Itāļu pavāra padoms: kā izvārīt garšīgus makaronus

Daudzi cilvēki uzskata, ka izvārīt makaronus - tas ir ļoti vienkārši. Tomēr nekas nav tik vienkārši, kā izskatās.

 Parasti makaroni netiek sildīti un pasniegti otrreiz. No maltītes atlikušos makaronus var izmantot dažādu sacepumu gatavošanai.

FOTO: Shutterstock.com

Parasti makaroni netiek sildīti un pasniegti otrreiz. No maltītes atlikušos makaronus var izmantot dažādu sacepumu gatavošanai.

Ūdens. Makaroni jāvāra lielā ūdens daudzumā, taču nav jācenšas tos noslīcināt. Itālijā parasti ņem 1 litru ūdens uz 100 g makaronu.

Sāls. Kad ūdens uzvārījies, tam parasti pieber 1 1/2 ēdamkarotes sāls uz 4 litriem ūdens. Ja paredzēts makaronus pasniegt ar ļoti maigu mērci, sāls daudzumu palielina par 1/2 ēdamkaroti.

Kad un kā iebērt makaronus. Makaronus ūdenī ieber tad, kad tas pilnībā uzvārījies. Makaroni jāieliek vai jāieber visi uzreiz, lai tie izvārītos vienmērīgi. Garos makaronus ar koka karoti ūdenī uzmanīgi saloka. Nekādā gadījumā nedrīkst spageti salauzt vairākās daļās. Katlam noteikti jāuzliek vāks, lai ūdens ātrāk uzvārītos. Liesmai jābūt mērenai, ne pārāk lielai, ne mazai. Makaronus nedrīkst pārvārīt, tiem jābūt nedaudz stingriem (tādiem, lai tos sajustu kožot). Mīksti, pusizjukuši makaroni ir tikpat piemēroti ēšanai kā pusjēlas maizes šķēle.

Makaronu sagatavošana pasniegšanai. Noņemot katlu no uguns, tajā var ieliet glāzi auksta ūdens. Tas nav nepieciešams, ja makaroni tiek ātri izņemti no katla. Makaronus izkāš caurdurī, liek iepriekš sasildītā bļodā un, ja nepieciešams, pārkaisa ar sarīvētu sieru. Siltumā siers nedaudz izkusīs un labi sajauksies ar mērci. Pēc tam uzlej un ar divu dakšiņu palīdzību ātri iecilā mērci. Ja mērce nesatur daudz taukvielu, makaroniem pievieno sviestu. Makaronus ēd no sasildītiem dziļajiem šķīvjiem. Makaroni jāpasniedz tūlīt pēc sagatavošanas, jo ar katru mirkli makaroni kļūst arvien mīkstāki. Mērce jāiecilā ļoti rūpīgi, bet ātri, jo auksti makaroni ir vēl nevēlamāks variants par izjukušiem.


Makaronu forma. Makaroni visi tiek pagatavoti no vienas mīklas, atšķirību to pielietojumā nosaka izmēri un forma. Spageti visbiežāk tiek izmantoti ar dažādām mērcēm. Tievie spageti ir iecienīti ar zivju, citu jūras produktu vai olīveļļu saturošām mērcēm. Parastos spageti mēdz pasniegt ar baltajām sviesta vai tomātu mērcēm. Gaļas mērce ar spageti nav sevišķi iecienīts ēdiens. Tai piemērotāki ir neliela izmēra, stingri un biezi makaronu izstrādājumi, piemēram, cilindriskas formas īsie makaroni (rigatoni) vai gliemežvāki (conchiglie), jo to atvērumos jauki ieķeras sīkie gaļas gabaliņi.

Avots: Marčella Hazana Itāļu virtuve. Jumava, 1995.
 

Reklāma
Reklāma