Bērna attīstības kalendārs: 15 gadi

Pusaudzis ļoti cenšas būt neatkarīgs. Kad viņš domā, par ko kļūt nākotnē, viņš izmēģina dažādus uzvedības modeļus, frizūras un draugus.

Bērna attīstības kalendārs: 15 gadi

FOTO:

Jaunieša ķermenis
Es noteikti sāku vairāk līdzināties pieaugušam cilvēkam, nevis bērnam. Mani sejas vaibsti kļūst asāki un noteiktāki.

Mana stāja vēl joprojām var būt lempīga. Es, iespējams, stāvu salīcis un ejot slampāju. Pakāpeniski mana stāja kļūs brīvāka un izskatīsies citādi.

Izskats man ir svarīgs, taču es vairs tik ļoti nenomokos ar to. Es daudz laika veltu matiem. Manā istabā vēl aizvien var būt nekārtība.

Mana seksuālā orientācija kļūst stabila. Visticamāk, es rīkošos saskaņā ar savām seksuālajām vēlmēm.

Lasi arī: Kad tavs mīlulītis pēkšņi kļūst par spurainu tīni: 8 reāli padomi vecākiem 

Jaunas sievietes
Mana fiziskā un seksuālā attīstība ir gandrīz beigusies.

Man vēl mazliet palielināsies svars, kā arī krūtis un gurni kļūs pilnīgāki.

Mani reproduktīvie orgāni ir pilnībā attīstījušies. Taču dzemdes kakla audi dažu nākamo gadu laikā vēl var mainīties, padarot mani ievainojamu, ja seksuāli transmisīvo slimību dēļ rodas ilglaicīgas problēmas.

Iespējams, es masturbēju un miegā varu piedzīvot nejaušu orgasmu.

Ja manas menstruācijas ir vieglas un nejaušas, tās pamazām kļūst regulāras. Mans cikls var būt garāks par 28 dienām vai pat 40 dienas un ilgāks, tā var turpināties vēl dažus gadus.


Tā kā straujās augšanas posms ir beidzies, mana ēstgriba mazinās, taču vēl joprojām ir ļoti svarīgi, lai mana pārtika būtu labi sabalansēta. Tas, ko tagad ēdu, vēl ilgi nākotnē ietekmēs manu veselību. Man ir nepieciešams, lai tu pārliecinies, ka es neizlaižu brokastis un pusdienās neēdu tikai frī kartupeļus.
 

Lasi arī: 
10 baušļi, kā pasargāt sevi no izvarošanas. Izstāsti to arī savai meitai 
"Manas nepilngadīgās meitas draugam 19 gadu..." Likums šādas attiecības neatļauj 
Pusaudzei sāpīgas mēnešreizes. Vai ir jādodas pie ārsta? 

 

Reklāma
Reklāma


Jauni vīrieši
Es vēl joprojām augu. Man ir daudz jāēd, lai šīs pārmaiņas varētu notikt, un tā būs vēl dažus nākamos gadus. Man var būt vajadzīgas kārtīgas uzkodas tikai stundu pēc vakariņām.

Mani pleci kļūst platāki, un muskuļi turpina attīstīties, dažreiz izskatoties kā izvirzījums zem ādas. Manas vēnas, īpaši uz rokām, izvirzās uz āru.

Sešpadsmit gadu vecumā man, iespējams, būs jāskujas, taču tas var arī nebūt nepieciešams dažu turpmāko gadu laikā.

Uz manām krūtīm un vēdera var izaugt apmatojums.

Mana sperma ir pilnībā nobriedusi.
 


Pusaudža viedoklis par savu prātu 15 gadu vecumā

Mana intelektuālā zinātkāre turpina augt. Mani var ieinteresēt priekšmeti, par kuriem iepriekš neaizdomājos.

Man patīk mēroties asprātībā ar augstāk stāvošiem cilvēkiem, piemēram, skolotājiem. Ja skolotāji šādu manu rīcību uzskata par dumpīgumu, tas var traucēt mācīšanās procesam. Ja viņi ciena manu intelektu un palīdz veidot argumentus, tas var tikai uzlabot manu mācīšanās procesu.

Man šķiet, ka varu atrisināt visas sociālās problēmas. Šie risinājumi šķiet vienkārši, skaidri saredzami un praktiski izmantojami.

Mani ļoti uztrauc jautājumi par godīgumu un taisnīgumu. Man ir svarīgi, ka ne tikai pret mani, bet arī citiem, ieskaitot manus jaunākos brāļus un māsas, izturas godīgi. Es aizstāvēšu cilvēkus, pret kuriem, manuprāt, kāds ir slikti izturējies.

Tā kā mana identitāte turpina veidoties, es bieži vien esmu iegrimis pats savās domās, idejās un uzskatos. Dažreiz ir neiespējami nestrīdēties. Man varētu patikt debates vai tematiskās interneta sarunu istabas.

Man nevajag, lai jūs obligāti piekristu maniem uzskatiem un idejām, taču es vēlos, lai jūs mani uzklausītu un cienītu.

Es ticu pats savam mītam, ka esmu neievainojams, neaizskarams un pat nemirstīgs. Es uzskatu, ka tie noteikumi un likumi, kas attiecas uz pieaugušajiem, neattiecas uz mani. Šis uzskats liek man justies īpašam, taču tas var būt bīstami. Esmu pārliecināts, ka māku vadīt auto, vēl pirms man ir bijusi kāda braukšanas nodarbība, ka varu dzert alkoholu un palikt skaidrā, ka varu stāties dzimumattiecībās un neesmu pakļauts slimību vai grūtniecības riskam.

Man vēl joprojām ir nepieciešami vecāku padomi, kas palīdzētu nodrošināt manu fizisko drošību.

Ja vecāki mani pārāk aizsargā, man šķiet, ka pret mani izturas kā pret bērnu. Tai pašā laikā es vēlos, lai šī aizsardzība nebeigtos. Man tā ir vajadzīga.

Pusaudža viedoklis par savam jūtām
Esmu sasniedzis jaunu brieduma pakāpi. No vienas puses, esmu mierā ar sevi, bet no otras – cenšos atsvabināties no vecāku ierobežojumiem.

Draugi man ir svarīgāki nekā jebkad agrāk, taču man vēl joprojām ir vajadzīgi arī vecāki. Es vēlos sarunāties ar jums, ja vien jūs nekļūstat pārāk ziņkārīgi attiecībā uz to, kur esmu bijis un ko domāju. Es vēlos, lai jūs interesējaties par mani, taču nevajag mani pārāk izprašņāt. Ja vien jums nav aizdomu, ka esmu iekūlies nepatikšanās, esiet mierīgi un gaidiet, kamēr es pats pie jums atnākšu.

Tā vietā, lai strīdētos, kad mums ir nesaskaņas, pārlieciniet mani visu pārrunāt. Man vēl joprojām patīk pilnveidot savas debatētāja spējas.

Iespējams, es vēl joprojām izmēģinu dažādus stilus. Es varu apdomāt iespēju uztaisīt tetovējumu vai caurdurt kādu ķermeņa daļu.

Man ir plašākas iespējas strādāt nepilnas slodzes vai vasaras darbu. Es varu jūs pārsteigt ar to, cik atbildīgs varu būt attiecībā uz darbu. Tādu darbu kā burgera apgriešana, atkritumu savākšana, grīdas slaucīšana es paveicu ar tādu centību, kādu mājās nekad neesat redzējuši.

Es uzņemos dažādas lietas ar lielu aizrautību, jo īpaši tad, kad esmu vienaudžu sabiedrībā. Es varu neatlaidīgi glābt apdraudētas sugas, organizēt pārgājienus, 24 stundas gavēt, ja tā ir daļa no kādas līdzekļu vākšanas akcijas, vai kā brīvprātīgais nedēļas nogalē dalīt ēdienu. Es vēlos, lai jūs atbalstāt mani šajā pagaidu nodarbē pat tad, ja tā nav jums īsti pieņemama.


No grāmatas Kā izaudzināt lielisku pusaudzi no 13 līdz 19 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem. R.: Valters un Rapa, 2007.