Vai patiesība, ka tauki glābj asinsvadus?

Tiem, kas uztraucas par paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, draugi un tuvinieki iesaka ēst mazāk tauku. Tomēr jaunākie zinātniskie pētījumi liecina, ka atsevišķus taukus nepieciešams ēst biežāk, nekā esam to darījuši līdz šim. Ir pierādīts, ka augu tauki, kas satur augu sterolus, var palīdzēt dabīgā veidā cīnīties ar paaugstinātu holesterīna līmeni. 
Zinātniskajos pētījumos ir pierādīts, ka „Flora pro.activ” sastāvā esošais augu sterolu daudzums „slikto” holesterīnu samazina par 7—10 procentiem 2—3 nedēļu laikā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zinātniskajos pētījumos ir pierādīts, ka „Flora pro.activ” sastāvā esošais augu sterolu daudzums „slikto” holesterīnu samazina par 7—10 procentiem 2—3 nedēļu laikā.

 

Augu steroli nelielos daudzumos ir augu eļļās, riekstos, sēklās, augļos, graudos un dārzeņos. Tieši augu steroli, kas ar pārtiku nonāk zarnu traktā, sāk konkurēt ar holesterīnu un aizņem tos savienojumus, caur kuriem no zarnu trakta holesterīns tiek uzņemts asinīs. Tā tiek samazināta „sliktā“ holesterīna uzņemšana. Izcīnījuši savas pozīcijas, steroli holesterīna uzņemšanu var samazināt līdz pat 50 procentiem.

 

Kad zinātnieki atrada veidu, kā iegūt sterolus no augiem un koncentrēt tos lielākos daudzumos, izmantojot pozitīvas augu īpašības veselības uzlabošanas nolūkiem, farmācijas sabiedrības ir sākušas ražot pārtikas piedevas, bet pārtikas rūpniecība — produktus, kas papildināti ar augu steroliem. Viens no tādiem produktiem — „Flora pro.activ” tauku maisījums, kuru pavisam nesen Latvijā sākusi piedāvāt starptautiskais uzņēmums „Unilever”. 

 

„Flora pro.activ” ir labāka izvēle par dzīvnieku taukiem, jo izgatavots no nehidrogenētiem augu taukiem, tātad gandrīz nesatur transtaukus (mazāk par 0,5 g/100 g), bet piesātināto tauku daudzums ir pat 4 reizes mazāks nekā dzīvnieku izcelsmes produktos. Mazāks dzīvnieku tauku daudzums uz ikdienas gala var kļūt par pirmo ierosmi pievērsties veselīgākam uzturam un aizraujošākai dzīvei. 

 

HolesterīnsPēdējos gados Amerikas un Eiropas valstu zinātniskajās laboratorijās tika veikti pētījumi, lai analizētu augos esošo elementu — sterolu — īpašības. Pētījumi parādīja, ka, lietojot augu sterolus, ar dažādiem līdzekļiem var samazināt holesterīna līmeni. Diennaktī ar pārtiku uzņemot 1,5-2,4 g sterolu, holesterīna daudzums 2—3 nedēļu laikā var samazināties par 7—10 procentiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Augu steroli pēc savas struktūras ir ļoti līdzīgi holesterīnam, kurš pats pēc būtības ir dzīvnieku sterols. Augu steroli, kas ar pārtiku nonāk zarnu traktā, sāk konkurēt ar holesterīnu un aizņem tos savienojumus, caur kuriem no zarnu trakta holesterīns tiek uzņemts asinīs. Tādā veidā tiek samazināts „sliktā” holesterīna (ZBL - zema blīvuma lipoproteīna) uzņemšana. Izcīnījuši savas pozīcijas, steroli holesterīna uzņemšanu var samazināt līdz pat 50 procentiem.

 

Zinātniskajos pētījumos ir pierādīts, ka „Flora pro.activ” sastāvā esošais augu sterolu daudzums „slikto” holesterīnu samazina par 7—10 procentiem 2—3 nedēļu laikā, katru dienu apēdot nepieciešamo 1,5—2,4 g daudzumu augu sterolu, t.i., trīs šķēles maizes, kam uzziests „Flora pro.activ” maisījums.

„Unilever” kompānijas ražotā produkta „Flora pro.activ” sastāvā esošo augu sterolu ietekme uz holesterīna līmeņa samazināšanos ir pamatota 40 klīniskajos pētījumos dažādās pasaules valstīs.