Gaismas svētki, egles iedegšana un citi Ziemassvētku gaidīšanas pasākumi ģimeniskām brīvdienām

Tumšākajā ziemas periodā sākam iedegt gaismiņas gan eglītēs, gan Adventes vainagos, gan arī paši savās sirdīs. 

Jūrmalas Gaismas svētki

FOTO: Shutterstock.com

Jūrmalas Gaismas svētki

Dabas muzejā stāstīs par svešzemju augu un dzīvnieku sugām Latvijā 
Sestdien, 30. novembrī, ģimenes ar bērniem aicina apmeklēt pasākumu „Ciemiņš uz palikšanu”, kurā varēs uzzināt par Latvijas ainavā novērojamiem augiem un dzīvniekiem, kuru izcelsme ir Āzija, Amerika un citi pasaules reģioni. Pasākums noslēgs Vides mēnesi Latvijas Dabas muzejā.
Kanādas zeltgalvīte, daudzlapu lupīna, ošlapu kļava, Spānijas kailgliemezis, Ķīnas cimdiņkrabis – šīs un vēl daudzus simtus citu sugu varam novērot Latvijas pļavās, upmalās, jūrā, mežos, dārzos un pat mūsu mājās. Daudzas no tām jau kļuvušas tik pierastas, ka pat nenojaušam par to izcelsmi tālu prom no Latvijas un sekām, ko vietējai dabai var nodarīt šie svešzemju ciemiņi, kas pie mums ieradušies uz palikšanu.  Ierasties un piedalīties var jebkurā laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00. 


Ekskursija “Soli pa solim Latvijas gadsimtā”
Sestdien, 30. novembrī, plkst. 12.00 Latvijas Nacionālais vēstures muzejs eksursija “Soli pa solim Latvijas gadsimtā”. Īpaši gaidīti tie ekskursanti, kuriem iemirdzas acis, redzot risināmus uzdevumus, minamas mīklas, krāsojamus zīmējumus un aiz auss aizliekamus faktus – tas viss atrodams ceļvedī bērniem, kas būs uzticams palīgs ekskursijā un ko varēs ņemt līdzi uz mājām tālākai lietošanai. Šajā datumā muzejā arī bezmaksas apmeklējums visiem interesentiem.


Ziemassvētku rotājumu darbnīca
Katru dienu no plkst. 11.00 līdz 18.00, izņemot pirmdienas un svētdienas Rīgas Porcelāna muzejā  sāk darbu Ziemassvētku rotājumu darbnīcas, kurās ikviens interesents varēs izveidot porcelāna suvenīrus un svētku dāvanas, izmantojot tonētu lejamo un veidojamo porcelāna masu. Tās vadīs Rīgas Porcelāna muzeja muzejpedagoģes Astra Kaprāne un Rasa Jansone.


“Esi drosmīgs – pamēģini!”
Sestdien, 30. novembrī, no 10.00 līdz 14.00. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks meistarklase “Esi drosmīgs – pamēģini!”, kur piedāvās zīmju valodas un Braila raksta meistarklases. Tāpat apmeklētājiem būs iespēja izbraukt īpašu šķēršļu joslu riteņkrēslā, lai saprastu, cik patiesībā izaicinājumiem pilna ir ikdiena cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Visi šie pasākumi apmeklētājiem ir bez maksas. Zīmju valodas meistarklase būs lieliska iespēja apgūt pamata saziņas frāzes zīmju valodā, ko var izmantot gan draugu lokā kā slepeno valodu, gan kā priekšrocību saziņā ar vājdzirdīgiem vai nedzirdīgiem cilvēkiem, kā arī iemācīties interesantus un starptautiski atpazīstamus zīmju valodas žestus. Braila raksta meistarklasē klātesošie varēs uzrakstīt savu vārdu uz īpašas dāvanas – grāmatzīmes – Braila rakstā, kā arī izprast Braila raksta veidošanas pamatus. Savukārt, izbraucot īpašu šķēršļu joslu riteņkrēslā, apmeklētāji varēs saprast, cik liela nozīme ir ikvienam pagriezienam, paaugstinājumam un slīpumam.


Andrejdiena Katlakalnā
Sestdien, 30.novembrī, plkst. 19.00 Katlakalna tautas namā pasākums Andrejvakars Katlakalnā – saviesīgā daļa ar mielastu, dejām, spēlēm, rotaļām un sadziedāšanu. Andreju svētīšanā piedalīsies tautas mūzikas instrumentu kopa UT no Utenas Lietuvā, Ceraukstes folkloras kopa “Laukam pāri”, kā arī Baldones, Bārbeles, Skrīveru un Tomes folkloras kopu dalībnieki.


Izrāde bērniem “Inspektors Tutū”
Sestdien, 30.novembrī, plkst. 18.00 un 1.decembrī plkst 15.00 Dailes teātrī jauna izrāde bēnriem “Inspektors Tutū”. Policijas inspektors Tutū ir ļoti skaists, ļoti labs, taču... nav sevišķi gudrs. Kad inspektora kabinetā iemaldās Vilks, kurš meklē meitenīti ar sarkanu cepurīti, Karaliene, kura meklē Sniegbaltīti, lai dāvātu tai sārtu ābolu, Sapņu princis, kurš meklē dusošo līgavu, lai modinātu to ar skūpstu, un citi pasaku varoņi, kuri visi, kā sarunājuši, kādu pazaudējuši, Tutū savicina fejas burvju nūjiņu un... sadara tik daudz muļķību, ka pasakas sajaucas, un palīdzēt ieviest kārtību var tikai Brokoļu feja un Burvju spogulis, kas vienmēr saka patiesību.

Reklāma
Reklāma


Ģimenes diena “Nauda, naudiņa – laikiem pāri” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 
Svētdien, 1. decembrī,   Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs  aicina uz Ģimenes dienas programmu “Nauda, naudiņa – laikiem pāri” .  Ekskursijas sāksies plkst. 12.00 un 15.00, bet no 11.00–17.00 radošas darbošanās vietā “Nauda – iepazītā un izdomātā” apskatot, uzzinot, fantazējot, bērni kopā ar vecākiem varēs veikt tematiski rosinošus uzdevumus. Ekskursijas dalībniekiem būs iespēja gan „ielūkoties” rīdzinieku un Rīgas viesu naudas lādēs un maciņos dažādos gadsimtos, gan arī iepazīt un pat “aptaustīt” tur glabātās naudas vienības.      Vēl tikai līdz šai svētdienai, 1. decembrim, apskatāmas muzeja izstādes "Kur gūšu Latvijas spēku?" (A.Brigadere) un "Nosargātā Rīga. Bermontiādei – 100".
Ģimenes dienas apmeklējums - ar muzeja ieejas biļeti. Pirmsskolas vecuma bērniem un daudzbērnu ģimenēm ar "3+ Ģimenes karti" – brīva ieeja. 


Gaismas svētki Jūrmalā
Svētdien,  1.decembrī, no plkst. 16.00 līdz 19.00 Dzintaru mežaparkā Jūrmalā iemirdzēsies gaismas skulptūras un dekori, veidoti no tūkstošiem LED lampiņu virtenēm. Gaismas parks tiks atklāts 1. decembrī – muzikāli izklaidējošā pasākumā ģimenēm ar bērniem. Līdz plkst. 19.00 svētki turpināsies ar dejām un rotaļām, radošām darbnīcām, aktivitātēm un izklaidēm lieliem un maziem, būs arī gardumi un silti dzērieni.


Svētku egles iedegšana Rīgā
Svētdien, 1.decembrī, plkst. 17.00., Pirmajā adventē, Rīgas iedzīvotāji un viesi gaidīti Doma laukumā, kur tiks iedegta svētku egle. Klātesošos ar muzikālu iestudējumu „Rūķu sētas stāsts” priecēs VEF Kultūras pils bērnu vokālais ansamblis „Momo” un Jaunmārupes jauniešu jauktais koris „Universum”, pasākumu vadīs aktieris Kristians Kareļins.