Kāpēc mūs tā piesaista narcisi? Tam ir zinātnisks skaidrojums

Teicienā, ka sievietes bieži vilina neatbilstoši vīrieši, ir liela daļa patiesības. Vismaz, runājot par narcisiem, tas pierādīts arī zinātniski: sievietes vairāk interesē vīrieši, kuriem ir narcistiskas rakstura iezīmes.

 

Izrādās, sievietēm daudz vairāk interesē tādi vīrieši, kuriem patīk būt uzmanības centrā un lielīties, nekā vienkārši un atturīgi puiši.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrādās, sievietēm daudz vairāk interesē tādi vīrieši, kuriem patīk būt uzmanības centrā un lielīties, nekā vienkārši un atturīgi puiši.

Austriešu zinātnieki nesen veiktā pētījumā, kura rezultāti publicēti izdevumā „European Journal of Personality“, uzreiz uzsver: ne jau pats narcisisms, bet gan pašpārliecinātība ir īpašība, kas tik ļoti patīk sievietēm.

 

Taču nu – par visu pēc kārtas

Austriešu zinātnieki ir aptaujājuši 90 heteroseksuālus brīvprātīgos (46 sievietes un 44 vīriešus), cenšoties saprast viņu personības tipu un iezīmes. Eksperimenta laikā brīvprātīgajiem savstarpēji satikās uz īsiem randiņiem. Pēc katras satikšanās sievietēm un vīriešiem vajadzēja novērtēt, vai viņi vēlētos vēlreiz satikties ar šo cilvēku un vai viņu varētu veidot attiecības – īslaicīgas vai varbūt ilglaicīgas.

Un, lūk, kas atklājās. Izrādās, sievietes daudz labprātāk satikās ar tiem vīriešiem, kuriem ir narcistiskas rakstura īpašības. Tas nozīmē – vīrieši, kuriem patīk būt uzmanības centrā un lielīties, sievietēm interesē daudz vairāk nekā vienkārši un atturīgi puiši. Savukārt vīriešus vairāk piesaistīja sieviešu pašpārliecinātība un fiziskā pievilcība. Grācas universitātes (Austrija) pētnieki ievēroja, ka sievietes piesaista arī ekstravertas personības – ar augstu pašvērtējumu un vēlmi komunicēt. Tas izskaidrotu arī sieviešu interesi par narcisiem – šādi cilvēki brīvāk izturas, ir runīgāki. Tātad varam sevi mierināt, ka vismaz apzināti mūs nesaista tādi cilvēki, kuri visu uzmanību ņem uz sevi.
 

Narcisi ir harismātiski un simpātiski, viņi ļoti daudz uzmanības pievērš fiziskajam skaistumam, aizmirstot par iekšējo, tas ir, dvēseli un garīgajām vērtībām.

 

Austrieši tāpat arī pamanījuši, ka narcisi parasti atstāj ļoti labu pirmo iespaidu. Viņi notēlo viegli komunicējošus, patīkamus cilvēkus, kuri teicami uztur sarunu. Vārdu sakot, viņi pieliek pūles, lai atstātu iespaidu uz apkārtējiem un piesaistītu uzmanību. Tāpēc sākumā viņi šķiet apburoši, īpaši komunicējot ar pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem.

 

Tā nu nonākam pie secinājuma, ka pirmais iespaids var būt mānīgs. Lai cilvēku iepazītu, vajag vairāk laika. Tāpēc tā arī notiek, ka pirmajā tikšanās reizē nedrošāks cilvēks nespēj atvērties un, uztraukdamies izskatīties muļķīgi, nemaz netiek pie otras iespējas. Taču otru iespēju savukārt dabū cilvēks, kurš patiesībā nemaz nav tā vērts, bet vienkārši labi prot sevi pasniegt.

Reklāma
Reklāma

 

Pašpārliecināti un komunikabli cilvēki īpaši piesaista tos, kuri paši neizceļas ar šādām īpašībām, tomēr vēlētos tādi būt. 

Taču, ja šie cilvēki ir tukši, godkārīgi lielībnieki, agrāk vai vēlāk tas vairs nav noslēpjams, tāpēc šādiem ļaudīm ir grūtāk saglabāt ilglaicīgas attiecības, pat ja viņi paši to vēlētos. Vienkārši viņu partneri drīz vien pamana to, ka ārējā čaula patiesībā ir tukša, un pārtrauc šīs attiecības. Tātad narcisu pievilcīgums un veiksme patiesībā ir īslaicīga lieta.

 

To pamanījuši arī vācu zinātnieki, kuri tāpat ir pētījuši narcistiskas personības un secinājuši, ka narcisi apkārtējiem kļūst mazāk pievilcīgi, kad iesaistās ilglaicīgās attiecībās. Jo tā notikt var tad, kad narcisi sāk mazāk koncentrēties uz sevi, mazāk censties pievērst uzmanību un saprot, ka visa pasaule negriežas tikai ap viņiem. Narcisi mīl ļoti spēcīgi, bet tikpat spēcīgi var arī ienīst. Šķiršanos viņi ļoti pārdzīvo un pat pārliecina sevi, ka partneris nebija viņu cienīgs.
 

Mazliet par narcisiem

  • Narcisu vīriešu ir daudz vairāk nekā sieviešu (8 no 10 narcisiem ir vīrieši), ne velti šis termins ir lietojams vīriešu dzimtē. Narcisiem dzīve griežas tikai ap viņiem pašiem. Narcisi domā, ka ir labāki par citiem, un to atklāti demonstrē.
  • Kaut arī viņiem pašiem par sevi ir ļoti labs viedoklis, narcisi vēlas, lai arī citi apstiprinātu, cik brīnišķīgi, lieliski un vareni viņi ir. Narcistiskas personas ļoti jūtīgi reaģē uz kritiku, cenšas visu kontrolēt, māk manipulēt ar citiem un izkārtot visu tā, lai pašiem labāk.
  • Zemapziņā tās ir kompleksainas personības, kas savu nepilnvērtības sajūtu noslēpj tik dziļi, ka apziņas līmenī to var pat nesaprast.
  • Tātad bezgalīgā pašpārliecinātība patiesībā ir tikai virspusēja, bet dziļi iekšienē var atklāties daudz nepatīkamu lietu. Narcisisms veidojas vēl bērnībā - dažādu iemeslu dēļ, taču visbiežāk var būt saistīts ar pārāk augstām vecāku prasībām pret bērnu vai/un arī mīlestības vai uzmanības trūkumu.
  • Termins “narciss” ir radies no sengrieķu mitoloģijas tēla Narcisa, kurš savu atspulgu ūdenī un iemīlējās sevī.

Saistītie raksti