Suns var atspoguļot sava saimnieka stresu

Nav noslēpums, ka cilvēki, kas ir dvēseliski ļoti tuvi, bieži vien atspoguļo viens otra emocijas. Izrādās, ka līdzīgs princips darbojas arī saimnieka un uzticīga suņa attiecībās – suns spēj ļoti labi uztvert saimnieka emocionālo stāvokli un iejusties viņa ādā.

 

Suns ir labākais saimnieku noskaņojuma spogulis.

FOTO: Shutterstock.com

Suns ir labākais saimnieku noskaņojuma spogulis.

Linšēpingas Universitātes (Zviedrija) zinātnieki atklājuši, ka galvenā stresa hormona kortizola līmenis suņa un viņa saimnieka organismā sinhronizējas.

Pētījumā piedalījās 25 borderkoliji un 33 skotu aitu suņi (šeltiji). Suņiem un viņu saimniekiem reizi dažos mēnešos izmērīja kortizola līmeni. Eksperimenta dalībniekiem lūdza aizpildīt aptaujas anketu, kurā bija jautājumi par pašu saimnieku temperamentu un emocionālo stāvokli, kā arī par viņu mīluļu raksturīgākajām īpašībām.

Noskaidrojās, ka saimnieka stress lielākajā daļā gadījumu izraisīja līdzīgas emocijas arī sunim, bet ne otrādi. Pēc zinātnieku domām, tik cieša saikne varētu būt izskaidrojama tā, ka borderkollijs un šeltijs ir ganu suņi, kuri ļoti labi sadarbojas ar cilvēkiem un ātri reaģē uz viņu signāliem. Starp citu, kā liecina Britu Kolumbijas Universitātes psiholoģijas profesora un suņu uzvedības pētnieka Stenlija Korena veiktie pētījumi, suņu inteliģences topā borderkolliji stabili ieņem pirmo vietu, šeltiji – sesto. Var teikt arī tā, ka šie suņi spēj saprast saimnieku no pusvārda.

Reklāma
Reklāma

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti