Kā Jāņos nepārēsties?

Klāt jūnija visgaidītākais pasākums — Līgo svētki, un aktuāls ir jautājums par svētku galdu, jo ēdiens šoreiz ir ne tikai svētku patīkams papildinājums, bet pati tradīcija. Par to, kā izvairīties no nepatīkamajiem pārēšanas simptomiem, stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Šašliku ieteicams kombinēt nevis ar ceptajiem kartupeļiem vai treknām mērcēm, bet ar svaigajiem dārzeņiem un rupjmaizi.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Šašliku ieteicams kombinēt nevis ar ceptajiem kartupeļiem vai treknām mērcēm, bet ar svaigajiem dārzeņiem un rupjmaizi.

Tradicionālās Jāņu svētku galda sastāvdaļas ir piena produkti, īpaši siers, maize, cūkgaļa, un, protams, alus. Mūsdienās svētku galda neatņemama sastāvdaļa ir šašliki. Saimnieces pasniedz arī paštaisītus gardumus — plātsmaizes un kūkas. Diemžēl bagātīgs ēdienu klāsts ir tas, kas ne tikai iepriecina, bet arī apdraud svētku noskaņojumu — pārmērīgas treknu ēdienu lietošanas dēļ cilvēkiem var būt novērojami tādi simptomi kā vēdersāpes, vemšana, vēdera izejas traucējumi, hronisku kuņģa — zarnu trakta slimību paasināšanās.


Svētku noskaņojuma pārņemti, mēs bieži vien aizmirstam par ēdienu sabalansētību un veselīgumu. Tas ir pilnīgi cilvēcīgi un piedodami, turklāt, viena pārēšanas epizode nevar ietekmēt svara izmaiņas.  Taču, lai pasargātu sevi no nepatīkamām sekām, nepieciešams atcerēties dažus vienkāršus faktus pat svētku ēdieniem.

Svētki tieši tāpēc ir svētki, ka tajos mēs varam atļauties mazliet vairāk nekā ikdienā — arī ēdiena ziņā.

Ja Jūs ciešat no kādas hroniskās kuņģa — zarnu traktu slimības, nepieciešams pievērst īpašu uzmanību taukainu ēdienu un alkohola patēriņam. Tauku un alkohola kombinācija var izprovocēt pankreatīta lēkmi, žultsakmeņu kolikas, gastrīta un čūlas paasinājumu. No taukiem un alkohola jāuzmanās arī hepatīta un aknu cirozes slimniekiem. Gan tauki, gan alkohols jālieto mēreni, jācenšas taukaini ēdieni (piemēram, šašliks) kombinēt nevis ar ceptajiem kartupeļiem vai treknām mērcēm, bet ar svaigajiem dārzeņiem un rupjmaizi.  
Ļoti viltīgs produkts ir mērces uz miltu bāzes — to patēriņš ir diezgan liels, jo to neuzskata par patstāvīgu produktu. Taču tieši mērce ir tas produkts, kas kopēju tauku patēriņu var palielināt vairākkārtīgi.

Reklāma
Reklāma


Jāņu siers, savukārt, ir siers ar zemu tauku saturu un ir īsts atradums tiem, kas arī svētkos neaizmirst par slaida auguma saglabāšanu.


Jāatceras, ka nav jāapēd viss vienā piegājienā, jāēd lēnām, jāietur vairākas pauzes. Un noteikti jāpiedalās visās fiziskās aktivitātēs, ko šie svētki piedāvā.


Svētki tieši tāpēc ir svētki, ka tajos mēs varam atļauties mazliet vairāk nekā ikdienā — arī ēdiena ziņā. Nav sevi jāierobežo — ir tikai mazliet jāpiedomā pie tā, kas tiek apēsts, lai svētkus nesabojā nepatīkami veselības traucējumi.