5 ātras un sātīgas sviestmaižu receptes skolēna launaga kārbiņai katrai skolas dienai

Bērna launaga kārbiņa ik rītu vecākiem var sagādāt galvassāpes – ko lai tajā ieliek, lai bērns labprāt ēstu? Pēdējā laikā, pieaugot kvalitatīvās maizes piedāvājumam, launaga kārbiņas klasika  – sviestmaizes – ir atkal populārāko ēdienu topā. 

Sendviča sastāvā var būt pilna veselīgā uztura piramīda – no graudiem un dārzeņiem līdz olbaltumvielām un labajiem taukiem

FOTO: Shutterstock.com

Sendviča sastāvā var būt pilna veselīgā uztura piramīda – no graudiem un dārzeņiem līdz olbaltumvielām un labajiem taukiem

Tādēļ ēdienu blogeris un divu bērnu tēvs Kaspars Virsnītis iesaka, kā tās pagatavot un iepakot.

Galvenā sviestmaižu sastāvdaļa ir maize. Daudzi uztura speciālisti ir vienisprātis, ka ogļhidrātiem ir jāveido līdz 45-60% no launaga kārbiņas satura, un kvalitatīva maize ir viens no labākajiem ogļhidrātu avotiem.  


Kāpēc tieši sviestmaize?
Esam pieraduši domāt par sviestmaizēm kā par kaut ko garlaicīgu. Tomēr šodien situācija ir mainījusies – sendviču kultūra aug un zeļ, un mēs no jauna atklājam šo uzkodu klasisku. 
“Sendviča sastāvā var būt pilna veselīgā uztura piramīda – no graudiem un dārzeņiem līdz olbaltumvielām un labajiem taukiem. Sendvičs nav jāsilda, tam nav vajadzīgi papildu šķīvji vai trauki, tādējādi bērns var to apēst, kad vien vēlas. Turklāt katru reizi to var pagatavot atšķirīgu – saldu, sāļu, ar dažādām piedevām, tādēļ sendviči bērniem tik ātri neapniks. Visbeidzot, pagatavot sendviču ir viegli, to spēj jebkurš, un it īpaši jauki ir to darīt kopā ar bērnu,” atzīst ēdienu blogeris.

Turklāt varat lieliski izmantot sviestmaizēs ēdienu pārpalikumus – tas ir ļoti ērti un videi draudzīgi. Norvēģi jau sen ņem līdzi uz skolu vai darbu tā saukto “matpakke” – vienslāņa sviestmaizes, kas uzliktas cita citai virsū, atdalot tās ar pārtikas papīru.

Ir svarīgi, lai launaga kastītes saturs nodrošinātu sāta sajūtu atlikušās dienas garumā un sniegtu stabilu enerģijas rezervi, kas nepieciešama mācoties, nodarbojoties ar sportu, aktīvi pavadot laiku ārpus skolas un koncentrējoties mācībām stundās.

Ideja Nr. 1: FAZER dārzeņu maize ar olu salātiem

Olu salātu sendvičs ir lielisks pilnvērtīgas ēdienkartes paraugs: dārzeņu maize satur daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu, bet olu salāti – olbaltumvielas un labos taukus, tikmēr gurķis un zaļie salāti satur svarīgākos vitamīnus un minerālvielas.

„Pagatavot šādus sendvičus ir pavisam vienkārši. Grauzdējiet divas dārzeņu maizes šķēles, uzziediet sviestu, uzlieciet virsū olu salātus – smalki sagrieztu vārītu olu ar smalki sagrieztu svaigu  gurķi, pievienojiet skābo krējumu un nedaudz sinepju, sāli un maltos melnos piparus, dekorējiet sendviču ar krešu mikrosalātiem vai jebkuriem citiem zaļumiem pēc savas patikas, virsū uzlieciet otru grauzdētas maizes šķēli,” saka K. Virsnītis.


Ideja Nr. 2: FAZER kefīra un čia sēklu maize ar tītara salātiem 


Bērni dod priekšroku baltai gaļai, un tas padara tītara krūtiņas sviestmaizi par lielisku izvēli.  Viņiem labāk patīk ēdieni ar malto vai mazos gabaliņos vai strēmelītēs sagrieztu gaļu, jo to ir patīkamāk un vieglāk sakošļāt, tādēļ pamēģiniet sviestmaizi ar tītara salātiem.
“Grauzdējiet divas kefīra maizes šķēles, uzsmērējiet tai sviestu. Sagrieziet mazos gabaliņos pagatavoto tītara fileju, ceptu papriku, samaisiet ar skābo krējumu un nedaudz sinepju, pievienojiet sāli un maltos melnos piparus. Dekorējiet grauzdēto maizes šķēli ar svaigu spinātu lapu, uz kuras uzlieciet tītara salātus un otru grauzdētas maizes šķēli,” iesaka ēdienu blogeris.


Ideja Nr. 3: FAZER dārzeņu maize ar svaigu sieru un marinētām bietēm


Īpaši saspringtajos rītos, kad ēdienu gatavošanai neatliek laika, pagatavojiet pavisam vienkāršus sendvičus, kam nepieciešami vien dažas sastāvdaļas – sātīga maize, Jūsu iecienītākais svaigais siers un biete. Lieliska garša un savstarpēji kontrastējošās krāsas iepriecinās mazos.
“Grauzdējiet dārzeņu maizi, apsmērējiet to ar svaigo sieru bez piedevām, uzlieciet virsū rīvētas bietes un ķiploku asnus. Lai ēdienam būtu lielāka uzturvērtība, varat uzkaisīt sendvičam riekstus un sēkliņas,” stāsta K. Virsnītis.


Ideja Nr. 4: FAZER dārzeņu tortilla ar gaļas bumbiņām un marinētiem dārzeņiem

Ja bērns neēd pusdienas skolā, ar vieglām uzkodām vien nepietiks. Sātīgākai maltītei blogeris iesaka alternatīvu sendvičiem – tortillas ar gaļas bumbiņām.
“Pirms pildīt dārzeņu tortillas, vēlams tās uzsildīt, vislabāk uz neietaukotas pannas. Sakapājiet gaļas bumbiņas, pirms pildāt tortillu, sagrieziet garos gabaliņos marinētos dārzeņus, un gatavs! Papildu vitamīniem var pielikt klāt kāposta lapu vai burkānu. Es ieteiktu jogurta mērci iepakot atsevišķi, lai bērns to varētu izmantot tieši pirms tortillas baudīšanas,” saka divu bērnu tētis. 


Ideja Nr. 5: FAZER kefīra doniņa ar kausēto sieru, tomātu un bekonu

Šī ir ideja sātīgai un barojošai sviestmaizei, kas spēs remdēt bērna izsalkuma sajūtu ilgākam laikam un dos spēkus aktīvai dienai.
“Kefīra doniņas uzsilda tosterī vai uz pannas, tad apziež ar kausēto sieru, pa virsu kārto sulīgu tomāta šķēli, tad cepeškrāsnī apceptu bekonu un noslēdz ar otru doniņu, uz kuras arī uzziests kausētais siers,” iesaka blogeris.

 

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas