Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 uzsāk akciju "Es audzinu viens!"

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no 20. līdz 26. maijam rīko akciju “Es audzinu viens!”. Šāda akcija tiek rīkota jau otro gadu.

FOTO: Shutterstock.com

Akcijas laikā ikviens vecāks, aizbildnis, adoptētājs vai audžuvecāks, kas ikdienā viens nodrošina bērnu aprūpi un saskaras ar dažādām grūtībām, ir īpaši aicināts zvanīt Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunim un saņemt psiholoģisku palīdzību jautājumos, kas skar bērnus. 

“Vecākiem sniegto konsultāciju skaits vecākiem katru gadu pieaug, un ir redzams, ka vidēji gadā pēc palīdzības vēršas aptuveni 2 500 vecāki. Līdzšinējā Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa pieredze liecina, ka vecāks nereti jūtas izmisis un bezspēcīgs bērna disciplinēšanas jautājumos vai arī nesaredz, kā veidot kontaktu ar savu bērnu, jo nekas no iepriekš mēģinātā nav palīdzējis. Vecākiem trūkst atbalsta, lai stiprinātu savus resursus un izpratni par bērnu vajadzībām. Tāpat aktuāli ir jautājumi, kad vecāki nezina, kā aizstāvēt sava bērna tiesības vai pret viņa bērnu tiek vērsta vardarbība”, norāda VBTAI Ģimeņu ar bērniem departamenta direktore Amanda Vēja.

 

Līdzšinējā Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa pieredze liecina, ka vecāks nereti jūtas izmisis un bezspēcīgs bērna disciplinēšanas jautājumos vai arī nesaredz, kā veidot kontaktu ar savu bērnu, jo nekas no iepriekš mēģinātā nav palīdzējis

Šīs akcijas ietvaros ir iespēja pašam vecākam bez maksas saņemt ne tikai profesionālu psiholoģisko atbalstu, bet arī vērsties pēc informatīvas palīdzības konkrētās situācijas risināšanā. 

Reklāma
Reklāma

Pagājušajā gadā akcijas laikā tika atbildēti uz 195 zvaniem un sniegta psiholoģiska palīdzība 66 pieaugušajiem, kuri ikdienā vieni aprūpē bērnus. Konsultēti arī tie pieaugušie, kuri bijuši norūpējušies par bērnu tiesību ievērošanu ģimenēs un izglītības iestādēs. Sarunas ar vecākiem ir bijušas garas un emocionāli piesātinātas, jo vecāki, stāstot par notikušo, izjuta trauksmi, bezspēcību, apjuku un dusmas. 

Vecāku minētās problēmas ir bijušas saistītas ar bērna grūtībām izglītības iestādē, kur regulāri piedzīvo vienaudžu gan emocionālu, gan fizisku vardarbību, vai arī ir problemātiskas attiecības ar pedagogiem. Bijuši arī komplicēti gadījumi, kad vecāki vērsušies pēc palīdzības, jo viņu bērnam ir uzvedības problēmas, kā rezultātā bērns pats izturas vardarbīgi, neapmeklē skolu, ir disciplinēšanas grūtības, kā arī neizdodas uzturēt ar bērnu cieņpilnas attiecības. Tāpat vecāki runāja par emocionāli smagiem šķiršanās gadījumiem un konfliktiem ar bijušo partneri par bērnu audzināšanu un saskarsmi.