Vai vecākiem ir jāzina par tīņa seksuālo dzīvi

Bērnam pieaugot, vecākiem nereti mulsinoša šķiet doma, ka viņu bērnam varētu būt intīmas attiecības. “Vai vecākiem jāzina, ka pusaudzim ir sekss?” šādu jautājumu no kāda vecāka eksperti saņēma vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” rīkotajā tiešraides diskusijā “Bērna seksuālā audzināšana”. Uz jautājumu atbild klīniskā psiholoģe, partnerattiecību eksperte Kristīne Balode un ārsts psihoterapeits Artūrs Miksons.
Labāk, lai vecāki informē jauniešus par prezervatīva esamību. Vai vēl labāk – ja bērni bērnudārznieka vecumā, meklējot končas, paši ir uzzinājuši par prezervatīvu esamību

FOTO: Shutterstock.com

Labāk, lai vecāki informē jauniešus par prezervatīva esamību. Vai vēl labāk – ja bērni bērnudārznieka vecumā, meklējot končas, paši ir uzzinājuši par prezervatīvu esamību

Nē. Nē. Nē!

Uz jautājumu, vai vecākiem ir jāzina, ka viņu bērnam pusaudžu vecumā ir sekss, ārsts psihoterapeits Artūrs Miksons atbild ar stingru – nē! Pusaudzim nav pienākuma vecākiem atklāt, vai, ar ko un kur viņam ir intīmas attiecības. Psiholoģe Kristīne Balode piebilst, ka bērns pats jebkurā vecumā izvēlas, ko stāstīt vecākiem, un arī šai sarunai ir jābūt brīvas gribas aktam no bērna puses.
 

Pusaudža atklātība vai noslēgšanās – attiecību sekas

Tas, vai bērns nāks ar šo konkrēto informāciju pie mammas vai tēta, ir saistīts ar to, cik viņš savus vecākus asociē ar uzticības personām kopumā. Kristīne Balode: “Vai bērns vērsīsies pie vecāka pēc padoma vai lai padalītos pārdzīvojumos – tās jau būs attiecību sekas. Viss atkarīgs no tā, vai vecāks ir nopelnījis bērna uzticību. Vai vecāks ir atvēries savam bērnam, viņu nesodot, nevērtējot un nekauninot.”

 

Skaties ekspertu sarunu “Pusaudzis un seksualitāte”

 

Reklāma
Reklāma

Varbūt pašam pajautāt – vai tu esi darījis TO?

Jā, vecāki, protams, drīkst apjautāties, kāda pusaudzim situācija šajos jautājumos. Tomēr, pēc speciālistu domām, ir ļoti svarīgs iemesls, kādēļ vecāki vēršas pie bērna ar šādu jautājumu. Kristīne Balode uzskata, ka ir labi bērniem uzdot jautājumus – tas parāda, ka vecākus interesē bērna dzīve. Tas var arī dot iedrošinājumu bērnam problēmu gadījumā vērsties pie vecākiem pēc padoma vai palīdzības. 

 

Neviena vecāka varā nav atturēt pusaudžus no dzimumattiecībām



Savukārt Artūrs Miksons atklāj, ka savā praksē ir saticis daudzus vecākus, kas uzskata – viņiem pienākas šos jautājums zināt, un viņi ar tiem grib nevis paust rūpes, bet apmierināt savu ziņkārību. Ir svarīgi nenomākt pusaudzi ar savu interesi. “Ja interese no vecāku puses ir izrādīta, tad tas, kurā brīdī pusaudzis nāks runāties, ir atkarīgs no bērna,” uzskata Artūrs Miksons.
 

Vecāku varā nav to apturēt

Attiecību eksperte Kristīne Balode ir pārliecināta, ka neviena vecāka varā nav atturēt pusaudžus no dzimumattiecībām. “Sekss ir dabiska cilvēka pašizpausmes forma, un mums ir jārada labvēlīgs konteksts, kur bērniem nav jāmūk prom. Labāk, lai vecāki informē jauniešus par prezervatīva esamību. Vai vēl labāk – ja bērni bērnudārznieka vecumā, meklējot končas, paši ir uzzinājuši par prezervatīvu esamību,” teic Kristīne Balode. 

Saistītie raksti