Milzīgs pieprasījums pēc valsts apmaksātajām gripas vakcīnām grūtniecēm un bērniem; dažviet tās jau beigušās

Iespēju bez maksas vakcinēties pret gripu kopš oktobra sākuma Dzemdību namā izmantojušas vairāk nekā 200 grūtnieces, pastāstīja ārstniecības iestādes pārstāve Baiba Auzāne.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viņa sacīja, ka dzemdību namā vakcīnas netrūkst un tās tiek iepirktas uz priekšu, lai nodrošinātu to pastāvīgu pieejamību. Kopš oktobra sākuma pret gripu vakcinējušās 200 grūtnieces, un pašlaik ir pieejamas vēl 138 vakcīnas.

Latvijas ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide pastāstīja, ka pašlaik nav informācijas, ka kaut kur trūktu valsts apmaksātās gripas vakcīnas.

Tikmēr SIA "Veselības Centrs 4" galvenā māsa Madara Gaile pastāstīja, ka saistībā ar augsto pieprasījumu pēc valsts apmaksātajām pretgripas vakcīnām, tās centrā pagājušajā nedēļā ir beigušās.

Viņa norādīja, ka valsts apmaksātās vakcīnas būšot atkal pieejamas tikai novembra beigās, piebilstot, ka interese par valsts apmaksātām gripas vakcīnām ir liela.

Zināms, ka lielā pieprasījuma dēļ uz laiku apmaksātās vakcīnas nebija pieejamas arī vienā no veselības grupas "MFD" veselības punktiem Rīgā.

Kā ziņots, no oktobra valsts pilnā apmērā apmaksā pretgripas vakcīnas grūtniecēm un bērniem vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem. 

Reklāma
Reklāma

Gripas intensitāte Latvijā vēl joprojām saglabājas ļoti zemā līmenī, norādīts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotajā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākajā pārskatā.

Pirmie gripas gadījumi šajā sezonā tika reģistrēti oktobra sākumā, kas ir vidēji par trim nedēļām agrāk nekā parasti. 

Vidējā gripas intensitāte Latvijā atbilstoši jaunākajiem monitoringa datiem ir 5,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Gripas epidēmija tiek izsludināta tad, ja saslimušo skaits sasniedz 100 gadījumus uz 100 000 cilvēku. 

 

No portāla Jauns.lv