Svešķermenis vai kukainis ausī - ātrās rīcības plāns vecākiem

Biežāk svešķermeņi ausīs ir sastopami maziem bērniem, kuri paši ievieto sīkus priekšmetus ārējā auss ejā. Taču nereti arī kukaiņi ielien vai ielido ausī pieaugušajiem. 

Bērniem ir laicīgi jāskaidro, ka austiņās neko bāzt nedrīkst, bet vislabāk šādus sīkus priekšmetus vispār nolikt tur, kur tos nevar paņemt

FOTO: Shutterstock.com

Bērniem ir laicīgi jāskaidro, ka austiņās neko bāzt nedrīkst, bet vislabāk šādus sīkus priekšmetus vispār nolikt tur, kur tos nevar paņemt

Kā svešķermeno dabūt no auss, nekaitējot sev vēl vairāk, stāsta stāsta LOR Klīnikas otorinolaringoloģe Elza Rāte

 

Pilnuma vai svešķermeņa sajūta, sāpes ausī, pasliktināta dzirde ar skarto ausi var liecināt par svešķermeni ausī. Dažos gadījumos šos simptomus var pavadīt slikta dūša un vemšana, klepus un asiņošana no auss ejas. Ilgstoša svešķermeņa atrašanās ārējā auss ejā var izraisīt ārējās auss ejas iekaisumu, kas raksturojas ar spēcīgākas intensitātes sāpēm ausī, auss ejas apsārtumu, tūsku un izdalījumiem no auss ejas.

 

Parasti, lielākā daļa cilvēku pamana, ja viņu auss ejā nonācis kāds svešķermenis. Ārējās auss ejas kanāls, kurā svešķermenis iesprūst, ir ļoti  jūtīgs. Ārējās auss ejas kanāls beidzas ar bungplēvīti, kura arī ir ļoti jūtīga. Lielākoties simptomi svešķermenis ārējā auss ejā ir atkarīgi no svešķermeņa formas un izmēra.

 

Ir gadījumi, kad svešķermeni ausī nemaz nepamana, šādos gadījumos pēc kāda laika parādās ārējās auss iekaisums. Sāpes ir visbiežāk sastopamais simptoms. Ja svešķermenis bloķē visu ārējās auss ejas kanālu, tad arī ir pasliktināta dzirde ar šo ausi.

Papildus auss ejas kairinājums var radīt sliktu dūšu, pat vemšanu.  Ārējās auss ejas nerva kairinājums var radīt klepošanu un kairinošu sajūtu kaklā.

Nereti ir sastopama arī asiņošana no ārējās auss ejas, īpaši, ja svešķermenis ir ar asām malām, kā arī tad, ja pacients pats cenšas svešķermeni izvilkt ar citu priekšmetu.

Nepatīkamākā situācija ir, kad ārējā auss ejā ielien vai ielido kukainis, kurš turpina kustēties auss ejā. Šīs kustības rada nepatīkamu troksni ausī, kā arī kukainis var skrāpēt bungplēvīti, kas rada spēcīgas sāpes. Šādos gadījumos labākais risinājums mājas apstākļos ir iepilināt nedaudz olīveļļas, kas kukaini nogalinās. Protams, ja bungplēvīte ir vesela.
 

Reklāma
Reklāma

Kā rīkoties, ja ausī ir svešķermenis

  • Lēnām izņem redzamo svešķermeņa daļu, ja tāda ir redzama
  • Nemēģini izņemt atlikušo svešķermeņa daļu, ja tāda ir redzama, ar pirkstiem vai pinceti. Tā to var iestumt vēl dziļāk auss ejā.
  • Noliec galvu ar skarto auss eju uz leju un pakrati to. 
     

Kā rīkoties, ja ausī ir kukainis

  • Nebāzt ausī pirkstu, lai kukainis neiedzeltu
  • Noliec galvu ar skarto ausi uz augšu, lai kukainis varētu izlīst
  • Ja kukainis joprojām ausī, tad iepilni pāris pilienus olīveļļas, tad ūdeni. Iespējams, ka kukainis uzpeld.

 

Ja svešķermeni vai kukaini šādā veidā no auss ejas dabūt ārā neizdodas, ir jāmeklē ārsta palīdzība. Nekavējoties pie ārsta jādodas, ja parādās asiņaini vai dzirdi izdalījumi, vai arī ir spēcīgas sāpes. 


Pārsvarā, kad svešķermenis ir ārējā auss ejā, nav nepieciešama neatliekama medicīniska palīdzība un nav dzīvībai bīstama. Situācijas, kad ir nepieciešams nekavējoties meklēt medicīnisko palīdzību ir tad, ja auss ejā ir ielikta mazā baterija – podziņa, kuras atrodas daudzās bērnu mantās un mazās elektroierīcēs. Šīs baterijas ātri var radīt apdegumu auss ejā.