Cik ilgi autosēdeklītī drīkst sēdināt zīdaini

"Esmu lasījusi, ka zīdainīti līdz pusgada vecumam nav ilgāk par pusstundu turēt auto sēdeklī. Redzu, ka māmiņas, aiziedamas ciemos, savus mazos no krēsliņa pat neizceļ, ļauj viņiem gulēt tajā pat stundām ilgi. Lūdzu, pastāstiet, kāpēc ilgstoša sēdēšana krēsliņā šajā vecumā var kaitēt," jautā kāda māmiņa. 

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu fizioterapeite Eleonora Circene skaidro, ka pirmajā dzīves gadā mazajam cilvēkam veidojas mugurkaula fizioloģiskie izliekumi. Pirmais ir kakla daļas izliekums, kas veidojas tad, kad bērniņš sāk turēt galvu. Nākamie mugurkaula izliekumi veidojas tad, kad bērns sāk sēdēt, celties, rāpot, staigāt utt. Apmēram līdz 6 mēnešiem bērniņš vēl ir samērā mazkustīgas un ķermeņa vidusdaļas muskuļu korsete galam nav izveidojusies. Tā nespēj turēt mugurkaulu, ilgstoši atrodoties šādā krēsliņā, līdz ar to bērnam var veidoties patoloģiski mugurkaula izliekumi, piemēram, apaļa mugura, kas vēlāk var kaitēt pareizas stājas veidošanā un staigāšanā. Turklāt atrašanās vienā pozā traucē normālai asinsritei.
    

Arī autosēdeklīšu instrukcijās ir norādīts, ka bērnus šajā vecumā sēdeklī nedrīkst turēt ilgāk par 1,5 h, pēc tam jāļauj izkustēties, atbrīvot muskulatūru un atpūtināt muguriņu. 

Reklāma
Reklāma