"Neatliekamās" neonatalogu brigāde tiek pie modernākā priekšlaikus dzimušo bērnu transportēšanas auto Eiropā

Neatliekamās medicīniskas palīdzības dienesta (NMPD) Specializētās medicīnas centra neonatologu brigādei iegādāta jauna un ļoti īpaša automašīna, lai kritiskās situācijās spētu labāk palīdzēt pašiem mazākajiem pacientiem – priekšlaikus dzimušiem bērniem un jaundzimušajiem ar smagām saslimšanām. 

Foto no NMPD arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no NMPD arhīva.

Līdz ar jauno auto iegādāts arī neonatologu brigādes darbam nepieciešamais specifiskais aprīkojums. Operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis ir speciāli konstruēts un aprīkots tieši vismazāko pacientu vajadzībām, un kā atzīst NMPD Specializētās medicīnas centra ārsts nenonatologs Juris Šleiers – tā ir viena no modernākajām šāda veida automašīnām Eiropā. NMPD Specializētās medicīnas centra vadītāja Maija Bušmane pauž gandarījumu, ka šāda unikāla auto izveidē piedalījušies paši dienesta cilvēki. Roku rokā, sastrādājoties neonatologiem ar autotransporta speciālistiem, ir radītas visas īpašās neonatologu brigādes automašīnas - gan pirmais auto 2014.gadā, gan arī šis, kuram pilnveidota un attīstīta  mašīnas aprīkojuma funkcionalitāte un līdz ar to arī neonatologu brigādes iespējas palīdzības sniegšanā. 

Neonatologu brigāde ir viens no dienesta īpašajiem resursiem, kas jebkurā diennakts laikā uz Latvijas slimnīcām steidz glābt tikko dzimušus mazuļus un pārved viņus uz specializētajām neonatoloģijas nodaļām Rīgā. Palīdzība tiek sniegta priekšlaikus dzimušiem un jaundzimušiem bērniņiem līdz viena mēneša vecumam ar smagām iedzimtām slimībām, infekcijām vai citām dzīvību apdraudošām saslimšanām. Ik gadu tie ir ap 600 izsaukumi. Paši mazākie pacienti ir vien 500 gramus smagi. Šiem bērniņiem ir nepieciešama ļoti īpaša aprūpe un palīdzība ne vien slimnīcā, bet arī transportēšanas laikā. 


 
 

Līdz pat 2018.gada vidum Latvijā bija tikai viena šāda brigāde, taču, veicot NMPD iekšējās darba organizācijas izmaiņas, ietaupītie līdzekļi deva iespēju izveidot otru brigādi un  šobrīd iegādāties arī jaunu auto, kas ļauj speciālistiem daudz operatīvāk nodrošināt palīdzību mazuļiem. Savukārt pateicoties Veselības ministrijas pērn piešķirtajam papildus finansējumam šai automašīnai iegādāts  specifiskais aprīkojums, lai transportēšanas laikā mediķi varētu nodrošināt labāku specializēto palīdzību pašiem mazākajiem pacientiem dzīvībai kritiskās situācijās. 
 

 

Palīdzība tiek sniegta priekšlaikus dzimušiem un jaundzimušiem bērniņiem līdz viena mēneša vecumam ar smagām iedzimtām slimībām, infekcijām vai citām dzīvību apdraudošām saslimšanām. 

 

Reklāma
Reklāma

Neonatalogu brigādes automašīnā atrodas uz speciālām nestuvēm pārvietojams inkubators, kurā transportēšanas laikā atrodas bērniņš, un tajā nepieciešamības gadījumā var nodrošināt gan plaušu mākslīgo ventilāciju, gan citas dzīvību uzturošas manipulācijas. Specializētajā auto ir arī jaunākās paaudzes plaušu mākslīgās ventilācijas aparāts un īpaša hipotermijas iekārta, kas dod iespēju samazināt bērna ķermeņa temperatūru, lai nodrošinātu dzīvībai svarīgu funkciju uzturēšanu. Tāpat iegādāta arī līdz šim brigādes rīcībā vēl nebijusi medicīnas ierīce – encefalogrāfs, kas analizē galvas smadzeņu darbību un transportēšanas laikā palīdz sekot līdzi bērna veselības stāvoklim. Šīs brigādes mašīnā ir arī jaundzimušo intensīvās terapijas galdiņš, uz kuras tiek pārvietots mazais pacients, ja pa ceļam uz slimnīcu rodas sarežģījumi un nepieciešama operatīva mediķu palīdzība. Savukārt īpaša sildlampa salonā palīdz nodrošināt vajadzīgo siltumu mazulim, esot arī ārpus inkubatora. Auto ir paredzēts tikai jaundzimušo transportēšanai, lai tajā saglabātu bakterioloģiski drošu vidi mazuļiem. Medicīniskais transportlīdzeklis aprīkots ar daudz un dažādām drošības prasībām, automašīna ir papildus siltināta un tai līdz minimumam samazināta vibrācija, kas ir ļoti nozīmīgi šiem mazuļiem.

Kā uzsver NMPD direktore Liene Cipule, abas brigādes, kurās strādā Latvijas labākie neonataloģijas speciālisti, dežūrē katru dienu un uz izsaukumiem gatavas doties jebkurā diennakts laikā. Šai brigādei ikviens izsaukums un mazuļa pārvešana var būt cīņa par dzīvību, kura priekšlaikus dzimušajiem un jaundzimušajiem ar smagām saslimšanām pirmajās dzīves dienās un nedēļās ir īpaši trausla. Katru gadu neonatologu brigādes palīdzība nepieciešama 3% no jaundzimušajiem, pērn tie bija 562 mazuļi. 

Šī brigāde būtiski atšķiras no citām NMPD mediķu brigādēm. M.Bušmane uzsver brigādes personāla lielo nozīmi, norādot, ka brigādē strādā pieredzējuši un augsti kvalificēti ārsti neonatologi, bērnu māsa ar īpašām prasmēm jaundzimušo aprūpē un pieredzējis operatīvā transportlīdzekļa vadītājs, kurš pārzina mašīnā esošā aprīkojuma specifiku. Kopumā divu neonatologu brigāžu darbu nepārtrauktā 24 stundu režīmā nodrošina 30 cilvēku liela komanda. 

Foto ar neonatologu brigādes jauno operatīvo transportlīdzekli un tā aprīkojumu: http://bit.ly/neonatologaBrigāde