Kādās situācijās dzemdībās jāveic augļūdeņu apvalka atvēršana?

Mammamuntetiem.lv forumā augļūdeņu apvalka atvēršana dzemdību laikā vai pirms dzemdībām tiek minēta tik bieži, ka nu jau šķiet kā pašsaprotama manipulācija. Vai tiešām tā ir tik nevainīga un bieži nepieciešama procedūra? Jautājām dūlai Līgai Liepai-Kivilandei.
Ir jābūt pamatotam iemeslam, lai normālās dzemdībās veiktu iejaukšanos, atverot augļūdens apvalku.

FOTO: Shutterstock.com

Ir jābūt pamatotam iemeslam, lai normālās dzemdībās veiktu iejaukšanos, atverot augļūdens apvalku.

 

Mamma raksta:

"Mūsu dzimtas sievietēm ir tāda īpatnība - pašām neplīst augļūdeņi. Kontrakcijas bija, bet ūdeņi neplīsa. Tāpēc tos pārdūra, un pēc stundas mazulītis bija klāt"

 

 

Mēs katrs esam unikāls un atšķirīgs, ar atšķirīgu acu un matu krāsu, ķermeņa uzbūvi, dzemdību „musturi” un galu galā – arī ar savu un sava bērniņa augļūdeņu apvalku. Vienai no mums tas ir plānāks un padevīgāks, citai – biezāks un stingrāks (turklāt ar katru bērnu var būt citādi). 

 

Tikai nelielai daļai sieviešu augļūdeņu apvalks plīst jau pirms kontrakciju sākuma. Lielākajai daļai mammu, ja dzemdības notiek bez iejaukšanās, augļūdeņu apvalks plīst tad, kad dzemdes kakla atvērums ir gandrīz pilns vai pilns, tas ir, īsi pirms izstumšanas perioda. 

Kontrakcijas laikā augļūdeņi izlīdzina spiedienu uz bērniņu un nabassaiti, ļaujot mazulim netraucēti saņemt skābekli, un ir dabisks amortizators mazuļa galviņai, kas slīd dziļāk sievietes iegurnī. Arī sievietes sajūtas nav tik intensīvas, kā tad, kad augļūdeņu apvalks jau plīsis un uz dzemdību kakliņa spiežas tieši mazuļa galviņa bez augļūdeņu „spilventiņa”. Vārdu sakot, kamēr augļūdeņu apvalks nav pārplīsis, dzemdības ir saudzīgākas gan bērniņam, gan mammai, tāpēc nebūtu jāuztraucas par to, ka tas nenotiek līdz atvēršanās perioda beigām vai pat vēl ilgāk. Augļūdeņu apvalku var paspēt atvērt arī brīdī, kad dzimst mazuļa galviņa. 

 

 

Kamēr augļūdeņu apvalks nav pārplīsis, dzemdības ir saudzīgākas gan bērniņam, gan mammai, tāpēc nebūtu jāuztraucas par to, ka tas nenotiek līdz atvēršanās perioda beigām vai pat vēl ilgāk.

Reklāma
Reklāma

 

Augļūdeņu apvalka atvēršana jeb amniotomija ir viens no dzemdību stimulācijas veidiem. Tāpēc dzemdību speciālisti var piedāvāt to veikt, piemēram, tad, ja dzemdību darbība ir palēninājusies vai apstājusies, bērniņš ilgstoši atrodas vienā pozīcijā un neslīd dziļāk mammas iegurnī. 

 

Taču nereti amniotomiju izmanto dzemdību darbības paātrināšanai arī tad, ja atvēršanās periods vienkārši nenotiek tik ātri, kā tas ir noteikts stacionāra iekšējos reglamentos. Bērniņa galva pēc augļūdeņu apvalka atvēršanas rada tiešu spiedienu uz dzemdes kakliņu, kontrakcijas kļūst intensīvākas. Tomēr pētījumi rāda, ka amniotomija dzemdību pirmo jeb atvēršanās periodu būtiski nesaīsina, savukārt izstumšanas periods varētu kļūt nedaudz īsāks tām sievietēm, kas dzemdē pirmo reizi.i 

 

Atverot augļūdeņu apvalku atvēršanās perioda sākumā vai vidū, sliktāk var sākt justies arī bērniņš, jo var tikt apgrūtināta viņa apgāde ar skābekli – augļūdeņi vairs nepasargā nabassaiti no tieša spiediena kontrakcijas laikā. Mazuli var iespaidot arī māmiņas stress, mēģinot pielāgoties intensīvākajām sajūtām pēc augļūdeņu apvalka atvēršanas. Tāpēc katrā gadījumā amniotomijas nepieciešamība jāizvērtē individuāli un ir jābūt pamatotam iemeslam, lai normālās dzemdībās veiktu šādu iejaukšanos. Jāatceras arī, ka viena iejaukšanās dabisku dzemdību gaitā bieži vien noved pie nākamās.

 

Atverot augļūdeņu apvalku atvēršanās perioda sākumā vai vidū, sliktāk var sākt justies arī bērniņš, jo var tikt apgrūtināta viņa apgāde ar skābekli – augļūdeņi vairs nepasargā nabassaiti no tieša spiediena kontrakcijas laikā.

Novēlu katrai sievietei ieklausīties sevī un savā bērniņā un būt informētai par izvēlēm, kuras var nākties izdarīt dzemdību laikā! Nenoliedzami, vērā jāņem līdzās esošo mediķu ieteikumi, taču nevajag baidīties jautāt par katras piedāvātās manipulācijas plusiem un mīnusiem, iespējamām alternatīvām un to, vai iejaukšanās jāveic tūlīt vai arī vēl iespējams nedaudz pagaidīt. Ja vien ir iespēja, šos jautājumus ar savu aprūpes sniedzēju ir vērts pārrunāt vēl pirms dzemdībām, lai dzemdību dienā ar paļāvību un uzticēšanos var nodoties bērniņa laišanai pasaulē. Galu galā, ja vien tā nav ārkārtas situācija, tieši sievietes kā dzimstošā bērniņa mammas tiesības un arī pienākums ir pieņemt gala lēmumu par manipulācijas veikšanu vai neveikšanu.