Lai mazais sportists skrietu ātrāk, lēktu augstāk un spertu stiprāk

Regulāras sportiskas aktivitātes bērnam nodrošina normālu organisma augšanu un attīstību, kā arī emocionālo labsajūtu. Tomēr lai bērns spētu pilnvērtīgi izbaudīt sporta nodarbības, ir nepieciešams pareizi veicināt fizisko attīstību. Veselības centra “Vivendi” sertificēta fizioterapeite Lauma Zvirbule apgalvo, ka būtisku devumu bērna fiziskajai attīstībai var sniegt korsetes muskulatūras vingrojumi.

Attīstīta korsetes muskulatūra ļauj mazajam sportistam skriet ātrāk, lekt augstāk, spert, sist un mest ar lielāku spēku.

FOTO: Shutterstock.com

Attīstīta korsetes muskulatūra ļauj mazajam sportistam skriet ātrāk, lekt augstāk, spert, sist un mest ar lielāku spēku.

Kas ir korsetes muskulatūra? Tie ir muskuļi, kas palīdz noturēt mugurkaulu vertikālā, stabilā pozīcijā, kamēr kājas un rokas ir kustībā. Citiem vārdiem sakot, korseti veido vēdera priekšējās un sānu sienas, muguras un iegurņa pamatnes muskulatūra.

Korsetes muskulatūra notur ķermeni stabilu un aizsargā mugurkaulu.

Neatkarīgi no sporta veida, kas izvēlēts - vai tā ir peldēšana, vieglatlētika, futbols vai basketbols - dziļajai muskulatūrai jābūt pietiekami attīstītai un spēcīgai, lai pārnestu spēku no korsetes un iegurņa uz ekstremitātēm, nezaudējot enerģiju, saglabājot kustību spēcīgu, kā arī samazinot iespēju gūt traumas. Attīstīta korsetes muskulatūra ļauj mazajam sportistam skriet ātrāk, lekt augstāk, spert, sist un mest ar lielāku spēku.

“Iedomāsimies korsetes muskulatūru kā mājas pamatu. Jo spēcīgāku to būvēsim, jo stabilāka un izturīgāka būs mūsu māja. Bez kārtīgiem pamatiem māja var neizturēt zemestrīci vai spēcīgāku vēja brāzmu un sabrukt. Tāpat arī ķermenim nepieciešams spēcīgs pamats, kas ļautu ģenerēt spēcīgu kustību un pasargātu no potenciālajām traumām,” stāsta fizioterapeite Lauma Zvirbule.

Svarīgi saprast, ka ķermenis darbojas kā viens veselums, nekas nedarbojas izolēti, tāpēc uzmanība jāpievērš korsetes muskulatūras stiprināšanai, lai kustības būtu precīzas un ķermenis kustībā darbotos koordinēti. Un, jo laicīgāk mēs sākam muskuļus nodarbināt, jo labāk.

Reklāma
Reklāma

Lūk, daži interesanti aktivitāšu varianti, ko varam piedāvāt savam mazajam muskulatūras stiprināšanai:

  • lēkāšana uz batuta vai ar lecamo bumbu,
  • šūpošanās šūpolēs, ļaujot bērnam to darīt pašam,
  • dažādi vingrojumi, izmantojot lielo bumbu, piemēram, noturot sēdus pozīciju uz tās, guļot uz vēdera, ar rokām balstoties pret grīdu un virzoties uz priekšu,
  • varam izmantot dažādas nestabilas virsmas, līdzsvara platformas. Brīdī, kad jānotur līdzsvars, muskulatūra automātiski ieslēdzas. Tāpēc noteikti bērna ikdienā vajadzētu iekļaut līdzsvara vingrojumus.

Šādas aktivitātes bērnam varam piedāvāt jau no 3 gadu vecuma, tādējādi nodrošinot laicīgu muskulatūras attīstību. Ja vēlaties pārliecināties, vai tiek pareizi attīstīta korsetes muskulatūra, tad ir ieteicams vērsties pie fizioterapeita.