Četras dzīvesveida radītas kaites, kuru ārstēšanai der probiotiķi

Mūsdienu dzīvesveids, slikts uzturs, stress, slimības un antibiotiku lietošana var izraisīt haosu kunģa-zarnu traktā, iznīcinot labās baktērijas un ļaujot sliktajām baktērijām vairoties. Kad labo baktēriju daudzums krasi samazinās, rodas tādas problēmas kā uzpūsts vēders, aizcietējumi vai pat disbakterioze un caureja.

Probiotiķi ir organismi, kas uztur veselīgu kunģa-zarnu traktu. Tāpat tos sauc par „draudzīgām”, „noderīgām” vai „labām” baktērijām, kas nokļūstot organismā darbojas, lai uzturētu veselīgu kuņģa-zarnu traktu un palīdz cīņā ar slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

Probiotiķi ir organismi, kas uztur veselīgu kunģa-zarnu traktu. Tāpat tos sauc par „draudzīgām”, „noderīgām” vai „labām” baktērijām, kas nokļūstot organismā darbojas, lai uzturētu veselīgu kuņģa-zarnu traktu un palīdz cīņā ar slimībām.

Uzpūsts vēders
Vēdera pūšanās dzīves laikā piemeklē teju vai visus cilvēkus, un to izraisa produkti, ko lietojam ikdienā. Tāpēc speciālisti iesaka pievērst uzmanību produktiem, ko ēdam. Tomēr pēkšņa pāreja uz veselīgu uzturu arī nemaz nav tik ieteicama. Ja visu laiku ēsti miltu produkti, tad, strauja augļu un dārzeņu ieviešana ēdienkartē īslaicīgi, bet tomēr, var radīt pastiprinātu gāzu veidošanos. Kas īsti notiek zarnās? Baktērijas šķeļ cukurus un šķiedrvielas, rezultātā radot ūdeņradi un ogļskābo gāzi. Un ir četru veidu cukuri, ko cilvēka zarnu trakts nespēj sevišķi labi pārstrādāt. Tie ir laktoze, kas atrodama pienā, sierā, saldējumā, sorbitols, kas ir mākslīgais saldinātājs, fruktoze, kas ir sastopama kviešos, sīpolos, bumbieros, un rafinoze, kas ir kāpostos, pupās, brokoļos. Gāzu veidošanās zarnās, protams, rada neērtības. Tomēr ar laiku vēders pierod pie veselīgās pārtikas, un gāzu veidošanās samazinās. Lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk un vieglāk, ieteicams paralēli lietot probiotiķus, kas uzlabos kuņģa un zarnu mikrofloru.

Aizcietējumu rašanos veicina tādi produkti kā kviešu miltu produkti, cukurs, tauki, trekna gaļa un alkohols.

Aizcietējumi
Aizcietējumi tiek uzskatīti par vienu no tipiskajām mūsdienu slimībām, ko ļoti tieši ietekmē dzīvesveids – mazkustīgums, sēdošs darbs un, protams, nepareizs uzturs. Aizcietējumu rašanos veicina tādi produkti kā kviešu miltu produkti, cukurs, tauki, trekna gaļa un alkohols. Savukārt tādi produkti kā augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti veicina zarnu darbību. Lai izvairītos no aizcietējumiem, jāēd daudz šķiedrvielu, īpaši brokastīs, jo tās tad jau no paša rīta aktivizēs zarnu darbību. Tāpat dienas gaitā jāieplāno apēst kādu augli vai jogurtu, ēdienreizēs jāieplāno dārzeņu porcija. Vēdera darbības regulēšanai ir ļoti svarīgs pietiekams uzņemtā ūdens daudzums, jo tikai tādā veidā šķiedrvielas var saistīt šķidrumu un palielināt fekāliju masu. Arī šajā gadījumā viens no ieteicamiem palīglīdzekļiem ir preparāti, kas satur probiotikas. Tāpat zināma nozīme ir pietiekamam kustību daudzumam un atbilstošam apģērbam, pretējā gadījumā zarnu muskulatūrai ne tikai jātransportē barības masas, bet arī jāpārvar sēdēšanas un apģērba radītā šaurība. Turpretim, ja ķermenim atrodoties kustībā, piemēram, skrienot, vēdera muskuļu veiktās masāžas dēļ zarnas tiek aktivizētas.

Disbakterioze
Cilvēka organismā mīt visdažādākās baktērijas, taču ikvienai no tām ir sava noteikta vieta. Tās baktērijas, kas dzīvo tievajā zarnā, nedzīvo resnajā zarnā, un otrādi, tās, kas atrodas mutes dobumā, nebūs sievietes makstī. Nākamā lieta, kas jāatceras, lai baktērijas savā izvēlētajā vietā justos labi, jābūt noteiktai mikrovidei. Disbakterioze rodas, ja kāda iemesla dēļ mainās mikroflora. Vieglākos gadījumos tā ir vēdera uzpūšanās, urkšķēšana, pilnuma sajūta, smagākos gadījumos – caureja. Disbakteriozes biežākie cēloņi ir antibiotiku lietošana, strauja uztura maiņa, pārēšanās, kā arī vienpusīgs uzturs, hroniskas gremošanas trakta slimības (holecistīts, hepatīts, pankreatīts, kuņģa čūla, enterokolīts, kolīts) un stress. Neatkarīgi no disbakteriozes cēloņa sekas vienmēr ir līdzīgas – pasliktinās gremošana, mazinās vai tiek pārtraukta B grupas vitamīnu sintēze. Ja disbakterioze netiek novērsta, veidojas vitamīnu un aminoskābju trūkums, vērojami kuņģa, zarnu un aknu darbības traucējumi, iespējami alerģiski simptomi. Dažreiz disbakterioze, ievērojot režīmu un diētu, kas satur skābpiena produktus, pāriet pati no sevis, taču visbiežāk jālieto gremošanas trakta dabisko mikrofloru uzlabojoši preparāti.  

Disbakteriozes biežākie cēloņi ir antibiotiku lietošana, strauja uztura maiņa, pārēšanās, kā arī vienpusīgs uzturs, hroniskas gremošanas trakta slimības (holecistīts, hepatīts, pankreatīts, kuņģa čūla, enterokolīts, kolīts) un stress.

Diareja jeb caureja
Daļā gadījumu caureja var nebūt saistīta ar vīrusiem un mikrobiem. Tā var būt kā blakus efekts pēc antibiotiku vai citu medikamentu lietošanas, kā reakcija pārtikas alerģijas gadījumā vai gremošanas slimību izpausme. Jebkurā gadījumā, ja pašam vai kādam ģimenē ir caureja, pārējiem jāievēro rūpīga higiēna, īpaši, ja caurejas iemesls nav zināms. Ja caureja norit viegli un netraucē dzīves ritmam, var veikt drošības pasākumus un lietot kuņģa un zarnu mikrofloru uzlabojošus līdzekļus. Ja caureja ir izteikta un dažu dienu laikā nemazinās, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība. Vasaras sezonā aktuāla ir tā sauktā ceļotāju caureja  parasti parādās 3.-4. ceļojuma dienā kā pēkšņa ūdeņaina vēdera izeja līdz 5 reizēm dienā. Pirms vēdera izejas  ir krampjveidīgas sāpes vēderā, var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra. Lai izvairītos no ceļotāju caurejas ieteicams rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm gan pēc tualetes apmeklējuma, gan pirms ēšanas, nelietot krāna ūdeni zobu tīrīšanai, lietot uzturā termiski apstrādātus (vārītus, ceptus) produktus, izvairīties no nepazīstamu ēdienu lietošanas.



 


REKLĀMAS INFORMĀCIJA

Reklāma
Reklāma

Liveo

 

 

Pienskābo un
bifidobaktēriju
komplekss


* Dabiskās zarnu mikrofloras sastāvdaļa
* Lielajiem un mazajiem
* Gudra izvēle!

 

Ieskaties: www.liveo.lv