Vesela sauja ērču - sociālajos tīklos ļaudis dalās ar šim gadalaikam netipisku foto

Šogad atsevišķos Latvijas reģionos izpalikusī meteoroloģiskā ziema, acīmredzot, nesusi līdzi nevēlamas sekas, proti, sociālajos tīklos cilvēki viens otru jau sākuši brīdināt par ērču aktivitāti.  

Ērču sauja, ko Facebook lietotāja Agrita Priedīte esot nolasījusi savam kaķim. Foto: Facebook.com/Agrita Priedīte

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ērču sauja, ko Facebook lietotāja Agrita Priedīte esot nolasījusi savam kaķim. Foto: Facebook.com/Agrita Priedīte

Šī ziema ērču pārziemošanai bijusi teju vai izcila, augstās gaisa temperatūras un neesošais sniegs ērcēm bijusi īstena “medusmaize”. Lai gan ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem tā var būt ievērojami garāka. 

Ērces kļūst aktīvas, ja gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5 grādus pēc Celsija, vēstīts Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā. 

Kā novēroja portāls “Jauns.lv”, sociālajos tīklos cilvēki jau sākuši aktīvi brīdināt cits citu par ērču parādīšanos. 

Tā, piemēram, Agrita Priedīte “Facebook” raksta – (nerediģēts teksts)

“Ir 20 februāris. Šīs skaistules es šodien nolasīju runčelim. Vēl trīs palika, jo sataustīju maziņas. Februāra pirmajā nedēļā viņam tika pretērču ampula skaustā. (Tātad pirms apmēram 2 nedēļām) Un, gandrīz katrai lielajai ērcei pie vēdera piesūkusies maza ērce, kurā itin viegli no lielās ērces atkabinās, un dodas savā dzīvē, ja viņai tā iegribas.Tāda, lūk, mums jauka ziemiņa.”.

Komentāros pie šī ieraksta cilvēki dalās līdzīgos stāstos, pieminot, ka ērces no mājas mīluļiem jau “lasījuši” gan decembrī, gan janvārī. 

Reklāma
Reklāma

Viens no iemesliem ērču aktivitātes perioda ilguma pieaugumiem ir klimatiskās izmaiņas, vidējās gada temperatūras paaugstināšanās. 

Tikmēr entomologs Voldemārs Spuņģis Jauns.lv jau janvāra sākumā atzina: „Tas, protams, nav normāli, ja ērces mostas ziemā. Normāli tām vajadzētu kļūt aktīvākām no marta līdz oktobrim. Pēdējos gadus tās ziemas ir nosacītas, šī ziema nav pat iestājusies! Ērču aktivitāte sākas, ja temperatūra pakāpjas līdz plus pieciem, sešiem grādiem. Tās šobrīd ir lēnas, taču var pieķerties. Pagājušajā gadā pēdējās ērces ievācu 30. decembrī, tieši ornamentētās pļavērces. Šogad par pirmo ērci ziņots 9. janvārī. Ērces, tāpat kā daudzi citi posmkāji, atkarīgas no vides temperatūras. Jo tā augstāka, jo dzīvelīgāka. Viens no iemesliem ērču aktivitātes perioda ilguma pieaugumiem ir klimatiskās izmaiņas, vidējās gada temperatūras paaugstināšanās. Ornamentētā ērce, kā liekas, ir aukstumizturīgāka par parastajām ganību ērcēm. Šo ērci šogad pastiprināti pētīšu un iedzīvotāju ziņojumi par to būtu ļoti vērtīgi.".

IZLASI: Slimību profilakses un kontroles centra padomi, kā izvairīties no ērces piesūkšanās


Avots: Jauns.lv