"Tuvojamies kritiskajai stadijai" - koronavīrusu cilvēks cilvēkam var nodot vēl pirms parādījušies simptomi

Ķīnas amatpersonas apgalvo, ka bīstamais koronavīruss, ar ko inficējušies jau vairāk nekā 2000 cilvēku, izplatās jau tā inkubācijas periodā, proti – pirms vēl ir parādījušies pirmie simptomi, vēsta BBC.

 

 Getty Images

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Getty Images

Ķīnas veselības ministre atzinusi, ka vīrusa izplatīšanās spēja kļūstot spēcīgāka un vīruss, kas izplatās jau inkubācijas periodā, ir grūtāk ierobežojams. 

Tāpat ministre paudusi, ka valsts tuvojas “kritiskajai stadijai”. Inkubācijas periods, kura laikā cilvēks jau sasirdzis ar koronavīrusu, bet nav parādījušies nekādi simptomi, vidēji ilgst 14 dienas, uzskata Ķīnas amatpersonas. Bez simptomiem cilvēks nezina, ka inficējies, taču jau spēj izplatīt vīrusu tālāk. 

 

Vīruss, kas izplatās jau inkubācijas periodā, ir grūtāk ierobežojams. 

 

Salīdzinājumam – cilvēki, kas inficējušies ar SARS (koronavīrusa paveids - smagais akūtais respiratorais sindroms jeb atipiskā pneimonija), vai nāvējošo Ebolas vīrusu, citus spēj inficēt tikai tad, kad jau parādījušies pirmie simptomi. Šādus vīrusu uzliesmojumus ir krietni vieglāk ierobežot, jo ļauj laikus izolēt sasirgušos un uzraudzīt ikvienu, kas nonākuši ar tiem kontaktā. 
 



Reklāma
Reklāma

 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Ķīnā ar jauno koronavīrusu mirušo cilvēku skaits ir pieaudzis līdz 56, bet apstiprināto infekcijas gadījumu skaits ir sasniedzis gandrīz 2000.

Cenšoties ierobežot vīrusa izplatību, Ķīna sestdien noteica stingrākus ierobežojumus ceļošanai, un Francija un ASV gatavojās evakuēt savus pilsoņus no Uhaņas, kas atrodas vīrusa krīzes centrā.

Slimība jau skārusi visus lielākos Ķīnas reģionus, izņemot Tibetu.

Uhaņas pilsētā, no kurienes aizsākās bīstamās slimības izplatība, kopš ceturtdienas noteikta karantīna un nolemts steidzami uzcelt vēl divas slimnīcas, katru ar aptuveni 1000 gultasvietām.

Ķīnas armija nosūtījusi uz Uhaņu 450 mediķu, lai palīdzētu ārstēt saslimušos cilvēkus pārpildītajās slimnīcās.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins sestdien atzina, ka sakarā ar jaunā koronavīrusa straujo izplatību valsts nonākusi smagā situācijā.

Ārpus vīrusa epicentra trīs pilsētas, tostarp Pekina, un Šaņdunas province ir aizliegušas tālsatiksmes autobusiem iebraukt un izbraukt no savas teritorijas.


No portāla Jauns.lv