdenskrāsām. Kamēr kaste – maketa pamats – žūst, izveido ar plastilīna palīdzību 8 planētu modeļus un sagatavo 8 nelielus stieples gabalus. Uzdur plastilīna planētu modeļus uz stieplēm. Izdur kastes augšā 8 caurumus, kuros piestiprini stieples ar planētu modeļiem. Kad tas pabeigts, ievieto kastē lampiņu virteni. Saules sistēmas makets ir gatavs!


Der zināt
Saules sistēmas attīstība sākusies pirms 4,6 miljardiem gadu. Saules sistēmu veido Saules un ap to riņķojošo debess ķermeņu kopums – astoņas planētas, kā arī citi ievērojami mazāki ķermeņi. Pirmās četras Saules sistēmas planētas var uzskatīt par Zemes grupas planētām, jo tās ir veidotas no iežiem un metāliem. Nākamās četras ir atšķirīgas – Jupiters un Saturns ir gāzu giganti, savukārt Urāns un Neptūns – ledus giganti.


8 aizraujoši fakti par 8 planētām

    1. Pirmā un Saulei tuvākā planēta ir Merkurs – vismazākā planēta Saules sistēmā. Lai gan tuvākā Saulei, tā nav karstākā planēta.

    2. Aiz Merkura atrodas karstākā un spožākā planēta Venera. Mūsu senči, senlatvieši, to dēvējuši par Ausekli, jo tā reiz tika pielīdzināta spožajai rīta zvaigznei.

    3. Planēta Zeme ir trešā pēc kārtas no Saules. Tā ir vienīgā apdzīvotā planēta, un tai ir tikai viens pavadonis – Mēness. 

    4. Ceturtā planēta ir sarkanais Marss. Tas ir divas reizes mazāks nekā Zeme.

    5. Nākamais ir Jupiters – lielākā Saules sistēmas planēta. Tā ir viena no spožākajām planētām, tādēļ debesīs
to var labi saskatīt pat ar neapbruņotu aci. 

    6. Sestā planēta ir Saturns, kura īpašā pazīme ir to ieskaujošie gredzeni, kas sastāv no ledus un putekļiem. Tam ir vairāk nekā 60 pavadoņu.

    7. Septītā planēta Urāns ir aukstākā planēta – gaisa temperatūra tajā var nokristies līdz pat -220° grādiem pēc Celsija. Pateicoties gāzveida struktūrai, šai planētai ir zaļa nokrāsa.

    8. Pēdējā, astotā, Saules sistēmas planēta ir Neptūns. Interesanti, ka Neptūns tika atklāts, pateicoties matemātiskiem aprēķiniem. Ar tā laika teleskopiem nebija iespējams redzēt tik tālu, tomēr šī planēta tika tiešā vārda nozīmē “izrēķināta” ar matemātikas palīdzību.

Reklāma
Reklāma