Ģimenes ārsts A. Dzalbs: Vecāki, izmantojiet valsts piedāvājumu audzēju profilaksei – vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi

“Esmu priecīgs, ka valsts piedāvā labāko, kas šobrīd pasaulē pieejams onkoloģijas profilakses jomā. No šī gada 12 gadus vecām meitenēm ir pieejama pati efektīvākā deviņvalentā vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kas vairāk kā 90% gadījumu novērš saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi,” kampaņas "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!" atklāšanas pasākumā sacīja ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Latvijā katru gadu ziņu par saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi saņem vairāk kā 200 sievietes. Aptuveni 120 no viņām  mēs katru gadu zaudējam, jo bieži slimība tiek atklāta novēloti.

FOTO: Shutterstock.com

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Latvijā katru gadu ziņu par saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi saņem vairāk kā 200 sievietes. Aptuveni 120 no viņām mēs katru gadu zaudējam, jo bieži slimība tiek atklāta novēloti.

Deviņvalentajai vakcīnai ir daudz plašāks darbības spektrs, jo tā pasargā ne tikai meitenes, bet zināmā mērā arī puišus. Tā pasargā ne tikai no dzemdes kakla vēža, bet arī pasargā arī no cita veida onkoloģiskajām saslimšanām, piemēram, no rīkles audzēja, aizdegunes audzēja, citu dzimumorgānu daļu audzējiem, norāda ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

Speciālists aicina ikvienu interesentu sazināties ar sava ģimenes ārsta praksi un vaicāt par iespējām vakcinēties. Tāpat viņš aicina ģimenes ārstus uzrunāt savus pacientus un atgādināt par valsts sniegto iespēju – bezmaksas vakcīnu. “Tuvākajos gados neko drošāku, efektīvāku un labāku onkoloģisko saslimšanu profilaksē mēs nepiedzīvosim. Būtu nelietderīgi laist garām iespēju, ko piedāvā un apmaksā valsts. Tā tiešām ir lieliska iespēja, jo aptuveni katrs divdesmitais audzējs saistīts ar CPV."

 

Vecākiem nepieciešama uzticama informācija

Vecākiem joprojām trūkst uzticamas informācijas par CPV un vakcīnas nozīmi, uzskata vecāku organizācijas Mammauntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. "Daudzi ir sabaidīti – informatīvajā telpā ir pieejams lērums biedējošas un melīgas informācijas, kas tiek uzdota arī par pētījumiem. Vecākiem ir grūti izvērtēt, kam ticēt un kam nē, tāpēc aicinu uzdot jautājumus ārstam vai pat vairākiem ārstiem, kuriem jūs uzticaties. Aicinu lūgt, lai palīdz izvērtēt informācijas avotus. 

Kad iedziļinājos tēmā, kad izpratu, kas īsti ir cilvēka papilomas vīruss un kādus vēl audzēju veidus tas izraisa, es kā mamma secināju: vakcinēšu ne tikai savas meitas, bet arī dēlu, lai gan Latvijā vakcīnas zēniem pagaidām netiek apmaksātas.

Reklāma
Reklāma


Arī man kā mammai ir bijuši daudzi jautājumi un šaubas – vai tiešām šī konkrētā vakcīna ir droša, vai tiešām efektīga? Kad iedziļinājos tēmā, kad izpratu, kas īsti ir cilvēka papilomas vīruss un kādus vēl audzēju veidus tas izraisa, es kā mamma secināju: vakcinēšu ne tikai savas meitas, bet arī dēlu, lai gan Latvijā vakcīnas zēniem pagaidām netiek apmaksātas. Jo diemžēl vairākus audzēju veidus dēļ CPV piedzīvo arī vīrieši." Tiem vecākiem, kas šaubās, jā vai nē vakcīnai, vecāku pārstāve iesaka sev uzdot vienu jautājumu: ja jūsu meita dzīves laikā saslims, ko viņai atbildēsiet uz jautājumu, kāpēc viņu nevedāt vakcinēt? Jo vakcīna ir pat bez maksas. Un vai jūsu argumenti izturēs kritiku?

Parasti kā tipisks piemērs minams CPV izraisītās ļaundabīgās izmaiņas dzemdes kaklā, tomēr arī ārējos dzimumorgānos, mutes un rīkles gļotādā kā sievietēm, tā arī vīriešiem vīruss var radīt vēža saslimšanu.

Īsumā par CPV
Cilvēku papilomas vīruss ir viens no tiem mikroorganismiem, ar ko ikdienā mēs visi sastopamies. Šim vīrusam ir ļoti daudz veidu, mūsdienās zināmi vairāk kā 200 cilvēku papilomas vīrusu. “Lai gan lielākā daļā gadījumu mēs pat nenojaušam par vīrusu klātbūtn ķermenī, tie var skart gan cilvēka ādu, gan arī gļotādas rajonus un izraisīt izmaiņas. Mēs katrs savā dzīvē kaut reizi esam ar šo vīrusu sastapušies, te varam minēt tādas izpausmes uz ādas kā kārpas, varžacis, tāpat var būt situācija, ka vīruss organismā ir, bet izpausmes nav redzamas. Parasti mūsu imūnā sistēma ar to cīnās un atbrīvojas, mums pat nenojaušot par šāda vīrusa klātesamību. Problēmas lielākā un sāpīgākā daļa saistīta ar to, ka vīrusi var nonākt dzimumorgānu gļotādā un izraisīt gan labdabīgas izmaiņas (tā saucamās dzimumorgānu kārpas), gan arī pirmsvēža un pat vēža izmaiņas,” skaidro ginekoloģe Jana Žodžika. 
Parasti kā tipisks piemērs minams CPV izraisītās ļaundabīgās izmaiņas dzemdes kaklā, tomēr arī ārējos dzimumorgānos, mutes un rīkles gļotādā kā sievietēm, tā arī vīriešiem vīruss var radīt vēža saslimšanu. Daktere Žodžika norāda, ka mūsdienās runājam par CPV ne tikai kā par sieviešu, bet visas sabiedrības veselības problēmu neatkarīgi no dzimuma un vecuma. Ginekoloģe akcentē: “Vakcinējot gan meitenes, gan zēnus, mēs sasniegtu mērķi, ka mūsu sabiedrībā vīrusa izplatība tikt samazināta vēl vairāk. Tāpat ir valstis, kur vakcīnu bez maksas saņem sievietes līdz 25 gadu vecumam.”

Šobrīd kopumā vecumā no 12 un 20 gadiem vakcinētas 48 000 meitenes un sievietes.

Statistika 
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka Latvijā katru gadu ziņu par saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi saņem vairāk kā 200 sievietes. Aptuveni 120 no viņām mēs katru gadu zaudējam, jo bieži slimība tiek atklāta novēloti. 
SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa par vakcīnas ieviešanu stāsta, ka 2010 gadā vakcināciju pret CPV uzsāka septembrī, bet līdz tā gada beigām vakcinēja vairāk kā 4000 meiteņu. 2016. gadā bijis jūtams kritums vakcinēto meiteņu skaita ziņa, bet pēdējos četros gados situācija uzlabojusies. 2019. gadā vakcinētas vairāk kā 6000 meitenes. Šobrīd kopumā vecumā no 12 un 20 gadiem vakcinētas 48 000 meitenes un sievietes. SPKC speciāliste norāda: “Šis ir īstais brīdis atgādināt, ka Latvijā vakcinācijas kalendārā iekļauta vakcīna meitenēm ir no 12 gadu vecuma, tas nozīmē ikviena meitene līdz 18 gadu vecumam var paspēt veikt vakcināciju bez maksas.”