Zīdainim droša māja. Mājokļa bīstamākās vietas un kā tās piemērot mazuļa dzīvesveidam

Par to, vai un cik drošs bērnam ir jūsu mājoklis, ir vērts sākt domāt jau mazuļa gaidīšanas laikā. Jo īpaši, ja tobrīd paredzēts remonts vai dzīvesvietas pārkārtošana. 

Lai izpētītu, kādi apdraudējumi bērnam ir jūsu pašreizējā mājoklī, vecākiem tas burtiski jāizrāpo. Sākumā jāieņem rāpotāja pozīcija, vēlāk – mazā staigātāja, mēģinot paredzēt riskus.

FOTO: Shutterstock.com

Lai izpētītu, kādi apdraudējumi bērnam ir jūsu pašreizējā mājoklī, vecākiem tas burtiski jāizrāpo. Sākumā jāieņem rāpotāja pozīcija, vēlāk – mazā staigātāja, mēģinot paredzēt riskus.

Par zīdainim drošu mājokli bezmaksas žurnālā jaunajiem un topošajiem vecākiem "Mammam un tētiem. Zīdaini" stāsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta instruktors Edgars Sīmanis un vecāku organizācijas „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa


Bērnam drošs mājoklis nenozīmē polsterētas istabas. Tas nozīmē risku novēršanu un zīdaiņa nepārtrauktu uzraudzību. „Bieži vien vecāki sava mazuļa spējas novērtē par zemu – viņš to karsto krūzi neaizsniegs un līdz tam asajam nazim neaizsniegsies. Taču parasti bērns, paceļoties pirkstgalos, var pastiepties tālāk, nekā vecāki aizdomājas, un, pieliekot krēslu, var pasniegties augstāk,” brīdina vecāku organizācijas „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Arī viņa iesaka izmantot bieži dzirdēto ieteikumu – lai izpētītu, kādi apdraudējumi bērnam ir jūsu pašreizējā mājoklī, vecākiem tas burtiski jāizrāpo. Sākumā jāieņem rāpotāja pozīcija, vēlāk – mazā staigātāja, mēģinot paredzēt riskus. 

 

Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm bērniem līdz četru gadu vecumam ir visaugstākā mirstība no ārējiem cēloņiem.


Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta instruktors Edgars Sīmanis atgādina: vecākiem savam bērnam ir jāstāsta un jāskaidro, kas ir drošs un kas ne, pašiem jāiemācās paredzēt riskus un novērst tos. „Ienākot svešā telpā, jānovērtē tās drošība, un tikai tad tajā var ielaist savu mazuli. Ja riskus redzat, novērsiet tos vai sargiet savu bērnu,” piekodina Edgars Sīmanis. Vietā uzsvērt, ka Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm bērniem līdz četru gadu vecumam ir visaugstākā mirstība no ārējiem cēloņiem. 
 

Jaundzimušā drošība 
Drošs ceļš uz mājām. Iegādājies vai aizņemies autokrēsliņu, lai savu jaundzimušo droši vari pārvest mājās. Pat ja tētis vai mamma ir labi braucēji, uz ceļa var notikt tik daudz neparedzamā, kas apdraud mazuļa dzīvību. 
Risks: smagas traumas, invaliditāte, nāve. 


Kritiens no augstuma. Aizvien ik gadu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ieved vairākus jaundzimušos (bērni līdz 28 dienu vecumam), kas izkrituši no rokām vai nokrituši no pārtinamā galda. Mazuļa galvaskauss ir kā olas čaumala – ļoti trausls. Tāpēc bīstamu traumu zīdainis var gūt, noveļoties pat no 30 centimetru augstuma. Pat uz pārtinamā galda, kam ir nelielas aizsargmalas, jaundzimušo nedrīkst atstāt, ne brīdi nepieskatītu! Pieaugušajiem mānīgi šķiet – ja bērns vēl neveļas, viņš nevar izkrist, piemēram, no dīvāna. Taču tā nav – pavērojiet, cik jaundzimušais ir kustīgs! Diemžēl tas ir viens mirklis, kad mazulis jau ir zemē, un trauma teju vienmēr – galvaskausa plīsums. Ļoti reti pēc kritiena no 80–90 centimetru augstuma nav nekādu traumu.
Riski: galvaskausa plīsums, sasitumi. 


Dāvanas raudzībās. Grūtniecības laikā varat apdomāt to lietu sarakstu, ko vēlaties, lai dāvina raudzībās. Citādi kāds var uzdāvināt dārgas lietas, bez kurām var (un pat vajag) iztikt, piemēram, staiguli, kā tirdzniecība daudzviet pasaulē ir aizliegta. Staigulis negatīvi var ietekmēt ne tikai bērna fizisko attīstību, bet ir arī viņam nedrošs. Lai cik ērti vecākiem būtu, ka bērns sēž staigulī, patiesībā ar to mazulis var gūt nopietnas traumas – nejauši nobraukt pa kāpnēm, piebraukt pie cepeškrāsns vai kamīna un pēc tam netikt prom. 
Riski: traucējumi fiziskajā attīstībā, kritieni, apdegumi u. c. neparedzamas traumas.

 


Guļvieta. Visā pasaulē ir sastopams tā sauktais pēkšņās nāves sindroms zīdaiņiem (sudden infant death syndrome). Ir pierādīts, ka sindroma iespējamību mazina, ja tiek ievēroti zīdaiņa drošas guldināšanas noteikumi. Ja šobrīd esat mazuļa gultas matrača meklējumos, izvēlieties cietāku, nevis mīkstāku. Zīdainim drošākā gulēšanas poza ir uz muguras, un bērnu nepieskatītu uz vēdera nedrīkst atstāt. Citkārt vecāki domā, ka, guļot uz muguras, mazulis var aizrīties, taču tā nav – noguldot uz muguras, mazais galvu pagriež uz sāniem. Kad zīdainis sāk velties un naktī pats izvēlas gulēt uz vēdera, jāatceras, ka lielākiem bērniem pēkšņās nāves sindroma riski ir jau mazinājušies.

 

Vecākiem šķiet, ka mazulis ir praktiski nekustīgs, bet ļoti kustīgs ir pat jaundzimušais! Drošākā vieta bērnam ir grīda


Jālūko, lai sega mazulim ir uzklāta līdz krūtīm un viņam nav iespēju to uzvilkt uz deguna vai mutes. Spilvens bērnam līdz gada vecumam nav nepieciešams, un citus priekšmetus, izņemot segu, zīdaiņa gultā turēt nedrīkst – nedz pūkainās rotaļlietas vai rotaļlietas ar aukliņām, nedz autiņus, nedz arī bērnu rācijas u. c. lietas. Jāatgādina, ka bērniem vecumā līdz četriem gadiem biežākie nāves iemesli no ārējiem cēloņiem ir nosmakšana un citi elpošanas apdraudējumi, kā arī noslīkšana [1]. 
 

Lasi arī: Zīdaiņa miegs. Gultiņas iekārtošana un bīstamākās vecāku pieļautās kļūdas 


Tā kā, esot tuvā kontaktā ar vecākiem, jaundzimušais jūtas drošāk, iespējams, jūs apsverat mazo ņemt sev blakus gultā. Atceries, ka mazuļa labsajūta nav saistīta ar to, ka viņš guļ starp vecākiem. Viņš var gulēt līdzās mammai tajā pusē, kurā neatrodas tētis. Tāpat, ja plānojat guļamistabas pārkārtošanu, varbūt ir vērts iegādāties platāku gultu? Vai varbūt pat ģimene kādu laiku var gulēt vēl drošāk, tas ir, zemāk un tuvāk grīdai – piemēram, uz matrača? Ja jaundzimušo plānots ņemt vecāku guļvietā, atceries, ka to nedrīkst darīt, ja bērnam blakus guļošais vecāks ir pārguris vai ir apreibinošo vielu ietekmē.
Risks: nosmakšana, pēkšņās nāves sindroms. 




KIRODORS
Mājokļa izpēti, notupstoties bērna līmenī, sākam ar koridoru. Pat ja koridors ir visai tukšs, arī tajā var atrasties šis tas bīstams.

Ārdurvis. Veido ieradumu aizslēgt ārdurvis. „Kāpņutelpa bērniem ir ļoti bīstama – kritieni pa trepēm un svešinieki ir galvenais apdraudējums. Ja tā ir privātmāja, tad bērns atver sev durvis uz visu bīstamo pagalmā,” piekodina speciālists Edgars Sīmanis. 
Riski: kritieni, sasitumi.

Apavu kopšanas līdzekļi. Kur atrodas apavu kopšanas līdzekļi? Tos bērns var nolemt gan pagaršot, gan nejauši iepūst acīs.
Riski: saindēšanās, acu savainojumi.

 

Ja bērns ir guvis apdegumu viņa plaukstiņas lielumā, nekavējoties jādodas pie ārsta! 


Trepes. Ja dzīvojat privātmājā, iespējams, koridorā atrodas arī trepes. Jau kopš mazais sāk rāpot, māci viņam pareizi pārvietoties pa trepēm – uzmanīgi un ar dupsi pa priekšu. Uzmani, lai mazulim šo bīstamo ceļojumu nav iespēju veikt bez uzraudzības! Vienkāršs risinājums tam ir bērnu vārtiņi, kas var noderēt arī to telpu ierobežošanai, kurās nav durvju.  
Riski: kritieni.


DZĪVOJAMĀ TELPA
Tā kā drošākā vieta mazulim ir grīda, tad dzīvojamā telpa, iespējams, ir pirmā vieta mājoklī, kurā zīdainis uzsāks kustību. Pat ja mazais tikai lien vai rāpo, viņš spēj pasniegties tālu un augstu! 

Elektrības vadi, elektroligzdas. Viesistabā mēdz būt daudz ierīču ar vadiem, piemēram, televizors, dators, mūzikas centrs, stāvlampas. Novieto vadus tā, lai bērns tajos nevar satīties un nosmakt vai pārkost tos un iegūt elektrošoku. Lūko, lai mazais, paraujot vadu, nevar sev virsū uzraut, piemēram, datoru vai gludekli. Rūpējies, lai elektrības kontakti būtu nosegti ar aizsargvāciņiem. Jau no agrīna vecuma māci bērnam, ka elektroligzdas ir bīstamas.
Riski: elektrotraumas, nosmakšana, sasitumi. 


Puķpodi ir aizraujoša spēle rāpojošiem mazuļiem – gribas pagaršot un izkaisīt zemi, notiesāt kādu lapiņu, aptaustīt kaktusu... Atceries, ka daudzi istabas augi var būt ne tikai asi, bet arī toksiski, ja bērns tos apēd. Nepaslinko un atrodi informāciju par istabas indīgajiem augiem internetā – „www.mammamuntetiem.lv” ir lasāms raksts „Indīgie istabas augi, kas apdraud tavu bērnu”. „No tirgotāju puses atbildīgi būtu pielikt norādi tiem augiem, kas ir toksiski, tomēr biežāk tā netiek darīts,” saka Edgars Sīmanis. Kaitīgas var būt arī vielas, ar ko mēslo puķu augsni. Istabas augiem mēģini atrast tādas vietas, kur mazulim tie nav pieejami. Ņem vērā, ka uz palodzes stāvošos puķpodus bērns var uzraut sev virsū! 
Riski: saindēšanās, aizrīšanās, sasitumi.

 

Nenostiprinātas mēbeles, stiklotas u. c. bīstamas mēbeles. „Paiet ilgs laiks, kamēr bērns, kurš mācās staigāt, iemācās turēt līdzsvaru un staigāt stabili. Šīs mācīšanās neatņemama sastāvdaļa ir kritieni. Tev kā mammai vai tētim ir jāpārlūko, pret ko mazais var atsisties krītot,” uzsver Inga Akmentiņa-Smildziņa. „Stiklots kafijas galdiņš? Sekcija ar stikliem? Tāpat jāizvērtē – varbūt ir kāda liela mēbele, kas nestāv stabili un to nevar nostabilizēt, piemēram, grāmatu plaukts, spogulis? Ja ir šādas mēbele, atbrīvojieties no tās.” Mēbeles ar asiem stūriem vari novietot tālāk no bērna pastaigu vietas. Asajiem stūriem vari iegādāties vai pagatavot aso stūru uzliktņus. Galdiņus ar stikla virsmām uz laiku vajadzētu aizmirst... Ja šobrīd bērns jau paaudzies un plānojat nākotnē vēl kādu mazuli, šādas bīstamas mēbeles nevajag iegādāties. Arī durvīs un atvilktnēs var ievietot īpašas atdures, lai, tām aizcērtoties, mazajam netiktu iespiesti pirksti. Garas aizkaru vai žalūziju lentes un striķi rada sapīšanās tajos un nosmakšanas risku – agrā vecumā bērniem tik ļoti patīk sev ko aptīt ap kaklu.
Riski: dažādas traumas, smakšana. 

 


Plauktu un atvilktņu saturs. Kritiski izvērtē, kas tiek glabāts zemākajos plauktos, atvilktnēs. Bīstami ir plīstoši trauki, asi priekšmeti (arī servīzes dakšiņas un naži), dažādas sīkas detaļas, šūšanas piederumi, baterijas, medikamenti un daudzas citas lietas. Sameklē tām piemērotāku atrašanās vietu! Uz citiem plauktiem pārcel arī grāmatas, bildes u. c. mantas, kuras nevēlies, lai ziņkārīgais mazulis izpētes procesā sabojā. „Nevajadzētu būt situācijai, ka brīdī, kad mazais pētnieks dodas savās gaitās, vecāki viņu nepārtraukti rāj, jo paši visas bīstamās vai vērtīgās lietas nav pārcēluši drošā vietā,” uzskata vecāku organizācijas „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Tāpat gan viņa, gan Edgars Sīmanis atgādina par bateriju bīstamību: viens cents vai maza podziņa – ja mazais to norīs, nekas traks nenotiks (ja vien neaizrīsies ar to). Bet pastāv arī ļoti bīstami svešķermeņi, piemēram, mazā tabletes veida baterija – tai sadaloties barības vadā, bērns var nomirt! 
Riski: aizrīšanās, saindēšanās, dažādi savainojumi. 


Medikamenti, termometrs. Medikamenti ir jātur neaizsniedzamā vietā, bērnam neattaisāmā kastē. „Neatstājiet bez uzraudzības arī tos medikamentus, kam ir drošie korķi, jo, lai tiktu galā ar jebkuru korķi, bērnam ir vajadzīgs tikai laiks,” ir pārliecināts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta instruktors Edgars Sīmanis. Tāpat viņš vērš uzmanību uz vēl vienu bīstamu priekšmetu – termometru. „Agrāk tika uzsvērta dzīvsudraba bīstamība, tagad termometri ir bez dzīvsudraba, tomēr tie ir ne mazāk bīstami. Elektroniskajos termometros ir mazās baterijas, ko viegli var norīt, un bērns var nomirt (!), tāpat termometru galos ir metāla galiņš, ko viegli var nokost un norīt.”
Riski: saindēšanās, to skaitā dzīvību apdraudoši.

Reklāma
Reklāma


Draudzība ar suni. Dzīvnieku radītās traumas – kodumi, plēsumi, skrāpējumi – ir trešais biežāk reģistrētais traumu veids bērniem [1]. Šīs traumas mazuļi gūst pārsvarā no mājas mīluļiem un arī no tiem suņiem, ko dēvē par bērniem īpaši draudzīgiem. Bērnu un suni telpā nedrīkst atstāt nepieskatītus! 
Risks: kodumi, to skaitā dzīvībai bīstami.


Lasi arī: "Suns auklīte ir tikai filmās" jeb Ja jaundzimušo mājās sagaida suns 



DROŠĪBA VIRTUVĒ 
Virtuve ir liels vilinājums kā rāpotājiem, tā staigātājiem – cik tur daudz priekšmetu, ko gribas pārbaudīt un izmēģināt! Spīd, grab un klaudz. Un tieši tāpēc virtuvē bērni sevi savaino visvairāk. Tāpat uzmani dažādus produktus, piemēram, ar pupiņām bērns viegli var aizrīties vai iebāzt kādu dziļi degunā. Nekad neatstāj mazo vienu bez uzraudzības virtuvē! Tajā pašā laikā radi bērnam virtuvē tādu vidi, kur viņš var līdzdarboties ar drošiem priekšmetiem: koka, metāla un plastmasas piederumiem, burku un katlu vākiem u. c. Iesaisti mazo ēdiena gatavošanas procesā, atbilstoši viņa varēšanai. Jā, gatavošana ieilgs, tomēr bērna attīstībai tas būs ārkārtīgi vērtīgi! 

Karsti šķidrumi. Kad dzer ko karstu, neturi rokās bērnu! Neatstāj karstu šķidrumu – dzērienus, zupu, karstu eļļu uz pannas, uzvārītu ūdeni u. tml. – mazulim aizsniedzamā vietā. Allaž atgādini sev, ka mazais var pastiepties arī uz pirkstu galiem, lai aizķertu krūzes osu. Tāpat viņš var piestumt krēslu, lai pakāptos pie plīts, kad uz tās kaut kas tiek vārīts, cepts. Gatavo ēdienu uz plīts tālākajiem riņķiem, rokturus pagriežot uz aizmuguri! Plītīm iespējams iegādāties arī aizsargrežģi. Pasniedzot bērnam ēdienu, vēlreiz pārbaudi tā temperatūru. 

 

Agrāk tika uzsvērta dzīvsudraba bīstamība, tagad termometri ir bez dzīvsudraba, tomēr tie ir ne mazāk bīstami. Elektroniskajos termometros ir mazās baterijas, ko viegli var norīt, un bērns var nomirt.


„Protams, bērns grib redzēt, kas notiek uz plīts. Tad paņem viņu klēpī un parādi, un vienlaikus stāsti par bīstamību,” atgādina Inga Akmentiņa-Smildziņa. Kamēr bērni mazi, iztiec bez galdauta klāšanas. Nereti mazais cilvēks, gribēdams pieturēties, aizķer galdautu, uzraudams visus priekšmetus sev virsū, to skaitā karstos šķidrumus. Ja bērns ir guvis apdegumu viņa plaukstiņas lielumā, nekavējoties jādodas pie ārsta! Ja šobrīd esat plīts izvēles priekšā, atceries, ka indukcijas plīts ir drošāka, tāpat vari izvēlēties tādu, ko bērns patvaļīgi nevar ieslēgt un kurai patvaļīgi nevar atvērt cepeškrāsns durvis. 
Risks: applaucēšanās.


Sadzīves ķīmija u. c. šķidrumi. Pārkārto apakšējos plauktus un atvilktnes, lai tajās nebūtu plīstošu, asu un citu bīstamu priekšmetu. Īpaši parūpējies, lai mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļi atrastos neaizsniedzamā vietā! Piemēram, trauku mazgājamās mašīnas un cauruļu tīrīšanas tabletes ir tik krāsainas, ka nereti mazie tās mēģina nogaršot. Tās ir dzīvībai bīstamas! Nekad sadzīves ķīmiju neglabā ēdiena uzglabāšanas traukos, jo mazulis tos var nejauši apēst. Lūko, lai bērnam nebūtu pieejamas pudeles ar alkoholu! 
Riski: nopietna, pat letāla saindēšanās.


Asi priekšmeti, elektropreces. Turiet nažus, dakšas, rīves, mizojamos nažus, šķēres un citus asus priekšmetus mazulim nepieejamā vietā. Atvērtām konservu kārbām var būt asas malas, tāpēc izmetiet tās atkritumu spainī ar noslēdzamu vāku. Izvērtējiet sadzīves tehnikas atrašanās vietu un vai tā ir bīstama arī neieslēgta? Piemēram, rokas blendera nazīši ir ļoti asi. Pēc lietošanas vienmēr atvienojiet no strāvas, piemēram, tosteri vai elektrisko tējkannu, lai mazulis to nejauši neieslēgtu.  Padomā – varbūt kādiem skapjiem vai mēbelēm ir nepieciešami drošības slēgi? Tiesa, daži mazie ziķeri iemanās tikt galā arī ar tiem.
Riski: savainojumi, elektrotraumas.

 

BĒRNISTABA
Ja ģimenē ir kāds lielāks brālis vai māsa, tad jādomā veids, kā mazāko pasargāt no vecumam neatbilstošām rotaļlietām. Līdz zināmam vecumam (tas var ilgt līdz pat pusotram vai diviem gadiem) mazulis pasauli iepazīst, visu „nogaršojot”. Diemžēl tas palielina aizrīšanās un smakšanas risku. Tāpēc, kad bērns spēlējas ar vecumam nepiemērotām rotaļlietām, esi klāt.


Drošas rotaļlietas. Iegādājies tādas rotaļlietas, kas ir bērna vecumam atbilstošas un drošas. Regulāri pārskati bērna mantu kasti – vai kāda rotaļlieta nav saplīsusi, radot savainošanās risku, vai bateriju aizdare joprojām ir droša. Ja dāvanā saņemat nedrošu rotaļlietu, atbrīvojieties no tās. „Diemžēl iesaku kritiski izvērtēt vecvecāku izvēlētās dāvanas – ļoti bieži viņi tās iegādājas saimniecības vai pārtikas preču veikalos, kur konkrētā rotaļlieta nekvalificējas kā rotaļlieta, bet kā pārtikas produkta iepakojums, attiecīgi tam nav ievērotas klasiskās rotaļlietu drošības prasības,” brīdina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta instruktors Edgars Sīmanis.
Riski: aizrīšanās, saindēšanās, dažādi savainojumi.

Lasi arī: 


Rotaļlietu uzglabāšana. Pārdomā, vai bērna rotaļlietas tiek uzglabātas droši! Nekad tās neglabā plastmasas maisiņos – maziem bērniem patīk spēlējoties ko uzvilkt galvā. Tāpat lūko, lai rotaļlietas neatrodas augstu plauktos, kur, lai piekļūtu, nepieciešams pakāpties – tas veicina kritienu risku. 
Riski: smakšana, kritieni. 

Logi. Vēdinot telpu, atstāj logus vēdināšanas režīmā. Atceries, ka slēdžu sistēmu var nomainīt pret atslēgu! Šo atslēgu var iegādāties jebkurā būvmateriālu veikalā. Proti, ja logu atver vēdināšanas režīmā, var nospiest pogu, lai tas nofiksējas. „Drošības vadlīnijās teikts, ka nevajag bērnam radīt interesi par logiem un kāpšanu uz palodzes, taču realitāte ir cita: bērni gaida mājās tēti un mammu, stāvot pie loga vai uz palodzes, mēs uzkaram zīlītēm speķi ārā pie loga. Jāparedz, ka interese būs,” teic Edgars Sīmanis. 


Šūpoles iekštelpās. Ja ģimenē aug vairāki bērni, pārdomājiet, vai patiesi jums iekštelpās nepieciešamas šūpoles, kā arī citas traumatismu palielinošas izklaides, piemēram, iekštelpu batuts.
Riski: kritieni, sasitumi. 


VANNAS ISTABA
Ierāpojam vannas istabā – arī šeit viss ir tik aizraujošs, vai ne? Krāsainas pudeles, skuvekļi, podā ir ūdens, kurā gribas ko iemest... Nekad neatstāj mazu bērnu vannas istabā bez uzraudzības!

Poda birste un bīstamās vielas. Poda tīrīšanas līdzekli neturi aiz poda un uzraugi, lai bērns neiedomājas „nogaršot” poda birsti. Vai veļas pulveris atrodas bērnam neaizsniedzamā vietā? Kur atrodas šampūns? Kur atrodas dažādi tīrīšanas līdzekļi? Pārskati savas kosmētikas atrašanās vietu. Ja tava kosmētika neradīs saindēšanās risku, iespējams, tā ir tik dārga, ka negribēsi to ieraudzīt izbērtu uz grīdas vai izkrāsotu uz sienas... Kosmētikas maciņā mēdz atrasties arī dažādi asi priekšmeti – skuvekļi un nagu šķērītes. Rūpējies, lai bērns netiek tiem klāt! Atceries, ka pat smaržas mazam bērnam var būt toksiskas.
Riski: saindēšanās, plaušu bojājumi, acu bojājumi, infekcijas. 


Vanna, dušas kabīne. Vanna un dušas kabīne ir bīstamas jau tāpēc vien, ka ir slidenas un rada kritienu risku. Ja no vannas istabas uz brīdi izej, raugi, lai mazajam nav pa rokai vannas aizbāznis. Pirms ievietot bērnu vannā, noteikti vēlreiz pārbaudi ūdens temperatūru! Ja ūdeni sildāt ar boileru, noregulējiet, lai siltais ūdens ir silts, nevis karsts. Uzmani, lai bērns pats nemēģina izkāpt no vannas. 
Riski: kritieni, slīkšana.


Grīdas flīzes. Ja šobrīd būvējat mājokli vai veicat remontdarbus, izvēlieties tādu grīdas segumu un flīzes, kas, uzlīstot šķidrumam, nekļūst slidens. Pakrītot mazulis var gūt ļoti nopietnu galvas traumu. 
Risks: galvas traumas, sasitumi, lūzumi. 

 

 

  • Vecākiem šķiet, ka mazulis ir praktiski nekustīgs, bet ļoti kustīgs ir pat jaundzimušais! Drošākā vieta bērnam ir grīda.
  • Jāuzmanās no mēbelēm ar asiem stūriem un slideniem grīdas segumiem, īpaši flīzēm un paklājiem!
  • Vecāki par zemu novērtē sava bērna prasmes – šķiet, ka mazais joprojām nevar tik augstu aizsniegties.
  • Neatstāj mazuli vienu, kad viņš ēd no pudelītes!
  • Zīdaini neatstāj guļam uz vēdera nepieskatītu!
  • Bīstamās vielas neturi uz grīdas vai zemiem plauktiem, kuriem var piekļūt mazulis.
  • Šajā vecumā dzīvnieka kodums var būt jebkurā ķermeņa daļā.
  • Neatstāj zīdaini vienatnē ar dzīvnieku, pat ja tas ir jūsu vai draugu/radu mājdzīvnieks.
  • Pārvietojoties ar automašīnu, vecāki bieži uzskata, ka drošākā vieta bērnam ir mātes klēpis, bet tā nav!

 

Materiāla tapšanā izmantota informācija no „Mammamuntetiem.lv” izdotās grāmatas par bērnu drošību „Kā nosargāt sava bērna dzīvību”. Materiālu internetā var lasīt un lejupielādēt šeit.


Atsauces:
1) Novēršamo traumu izplatība Latvijā, Bērnu traumatisms 2018–2016. Pieejams šeit.

Raksta autors: Alise Lūse 

 

Latvijas vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.


 

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online