Bērnudārznieku apģērba izvēle gada aukstajā laikā

Ziema un mainīgi laika apstākļi vecākiem var kļūt par izaicinājumu, jo izvēloties bērnam nepiemērotu apģērbu, viņš tiek pakļauts saaukstēšanās riskam. Diemžēl, tas, kas der pieaugušajiem, bērniem var nebūt piemērots, jo bērnu āda ir jutīgāka pret aukstumu, kā arī atšķiras mūsu kustību intensitāte pastaigas laikā. 

Bērns, kurš vēl nav sasniedzis četru-piecu gadu vecumu, nespēj pats saprast un pateikt pieaugušajiem, ka viņam ir kļuvis auksti.

FOTO: Shutterstock.com

Bērns, kurš vēl nav sasniedzis četru-piecu gadu vecumu, nespēj pats saprast un pateikt pieaugušajiem, ka viņam ir kļuvis auksti.

Par to, kas jāņem vērā, lai bērnudārza vecuma bērnam atrastu ziemas apstākļiem piemērotāko apģērbu, stāsta pediatre, Rimi Bērniem eksperte Sanita Mitenberga.  
 

Apģērbs atkarīgs no laikapstākļiem 
Bērns, kurš vēl nav sasniedzis četru-piecu gadu vecumu, nespēj pats saprast un pateikt pieaugušajiem, ka viņam ir kļuvis auksti. Tāpēc tas ir vecāku uzdevums – ņemot vērā laikapstākļus, izvēlēties bērnam piemērotu apģērbu, kā arī izvērtēt, cik ilga būs pastaiga svaigā gaisā, ja termometra stabiņš noslīdējis zem nulle grādiem. Jāņem vērā, ka bērna ķermenis salā atdziest ātrāk, jo ir mazāks. 

Ja pirms vešanas uz dārziņu neesat pārliecināti, kādi laikapstākļi gaidāmi, vislabāk savu atvasi saģērbt kā sīpolu – kārtu virs kārtas, lai gadījumā, ja paliek par siltu, lieko var novilkt. 

 

Ministru kabineta noteikumos teikts, ka bērnus, kas jaunāki par trim gadiem, nedrīkst vest pastaigā, ja minimālā gaisa temperatūra sasniegusi –10ºC, savukārt, bērnus no sešu līdz septiņu gadu vecumam nevajadzētu vest laukā, kad termometra stabiņš rāda mazāk par –15ºC. Tomēr, dodoties ārā, jāpievērš uzmanība ne tikai gaisa temperatūrai, bet arī gaisa mitrumam, vēja virzienam un stiprumam. Ja ārā būs tikai –5ºC, kā arī stiprs vējš un slapjš sniegs, bērnam var salt vairāk nekā tad, kad ārā būs –10ºC, bet spīdēs saule un nebūs ne vēja, ne nokrišņu. 
 

Kustību intensitāte un sasvīšanas risks
Domājot par apģērba izvēli savam bērnudārzniekam, jāņem vērā, cik viņš ir aktīvs. Pirmsskolas iestādi bērns var sākt apmeklēt jau no pusotra gada vecuma, un, iespējams, tik mazs bērniņš staigāt iemācījies tikai pirms mēneša. Tādam mazulim pastaiga būs visai lēna, līdz ar to arī apģērbs ziemas periodā nepieciešams siltāks. Savukārt trīsgadniekiem un vecākiem bērniem, kuri jau aktīvi piedalās ziemas prieku baudīšanā, ir lielāks risks sakarst un sasvīst, ja viņi būs saģērbti pārāk silti. Kad mazais sasvīst un apģērbs kļūst mitrs, ir liela varbūtība saslimt, tādēļ vēlams, lai, dodoties atpakaļ telpās, bērns var pārvilkt sausu kreklu. Paliekot mitrā apģērbā, bērnam būs auksti un organisms kļūs vieglāk uzņēmīgs pret apkārt esošajiem vīrusiem. 

Reklāma
Reklāma


Sīpola princips
Ja pirms vešanas uz dārziņu neesat pārliecināti, kādi laikapstākļi gaidāmi, vislabāk savu atvasi saģērbt kā sīpolu – kārtu virs kārtas, lai gadījumā, ja paliek par siltu, lieko var novilkt. 
Pirmā kārta, ko velkam bērnam uz kailas miesas, – apakšveļa, zeķubikses vai plānas bikses un zeķes. Vislabāk no vilnas vai poliestera, jo tie uztur ķermeni siltu un sausu. Kokvilnas apģērbs vairāk samirkst, pieļaujot ķermeņa atdzišanu. 

Otro apģērba kārtu ieteicams izvēlēties vilnas vai flīsa. Tas varētu būt krekliņš ar garām piedurknēm vai jaciņa. Trešā kārta – ūdensnecaurlaidīga jaka un ziemas bikses vai kombinezons, kas pasargā no sniega, vēja, kā arī atgrūž mitrumu. Ārējai kārtai labāk izvēlēties termokombinezonu. Tajā bērns jutīsies labi jebkuros laikapstākļos un ir pietiekami, ja zem tā pavelk divas plānas apģērba kārtas, kas minētas iepriekš. Svarīgi izvēlēties tādu kombinezonu, ko bērnam pašam viegli uzvilkt un kurā viņš var brīvi kustēties.
 

Cimdi, zeķes, zābaciņi
Bērna galva, seja, ausis, rokas un pēdas ir visvairāk pakļautas aukstuma iedarbībai, turklāt mazā cilvēka āda ir ļoti jutīga un to var ātri apsaldēt. Tādēļ bērnam būs nepieciešamas biezas zeķes, ūdensnecaurlaidīgi zābaki, ar kuriem brist pa sniegu, ūdensnecaurlaidīgi cimdi, ar kuriem bez bažām var velt sniegavīru, šalle, kas pasargā kaklu no vēja, un cepure, vislabāk ar sasienamām auklām, lai ausis vienmēr būtu nosegtas. Svarīgi, lai bērnudārza skapītī glabātos maiņas drēbes – rezerves cimdi, cepure un zeķes.

 

Citus padomus par bērnu veselību, audzināšanu, uzturu, kā arī svētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv. Šeit pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi Rimi Bērniem eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolnieks Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.