Svinot LEGO® DUPLO® radošo rotaļu 50. gadadienu

Šogad LEGO Group svin LEGO® DUPLO® 50. jubileju — tie ir lieli klucīši mazām rociņām. LEGO® DUPLO® tika radīti 1969. gadā — tajā pašā gadā, kad pirmais cilvēks izkāpa uz Mēness.

LEGO DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu piemēroti bērniem jau no 1,5 gada vecuma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

LEGO DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu piemēroti bērniem jau no 1,5 gada vecuma

Tu pats vari izlemt, kurš no šiem notikumiem bija svarīgāks pavērsiens cilvēcei (vai vari pārbūvēt Apollo 11 par sacīkšu auto?). Lūk, daži no svarīgākajiem notikumiem, kas norisēja radošu rotaļu piepildītā pusgadsimta laikā.

Ludamus jeb spēlējies! DUPLO ir latīņu izcelsme!
Vai zināji, ka nosaukums DUPLO® ir cēlies no latīņu vārda “duplex”, kas tulkojumā nozīmē “dubults”? Nosaukums pirmo reizi tika izmantots divos LEGO® DUPLO® komplektos, kurus sāka tirgot 1969. gadā – tie bija spēļu komplekti Nr.510 un Nr.511.

Un vai zināji, ka LEGO® DUPLO® klucīši ir tieši divas reizes lielāki nekā parastie LEGO® klucīši? Tāpēc tie ir saderīgi ar LEGO® rotaļu sistēmu, taču 2:1 risinājuma atrašana nebija viegls uzdevums. Pirms 1968. gada tika izmēģināti arī mērogi 4:1 un 3:1, līdz Gotfrēds Kirks Kristiansens (Godtfred Kirk Christiansen), kurš pārstāvēja LEGO® Group īpašnieku otro paaudzi, nāca klajā ar ideju (nosapņojot to!) padarīt klucīšu savienojumus dobjus. Kopš tā laika klucīšus varēja kombinēt ar klasiskajiem LEGO® elementiem, un jaunākajiem bērniem tika piedāvāta rotaļlieta, kas atbilda viņu vecumam un attīstībai. 

 

Dzīves būvēšanas pamatelementi
Rotaļāšanās ir dabisks veids, kā bērni var iepazīt pasauli. Spēlējoties viņi atklāj, ko nozīmē būt mīlētiem, laimīgiem, piederīgiem. No dzimšanas līdz četru gadu vecumam bērni piedzīvo intensīvas neiroloģiskas pārmaiņas. Tas ir laiks, kad viņi mācās un attīstās visātrāk. Tas, ko bērni piedzīvo šajā posmā, noteiks to, kādi viņi būs, kad izaugs.


Tieši tāpēc visi LEGO DUPLO produkti ir rūpīgi izstrādāti, lai iedvesmotu un palīdzētu bērniem pilnībā atraisīt savu potenciālu, izmantojot radošas un priekpilnas rotaļas, kas viņiem dos labumu nākotnē. Pētījumu rezultāti to apstiprina. LEGO Group ir apjautājuši vairāk nekā 13 000 vecāku no visas pasaules par to, ko viņi domā par LEGO rotaļu sistēmu, un aptaujas atbildes tika apkopotas LEGO ziņojumā “Priekpilnā spēlēšanās” (‘Play Well Report’), kas tika publicēts 2018. gadā. 94 % vecāku apgalvo, ka šādas rotaļas stimulē bērna iztēli, 93 % domā, ka tas palīdz viņu bērnam būt radošam, 91 % vecāku uzskata, ka tas palīdz viņu bērnam mācīties un atklāt jaunas lietas. 84 % norāda, ka spēlēšanās palīdz attīstīt prasmes, kas būs noderīgas pieaugušo dzīvē. Svarīgi ir arī tas, ka 91 % apgalvo, ka tā ir jautra nodarbe visai ģimenei!


Trusis un citi draugi
LEGO DUPLO klucīši tika radīti 1969. gadā, un uzņēmuma trešās paaudzes īpašnieks Kjelds Kirks Kristiansens (Kjeld Kirk Kristiansen) nolēma padarīt LEGO DUPLO par atsevišķu zīmolu. Kopš tā brīža LEGO DUPLO kārbas tika marķētas ar sarkana truša logotipu. Protams, pēdējo gadu laikā trusis ir piedzīvojis vairākas pārvērtības, kā tas mēdz notikt ar ikvienu leģendāru zīmi, bet tas joprojām paliek šī zīmola simbols.

Pa to laiku pulkam ir pievienojušies vēl daudzi citi DUPLO dzīvnieki, tostarp zirgi, aitas, govis, ziloņi, lauvas un pat dinozauri. Nemaz nerunājot par daudzām DUPLO figūrām - lauksaimniekiem, policistiem, ārstiem, kovbojiem, ugunsdzēsējiem, zinātniekiem, enerģiskiem bērniem un stilīgiem vecākiem – un tas viss, lai rosinātu mazo būvētāju iztēli, palīdzētu viņiem sacerēt stāstus un iesaistīties lomu spēlēs.

“LEGO DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu piemēroti bērniem jau no 1,5 gada vecuma. Pateicoties lieliem, krāsainiem elementiem, 18 mēnešus veci mazuļi var uzlabot savu motoriku un telpiskās prasmes, roku-acu koordināciju, kā arī pētīt vienkāršas cēloņu-seku sakarības. Papildu elementi, kā figūras, dzīvnieki un transportlīdzekļi, atbalsta sociālo un emocionālo kompetenču attīstību. LEGO DUPLO palīdz trenēt koncentrēšanās spējas, uzlabo valodu, un, galvenokārt, palīdz attīstīt iztēli un radošumu. Ir jāuzsver, ka bērni vislabāk mācās tieši rotaļājoties un gūstot paši savu pieredzi, tāpēc ir lietderīgi atcerēties šo faktu un veltīt laiku jautrām un aizraujošām rotaļām ar būvēšanas klucīšiem,” stāsta bērnu un ģimenes psiholoģe Dorota Maciejeca (Dorota Maciejec).


Produktu kvalitāte un drošība
LEGO Group pastāvīgi rūpējas, lai bērni varētu droši spēlēties un baudīt jautrību ar LEGO DUPLO produktiem. Drošība ir prioritāte. Tāpēc visi elementi atbilst visaugstākajām prasībām par rotaļlietu drošību. Ņemot vērā vislabāko pieredzi gan fizisko, gan digitālo rotaļu laikā, LEGO Group pielāgo savus produktus konkrētām vecuma grupām, lai bērni varētu izklaidēties un justies droši, bet vienlaikus tiktu arī izaicināti atbilstoši viņu vecumam. Ir jāpatur prātā, ka mazuļi rotaļlietas var grauzt, sviest tās pa gaisu, kad ir neapmierināti, uzkāpt uz tām, iespert, ielikt ūdenī vai salauzt. LEGO DUPLO dizaineriem produktu testu laikā ir jābūt tikpat radošiem kā bērniem, lai varētu paredzēt, ko bērni var darīt ar rotaļlietu.

Plašāka informācija par produktu testēšanu

https://www.youtube.com/embed/9etW56WtQdY

 

Reklāma
Reklāma

Nākamie 50 gadi un turpmāk
Ja LEGO® DUPLO® klucītis būtu cilvēks, iespējams, šie būtu viņa pēdējie gadi biznesā, un tas sevi iztēlotos, dodoties pelnītā atpūtā. Bet šie klucīši pat nedomā par aiziešanu pensijā!

LEGO ziņojums “Priekpilnā spēlēšanās” atklāj, ka digitalizācija piedāvā vēl plašākas iespējas rotaļām un bērni izvirza jaunu rotaļu veidu – “plūstošās rotaļas”. Viņi dabiskā veidā apvieno reālo pieredzi ar digitālo un iedomāto pasauli. Viņiem tas viss ir spēle. Tāpēc LEGO piedāvā jaunus LEGO DUPLO produktus vecākiem bērniem: Tvaika lokomotīvi un Kravas vilcienu, kas aprīkots ar inerces motoru. Tagad, pateicoties pieciem aktivitāšu klucīšiem, bērni var kļūt par īstiem vilciena mašīnistiem. Aktivitāšu klucīši reaģē uz vienkāršām komandām un māca bērniem krāsas un programmēšanas pamatus. Šie ir pirmie LEGO DUPLO komplekti, kas apvieno rotaļu fizisko un digitālo pusi, lai piedāvātu vēl plašākas iespējas mācīties un izklaidēties. 

Klucīši iedvesmo un attīsta rītdienas būvētājus, un turpinās to darīt arī nākotnē. Kas zina - cik daudzi nākotnē kļūs par kosmosa pētniekiem, bērnību pavadot rotaļās ar LEGO DUPLO?
Uzzini vairāk: https://www.lego.com/lv-lv 

Par LEGO Group:
LEGO Group ir privāts, ģimenes īpašumā esošs uzņēmums, kura galvenā mītne atrodas Billundā (Dānija) un galvenās pārstāvniecības atrodas Enfildā (ASV), Londonā (Apvienotā Karaliste), Šanhajā (Ķīna) un Singapūrā. To 1932. gadā dibinājis Ole Kirks Kristiansens (Ole Kirk Kristiansen). Uzņēmums, kura pamatā ir ikoniskais LEGO klucītis, ir viens no pasaules vadošajiem rotaļlietu ražotājiem.

Vadoties pēc uzņēmuma moto “Tikai labākais ir pietiekami labs”, kompānija ir apņēmusies attīstīt bērnus un vēlas sasniegt šo mērķi, iedvesmojot un attīstot nākotnes būvētājus caur radošām rotaļām un izziņas procesu.  LEGO produkti tiek pārdoti visā pasaulē un var tikt virtuāli apskatīti vietnē www.LEGO.com.

Lai uzzinātu vairāk par LEGO Group, mūsu finanšu rādītājiem un atbildīgu iesaisti, lūdzu, apmeklējiet vietni http://www.LEGO.com/aboutus.

LEGO, logotips LEGO un Minifigure ir LEGO Group preču zīmes un/vai aizsargāti ar autortiesībām. © 2019 The LEGO Group. Visas tiesības aizsargātas.