Slimību profilakses un kontroles centra padomi, kā izvairīties no ērces piesūkšanās

Ērču aktivitāte sākas, ja temperatūra pakāpjas līdz plus pieciem, sešiem grādiem - šogad par pirmo ērci ziņos jau janvāra sākumā! Ērces šobrīd ir lēnas, taču var pieķerties. 

Agrāk ērču aktivitāte Latvijā bija vērojama no marta līdz oktobrim.

FOTO: Shutterstock.com

Agrāk ērču aktivitāte Latvijā bija vērojama no marta līdz oktobrim.

Latvijā ir sastopamas divas ērču sugas, kas pārnēsā cilvēkiem bīstamas infekcijas slimības – ērču encefalītu, Laimas slimību un citas slimības. No ērču encefalīta Tu vari sevi pasargāt vakcinējoties, bet vienīgais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar Laimas slimību un citām ērču pārnestām slimībām, ir izvairīties no ērces piesūkšanās. 

Praktiski padomi

Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai ieraudzītu un laikus notrauktu pa to rāpojošas ērces. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Jāatceras, ka ērces var atnest mājās arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.

Pēc uzturēšanās brīvā dabā, pat ja tas ir tavs piemājas dārzs, ik dienu pārbaudi, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces, īpašu uzmanību pievēršot noteiktām ķermeņa daļām. 

Atgriežoties mājās no meža, nekavējoties nomaini apģērbu, pārbaudi sevi un nomazgājies dušā.

Regulāri pārbaudi savu mājdzīvnieku
Arī mājdzīvnieki var atnest ērces mājās, tāpēc regulāri pārbaudi savu suni, kaķi, kā arī mājdzīvniekiem izmanto pretērču līdzekļus (skaustā pilināmus vai kaklasiksnas), kas atbaida un nogalina ērces pirms tās paspēj piesūkties. 

 

Ja ērce piesūkusies

- Piesūkusies ērce jānoņem, cik iespējams, ātri un tas jāveic ļoti uzmanīgi, jo, saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt tās iekšējais saturs un palielinās iespēja saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām.
- Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā piesūkusies, ar spirtu vai degvīnu.

Reklāma
Reklāma

- Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni, ar apļveida kustību (kā skrūvējot) izvelk ārā. Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci. Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

- Vēlams vienu mēnesi pēc ērces piesūkšanās lietot vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīnu, kā arī vairāk šķidrumu, izvairīties no saaukstēšanās, pārmērīgās sauļošanās, alkohola lietošanas un intensīvas fiziskas slodzes.

Personām, kas pēc ērces koduma inficējušās ar ērču encefalīta vīrusu, 1-3 nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus - paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Ja parādās pirmie slimības simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ārsta. 

Ērču daudzumu iespējams samazināt, sakopjot apkārtējo vidi

Regulāri nopļauj zāli un izcērt krūmus ap māju un tuvākajā apkārtnē. Neatstāj sagrābto lapu kaudzes, kokus un
zarus pagalmā – tur var iemitināties dzīvnieki (peles, žurkas u.c.), no kuriem ērces barojas. Vietās, kur zālājs robežojas ar mežainām teritorijām izkaisi skaidas vai granti. Tas var veicināt ērču skaita samazināšanos zālienā. Bērnu rotaļu laukumu izvieto drošā attālumā no krūmiem, atvērtā, saulainā vietā. 

 

Izmantota informācija no Spkc.gov.lv