No kāda vecuma var sākt apgūt peldētprasmi

Peldētprasme un zināšanas par drošību pie ūdens ir prasmes, kas glābj dzīvību. Līdz ar vasaras beigām noslīkušo statistika, saskaņā ar Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta datiem, ir 71 cilvēks, tostarp bērni. Daudzās skolās īsteno skolēnu peldētapmācības programmu, peldbaseinos aicina uz nodarbībām, tāpēc speciālisti aicina  — vecāki, vediet bērnus peldēt!

Peldētprasme radīs drošības sajūtu visa mūža garumā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Peldētprasme radīs drošības sajūtu visa mūža garumā

Latvijā, puse iedzīvotāju dzīvo ūdens tuvumā, tāpēc ir būtiski iemācīt bērniem peldēt. Mācību gads ir piemērots brīdis, kad sākt mācīties peldēt. Iegūtās prasmes nākamajā vasarā ļaus ūdenī justies daudz drošāk. Nodarbībās iegūtās iemaņas kādudien var glābt paša vai kāda cita dzīvību. Dzīves laikā bērni bieži nonāks situācijās ūdens tuvumā, un tas var kļūt īpaši riskanti, ja viņi nepratīs peldēt. 

“Prasmi peldēt bērniem vajadzētu apgūt pēc iespējas agrāk, jo tā ir būtiska drošībai pie ūdens un ūdenī. Peldētprasme un zināšanas par drošu atrašanos ūdenstilpju tuvumā ir nozīmīgs faktors, lai samazinātu noslīkušo cilvēku skaitu Latvijā. Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, kuri ūdenī nejūtas droši, nekad nav par vēlu sāktmācīties pie profesionāla peldēšanas trenera,” aicina biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Grundiņa-Arāja. 

 

Peldētapmācības nodarbībās bērns peld lielākus attālumus, apgūst dažādus peldēšanas stilus un saprot, kā jārīkojas, lai būtu drošībā, atrodoties ūdenī vai pie tā. 

Reklāma
Reklāma



Regulāri apmeklējot nodarbības no 5 – 6 gadu vecuma, bērni apgūst pareizu peldēšanas tehniku, kā arī tiek mudināti patstāvīgi uzturēties ūdenī. Peldētapmācības nodarbībās bērns peld lielākus attālumus, apgūst dažādus peldēšanas stilus un saprot, kā jārīkojas, lai būtu drošībā, atrodoties ūdenī vai pie tā. To ir grūti nodrošināt, ja vecāki bērnu māca paši, tāpēc ir prātīgāk, ja bērns pozitīvo pieredzi ūdenī gūst ar sertificēta peldēšanas trenera palīdzību. 

Peldēšana kā sportiska aktivitāte ir bērna veselībai ļoti labvēlīga — tiek spēcināta imunitāte, visa ķermeņa muskuļi, nostiprināta sirds un asinsvadu, kā arī elpošanas sistēma. Nodarbības ūdenī vienmērīgi atbrīvo visu ķermeni, nomierina un spēj mazināt muguras asimetriju.

Peldētprasme radīs drošības sajūtu visa mūža garumā, gan atpūšoties pludmalē, gan nodarbojoties ar aktīvajiem ūdens sportiem — izbraucieni ar laivām, veikbords, braukšana ar ūdenslēpēm u.c. aktīvās atpūtas veidi radīs patīkamas emocijas.