Līdz kādam vecumam piena maisījums var būt pamatēdiens?

Jautājums: Mazulim pēc pāris nedēļām būs gadiņš, bet viņa ēdienkartē joprojām ka pamatēdiens ir piena maisījums. Pudeli viņš ēd apmēram 8 - 9 reizes diennaktī, pa nakti vēl 2 reizes. Pa dienu izēd no 50 - 100 ml dārzeņu biezenīti. Tas arī viss. Putras, jogurtus neēd. Vel viņam ļoti garšo skābais krējums un kefīrs, bet tā kā viņam ir ir laktozes nepanesība, no šiem ēdieniem viņam pūšas un sāp vēders.  Cik ilgi mazais var pārtikt tikai no maisījuma?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģe Inita Kaže

Šajā vecumā bērnam jāēd 5 reizes dienā: 3 lielās ēdienreizes, t.i. pamatēdienreizes, un 2 mazās ēdienreizes. No gada vecuma piena produkti bērnam jāsaņem ne vairāk kā 350-400-500 ml diennaktī, ieskaitot arī maisījumu.  

Šajā vecumā bērnam uzturā ikdienā jāsaņem uzturs no visām uztura grupām, t.i. graudaugi, dārzeņi, augļi, gaļas un zivs produkti, piena produkti. Ja ilgstoši bērns nesaņems pilnvērtīgu uzturu, attīstīsies uzturvielu, vitamīnu, minerālvielu vai mikroelementu deficīts. Lai gan piena maisījums ir bagātināts ar virkni papildus vielām, šajā vecumā tas nav pamatēdiens. Priekšlikums mainīt bērnam ēdienkarti, mācīt ēst biezākas konsistences uzturu, pat piedāvāt ēdiena gabaliņus. 

Uzsākot jaunu produktu lietošanu, bērnam var būt gremošanas trakta darbības traucējumi (uzpūsts vēders, izmainīta vēdera izeja). Ja traucējumi neietekmē bērna pašsajūtu, tad vecākiem nevajadzētu uztraukties par to. Gremošanas traktam nepieciešam laiks, lai pielāgotos jaunā produkta pārstrādei. Jāatceras, ja bērnam uzturā piedāvā jaunu, iepriekš neēstu vai ilgāku laiku nelietotu produktu, tas nedrīkst būt lielā daudzumā, lai neizraisītu reakciju.

Laktozes nepanesamība jeb intolerance bērniem ir pārejoša. Biežāk tā ir sastopama bērnam pirmajos 4-5 dzīves mēnešos, kad vēl gremošanas trakts nav pilnvērtīgi attīstījies. 

Reklāma
Reklāma