Uzdod šos 4 jautājumus savam bērnam ik dienu un jūs nekad nepazaudēsiet viens otru

Aizņemto strādājošo vecāku un bērnu attiecības ikdienā bieži paliek vien formāla jautājuma "Kā iet?" – "Normāli!"  līmenī. Ko darīt, lai vecāki tiešām zinātu, kā klājas viņu bērnam? 

Pareizie jautājumi un rūpīga klausīšanās – tas ir nepieciešams, lai saruna ar pusaudzi izdotos.

FOTO: Shutterstock.com

Pareizie jautājumi un rūpīga klausīšanās – tas ir nepieciešams, lai saruna ar pusaudzi izdotos.

Ko darīt, lai saruna būtu saturīgāka un vecāki tiešām zinātu, kā klājas viņu bērnam skolā, attiecībās ar draugiem un vispār dzīvē? 

Uzdodiet pareizos jautājumus! Tādus, uz kuriem nevar atburkšķēt ar vienu īsu vārdu. Šos četrus jautājumus saviem pusaudžu vecuma bērniem uzdod kāda strādājoša četru bērnu mamma Džeina Haringtone.  

 

Kā tev klājas? Kāda ir tava dzīve? 

Kopš bērni iemācījušies runāt, šādu jautājumu laiku pa laikam ir vērts uzdot, lai laikus pamanītu, ja kaut kas neiet gluži labi. Mazāki bērni uz jautājumu atbild plašāk, lielāki var atbildēt ar vienu vārdu. Ieklausieties un iemācieties to atšifrēt.  

Ja Džeinas 10 gadus vecā meita atbildes vietā norūca "Besīgi....", tad tā bija zīme, ka parunāties topošā tīnīte grib, bet mammai jāuzdod precizējoši jautājumi. Ja atbilde ir "Forši", tad iztaujāt tālāk nav vajadzības. Viss ir kārtībā, bet sīkāku ieskatu mammai neviens neplāno sniegt. 

 

Svarīgākais ir ļaut runāt, nevis spiest atbildēt, ja bērns to nevēlas darīt. Atveriet durvis, dodiet signālu, ka esat pieejami, bet nespiediet šo iespēju izmantot. 

 

Kā klājas taviem draugiem?

Reklāma
Reklāma

Iespējams, bērns negribēs atklāti stāstīt par savām bažām vai problēmām, bet to, kas viņu uztrauc un kas ir aktuāli, labi var nojaust pajautājot, kā klājas viņa draugiem. Tāpat var pajautāt, kā klājas kādam viņa draugam, kuru pazīstat personīgi. Ko viņi kopīgi dara, kā pavada laiku, vai nav sastrīdējušies. Bērni labprāt stāsta par savu dzīvi, ja uzdod konkrētus jautājumus. 

 

Kas foršs tuvākajā laikā iecerēts? 

Pajautājiet, kādi tuvākie nākotnes plāni ir jūsu bērnam. Varbūt kāda dzimšanas dienas ballīte, skolas projekts, klases vakars vai draugu tusiņš, par kuru esat piemirsuši vai bērns to nav laicīgi pateicis. Kuram gan nav gadījies piedzīvot brīdi, kad pirms gulētiešanas dēls vai meita paziņo, ka rīt ir uzaicināts uz dzimšanas dienas ballīti, bet viņš ir aizmirsis to pateikt. Noskaidrojiet šos jaunumus laicīgi. 

 

Vai tev ir vajadzīga mana palīdzība kādā jautājumā? 

Šis ir ļoti svarīgs jautājums, ko vecākiem saviem bērniem būtu jāuzdod laiku pa laikam. Tā galvenais mērķis ir likt saprast "Esmu pieejams, ja tev ir problēmas. Jautā droši!".

Biežāk gan atbilde būs "Nē!", un labi, ka tā. Brīdī, kad palīdzība tiešām būs nepieciešama, vecākiem ir jābūt pirmajiem, pie kuriem vērsīsies bērns. Varbūt tas ir strīds ar kādu tuvu draugu, bet varbūt kaut kas nopietnāks? Salauzta sirds, problēmas skolā, neplānota grūtniecība... Lieciet drošos pamatus tad, kad problēmu vēl nav, jo pusaudžiem ir ļoti grūti vērsties pēc palīdzības pie vecākiem. Iemāciet, ka tas ir droši. 

Saistītie raksti