Vai dzīvokļa kaķi drīkst vienkārši laist ārā pastaigāties?

Suņu saimniekiem viss ir skaidrs – ja mīlulis grib doties ārā, pašam jādodas līdzi. Bet kā ir ar dzīvokļu kaķiem – vai tos bez pieskatīšanas drīkst laist pagalmā?

Kaķa dzīvošanās pa āru neatbrīvo saimnieku no atbildības – dzīvnieks nedrīkst traucēt un apdraudēt cilvēkus vai citus dzīvniekus.

FOTO: Shutterstock.com

Kaķa dzīvošanās pa āru neatbrīvo saimnieku no atbildības – dzīvnieks nedrīkst traucēt un apdraudēt cilvēkus vai citus dzīvniekus.

Pastāv uzskats, ka kaķi, kuri jau no mazotnes pieraduši dzīvot telpās un ārā nav bijuši, jūtas laimīgi un apmierināti, ja vien telpās dzīvniekam tiek nodrošinātas rotaļāšanās un nagu asināšanas iespējas. Saimnieki, kuri savu kaķi ārā nelaiž, norāda, ka tādējādi ģimenes mīlulis ir pasargāts no ārpasaules briesmām – svešiem suņiem, braucošām mašīnām, nelabvēlīgi noskaņotiem garāmgājējiem un kaimiņiem, slimībām, ko telpās nav iespējams saķert. 

 

Tomēr ir kaķu īpašnieki, kuri labprāt dod iespēju savam kaķim iziet ārā, pastaigāt pa zālīti, kāpt kokos un iepazīt apkārtni. Vai kaķu īpašnieks drīkst savu mīluli tā vienkārši laist ārā?

 

Atšķirībā no suņiem kaķi patiešām drīkst laist ārā vienu, ja vien saimnieks ievērojis dažus nosacījumus:

  • kaķim jābūt vismaz 6 mēnešus vecam;
  • kaķim jābūt sterilizētam. MK noteikumu izpratnē par klaiņojošu dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts kaķis, kas uzturas pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā;
  • un jābūt vakcinētam pret trakumsērgu.

 

Reklāma
Reklāma

Tajā pašā laikā kaķa dzīvošanās pa āru neatbrīvo saimnieku no atbildības – dzīvnieks nedrīkst traucēt un apdraudēt cilvēkus vai citus dzīvniekus, un saimniekam jārūpējas par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku.

 

Ja kaķi ir plānots laist ārā, ļoti ieteicams pirms tam doties pie vetārsta un savu mīluli sapotēt arī pret izplatītākajām vīrusu slimībām – infekciozo rinotraheītu, kalici vīrusu un panleikopēniju. Vakcīnas jāatkārto ik pēc gada. 

 

Tāpat ieteicams kaķim iegādāties kakla siksniņu, uz kuras norādīts saimnieku tālrunis, lai vajadzības gadījumā ātri būtu iespējams sazināties arī mīluļa saimnieku. 

Saistītie raksti