Mediķi ziņo par vairākiem politraumu guvušiem velosipēdistiem un motociklistiem

Aizvadītājās brīvdienās Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā mediķu palīdzība bijusi nepieciešama lielam pacientu skaitam ar politraumām, kas iegūtas pārvietojoties ar velosipēdiem un motocikliem. Kā norāda mediķi, bieži vien tieši motociklisti brauc bez speciālajiem aizsargtērpiem, tādējādi avārijas gadījumā paaugstinās iespēja daudz nopietnāk savainoties.
Motociklam krītot uz sāna, vissmagāk cieš tieši apakšējās ķermeņa ekstremitātes, kas tiek piespiestas pie asfalta un inerces rezultātā, vēl vairākus metrus slīdot, turpinās traumatizācija.

FOTO: Shutterstock.com

Motociklam krītot uz sāna, vissmagāk cieš tieši apakšējās ķermeņa ekstremitātes, kas tiek piespiestas pie asfalta un inerces rezultātā, vēl vairākus metrus slīdot, turpinās traumatizācija.

 

„15 pacienti ar dažāda rakstura smagām traumām divās dienās ir daudz, augusta pirmajā nedēļā kopumā tādi bija 13,” norāda Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. Krasi šī profila pacientu skaits pieauga svētdien, kad klīnikā tika ievesti arī divi motocikla avārijā cietuši aptuveni 20 gadus veci jaunieši.

 

Dakteris stāsta: "Visnopietnākā situācija ir cietušajai līdzbraucējai, kurai tika konstatēts smags vaļējs apakšstilba abu kaulu lūzums ar mīksto audu defektu un par kuras kājas saglabāšanu pašlaik cīnās multidisciplināra ārstu komanda – ķirurgi, mikroķirurgi, neiroķirurgi un traumatologi.” Jāpiebilst, ka abi cietušie bija braukuši bez īpašā motociklistu aizsargtērpa, līdz ar to tipiski, motociklam krītot uz sāna, vissmagāk cieš tieši apakšējās ķermeņa ekstremitātes, kas tiek piespiestas pie asfalta un inerces rezultātā, vēl vairākus metrus slīdot, turpinās traumatizācija.

Reklāma
Reklāma

 

Kopumā piektdien, sestdien un svētdien Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā palīdzība sniegta 612 pacientiem, tostarp no citām Latvijas pilsētām, portālu mammamuntetiem.lv informēja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.