Bērniem pēkšņi uzradies tēvs... Ko viņš grib?

Attiecības mēdz būt sarežģītas, arī pēc šķiršanās. Īpaši tad, ja nav skaidri otra nodomi un pēkšņa uzvedības maiņa...

Galvenais gribu pasargāt bērnus no sāpēm un vilšanas, tikai nezinu kā. Lūdzu dodiet kādu padomu!

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Galvenais gribu pasargāt bērnus no sāpēm un vilšanas, tikai nezinu kā. Lūdzu dodiet kādu padomu!

Kādas mammas stāsts: "Dzīvē ir sanācis tā, ka no vīra (savu 2 bērnu tēva) esmu šķīrusies jau 7 gadus, jo viņš dzērumā vairākkārt mani piekāva. Pēdējo reizi klāt bija arī bērni un to visu redzēja, tad arī pieņēmu lēmumu šķirties. Ex vīram jau pēc dažiem mēnešiem piedzima bērns citā ģimenē. Tagad jau piecus gadus man ir jauna ģimene. Bērni tagadējo vīru sauc par tēti un mums ir laimīga ģimene. Pirms pāris dienām dēlu skolā bija apciemojusi omīte (bijusī vīramāte), kas nebija likusies zinis par saviem mazbērniem 5 gadus, tāpat kā bērnu īstais tēvs. Piestāstījusi bērnam pilnu galvu ar dažādiem pamatīgi piepušķotiem stāstiem, kāpēc viņi nav likušies ne zinis visus šos gadus. Šo stāstu rezultātā, vecākais dēls jutās ļoti vainīgs, ka omīte nav bijusi satiekama viņa dēļ. Tā nu es ex vīramātei palūdzu tā vienkārši neierasties un netraumēt bērnus, bet sarunāt tikšanos ar mani un mana klātbūtnē, šo lūgumu viņi ignorē. Zvana un māca bērniem man melot, neteikt, ka ir zvanījuši, izdzēst tel, nr. no ienākošajiem zvaniem tālrunī... Mani šāda neizskaidrojama rīcība satrauc, vēl jo vairāk, ja mēģina kūdīt bērnus pret mani. Nezinu, ko iesākt un kā reaģēt uz šādu situāciju. Galvenais gribu pasargāt bērnus no sāpēm un vilšanas, tikai nezinu kā. Lūdzu dodiet kādu padomu!"

Situāciju komentē psiholoģe Laila Kalniņa: "Šķiet pirmās laulības neatrisinātie jautājumi turpinās… Situācijā, ko Jūs aprakstījāt kopā ir divas lietas, par bērniem un par Jums. Attiecībā pret Jums patiešām vardarbīga attieksme turpinās, neņemt vērā Jūsu viedokli, neņemt vērā vispār, pazemot un noniecināt, tikai jau savādākā formā, smalkāk un niansētāk. Protams, tas vienā rāvienā saceļ augšā visas vecās jūtas, pārdzīvojumus un arī reakciju - aizsargāties vai bēgt. Jā, ir ļoti grūti saprast un izskaidrot to, kāpēc tikšanās ar bērniem notiek Jums aizmuguriski, iespējams, tāpēc, ka omīte un bijušais vīrs paredzējuši aizliegumu un mēģina rīkoties tā, kā viņuprāt šķiet iespējami. Šajā gadījumā tas nav bijis pareizi, jo būtībā viņi ir tiešām dabūjuši sava veida apstiprinājumu, ka šīs tikšanās ar bērniem Jums nav patīkamas. Sanāk, ka Jūs atkal, līdzīgi kā pirms 7 gadiem esiet līdzīgā situācijā un ir ļoti sāpīgi apzināties, ka nekas nav mainījies. Jautājums paliek atklāts, vai esiet pārdzīvojusi pirmās laulības pāri darījumus, kas tagad ar Jums notiek un notiks?

Turklāt, situācija tiešām ir tāda, kas liek saausīties – kas notiek?, kāpēc tā notiek?

Par bērniem. Jūs neminējāt viņu vecumu, bet saprotu, ka tas varētu būt jaunākais pusaudžu vecums un bērni vēl nav pilngadīgi. Attiecībā par bērniem un viņu radiniekiem, tātad Jūsu šķirto vīru un vīramāti, jā, Jūs variet izšķirties (gan fiziski, gan juridiski) no šī vīrieša, bet nevariet nodrošināt to, lai nenotiktu šī saskarsme ar bērniem, lai arī cik ļoti to kādreiz gribētos un nereti šīm vēlmēm ir arī reāls pamatojums. Varbūt šajā brīdī Jums izklausās neiespējami tas, ka ir labi vai būtu labi, ja bērni var satikties ar otru vecāku, kurš nedzīvo ģimenē, pagātnē ir radījis emocionālus vai fiziskus pārdzīvojumus, un tas būtu labi saprotams, jo runa jau ir arī par Jūsu pārdzīvojumiem. Turklāt, situācija tiešām ir tāda, kas liek saausīties – kas notiek?, kāpēc tā notiek? Pieņemu, ka Jūs neliegtu saskarsmes tiesības bērniem ar tēvu vai omīti, ja Jūs justu, ka bērni no tā ir ieguvēji un viņiem tas rada pozitīvas emocijas, kur pretējā gadījumā, vēlieties šīs tikšanās ierobežot vai vismaz nodrošināt Jūsu klātbūtnē, jo pēc Jūsu novērojumiem bērni tiek noskaņoti pret Jums jeb tiek samulsināti, kas pašos bērnos rada jaunus pārdzīvojumus un Jūsu un bērnu attiecībās kopumā.

Tātad, ja Jums neizdodas vienoties ar bērnu tēti, un situācija izvēršas nelabvēlīga, tad diemžēl jāmeklē palīdzība bāriņtiesā, kur izvērtējot situāciju, gan kāda tā bija agrāk, gan kāda tā ir tagad, tiek noteikta saskarsmes kārtība ar šķirto vecāku.

Reklāma
Reklāma

Iespējams, vislabākais risinājums būtu tad, ja Jums izdotos vienoties ar bērnu tēvu par tikšanās jeb saskarsmes kārtību. Reizēm tas ir neiespējami, jo nereti caur bērniem pieaugušie kārto savas attiecības un jau vēl pirms vienošanās izveidojās konfliktsituācija – „kurš kuru vai arī beidzot Tu saņemsi par visu…” Tātad, ja Jums neizdodas vienoties ar bērnu tēti, un situācija izvēršas nelabvēlīga, tad diemžēl jāmeklē palīdzība bāriņtiesā, kur izvērtējot situāciju, gan kāda tā bija agrāk, gan kāda tā ir tagad, tiek noteikta saskarsmes kārtība ar šķirto vecāku. Vēl iespējams apmeklēt meditāciju, kas ir domstarpību risināšanas veids speciālista (mediatora) klātbūtnē, lai abas puses vienotos par labvēlīgu rezultātu. Ģimenes ietvaros, atbilstoši bērnu vecumam, pārrunājiet radušos situāciju, noskaidrojiet bērnu viedokli. Un neaizmirstiet par sevi."