Pusaudžu uzturs - vecāku atbildība. Svarīgākais, kas jāzina par veselīgu ēšanu puberitātes posmā

Pusaudžu vecumā bērns piedzīvo ne tikai krasas pārmaiņas emocionālajā un psiholoģiskā jomā, bet arī vētrainas izmaņas organismā. Notiek dzimumnobriešana, ķermenis turpina augt un iegūst jaunas formas. Pusaudžiem, īpaši meitenēm, ne vienmēr ir viegli pieņemt acīmredzamās sievišķīgās formas. 

Šis ir ļoti emocionāli nestabils dzīves periods, kad jaunietis gan mēģina sadzīvot ar savu izskatu un ķermeni, kas mainās, gan arī eksperimentēt ar dažādām diētām un ēšanas ieradumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Šis ir ļoti emocionāli nestabils dzīves periods, kad jaunietis gan mēģina sadzīvot ar savu izskatu un ķermeni, kas mainās, gan arī eksperimentēt ar dažādām diētām un ēšanas ieradumiem.

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

Par svarīgāko, kas jāzina vecākiem par pusaudža uzturu, stāsta Rīgas Veselības centra uztura speciāliste Ineta Jurkevica.

 

Pusaudža vecums  sākas  no 10 gadiem un ilgst līdz pat 18 gadu vecumam. Tas ir pietiekami ilgs laika posms, kuru var iedalīt trīs daļās, ņemot vērā organisma nepieciešamību pēc noteiktām uzturvielām. 

 

No 10 līdz 13 gadu vecumam notiek intensīva ķermeņa augšana - pastiprināti aug kauli un muskuļu masa. Svarīgi ir ik dienu uzņemt pietiekamā daudzumā olbaltumvielas – gaļu un piena produktus. Gaļas un piena olbaltumiem ir augsta bioloģiskā vērtību, jo tie satur daudz neaizstājamo aminoskābju, un organisms tos izmanto pilnībā. Īpaši svarīgi tas ir pusaudžiem, kuri nodarbojas ar sportu.

 

No 14 līdz 16 gadu vecumam ir laiks, kad aktīvi notiek iekšējo sekrēcijas dziedzeru nobriešana. Hormonālās svārstības, ko izraisa šīs pārmaiņas, atspoguļos ādas stāvoklī, proti, parādās pinnes. Pētījumi atklāj, ka izsitumus provocē produkti ar augstu glikēmisko indeksu (Glikēmiskais indekss rāda, cik ātri ar uzturu uzņemtie ogļhidrāti paaugstina glikozes un insulīna līmeni asinīs).Tie ir saldumi, balto miltu izstrādājumi, bulciņas, cukuroti dzērieni. Tos apēdot, asinīs strauji palielinās insulīna līmenis, kas savukārt aktivizē jau tā pārlieku aktīvi strādājošos tauku dziedzerus. 

 

Jebkurā gadījumā sabalansēta un pilnvērtīga uztura pamatā ir formula - 55-50% ogļhidrātu, 10-15% olbaltumvielu, 30 – 35% tauku. 

 

Tāpat piņņu rašanos veicina treknu un ceptu produktu pārmērīgs patēriņš. Toties par labu nāks iekļaut uzturā vērtīgās augu eļļas, sēklas un riekstus, kas satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes (omega 3). 
 

Reklāma
Reklāma

No 16 līdz 18 gadu vecumam ir laiks, kad īpaši tiek izvērtētas ģimenē ieliktās vērtības, tai skaitā ēšanas paradumi. Tīnis īslaicīgi var pievērsties dažādu diētu – veģetārās, vegāniskās utml., izmēģināšanai. Jaunieši uzskata, ka ir jau pietiekoši pieauguši, lai pilnībā noteiktu savu dzīvi un arī ēdienkarti. Ja pareizi veidota veģetārā ēdienkarte vēl var nodrošināt joprojām augošo organismu ar nepieciešamajām uzturvielām, tad vegānisms (atteikšanās no jebkuriem dzīvnieku valsts produktiem, tai skaitā olām, piena produktiem,medus) jau var radīt paliekošu kaitējumu veselībai. 
Vegāniska ēdienkarte bērniem nav pieļaujama, jo saistās ar nepietiekamu olbaltumvielu, B12, D vitamīna, kalcija, omega 3 taukskābju uzņemšanu. 
 

Veģetāras un citas diētas

Tā kā gaļu kā olbaltumvielu avotu ar pilnvērtīgu aminoskābju sastāvu organisms spēj uzņemt pilnībā, tad būtu labi šajā vecumā neizmēģināt veģetāras diētas. Kā sekas šādām diētām bieži vien ir anēmijas (dzelzs, B12 deficīta). Ja tomēr gaļa un dzīvnieku izcelsmes produkti tiek izslēgti pilnībā, noteikti būtu individuāli jākonsultējas ar dietologu vai uztura speciālistu, lai izvērtētu ēdienkarti un, iespējams, uztura bagātinātāju nepieciešamību.

Attiecībā uz liekā svara problēmu pusaudžu vecumā, I.Jurkevica uzsver: ja liekas svars bērnam ir bijis jau sākumskolā, tad pastāv 40% iespējamība, ka tas būs arī pieaugušā vecumā. Ja liekais svars ir arī pusaudža vecumā, tad iespējamība, ka pieaugušā vecumā būs virssvars, ir 70%. Liekais svars pusaudžu vecumā palielina risku saslimt ar dažādām slimībām pieaugušo vecumā – sirds un asinsvadu slimībām, 2.tipa cukura diabētu, zarnu vēzi, podagru, ostaoartrītu.

 

Psihiskā veselība vecāku uzmanības lokā

Vēl viena nianse, kurai jāseko līdzi, ir pusaudža emocionālā un psihiskā veselība. Šajā laikā vecākiem būtu jāpievērš nopietnāka uzmanība sava bērna emocionālajam stāvoklim un uzvedībai. Jo tieši pusaudža vecumā var parādīties tādas saslimšanas kā anoreksija, bulīmija un kompulsīvi ēšanas paradumi. Visbiežāk tā ir stresa un smagu emocionālu problēmu “apēšana”, kas atstāj paliekošas, grūti ārstējamas sekas organismā.

Ēšanas traucējumi visbiežāk izpaužas kā neapmierinātība ar savu svaru, atsevišķām ķermeņa daļām vai ķermeņa formu. Anoreksijai raksturīgas paniskas bailes pieņemties svarā un pastāvīga badošanās, kamēr bulīmijas galvenā iezīme ir kompulsīvas pārēšanās lēkmes, kas mijas ar pastiprinātu svara kontrolēšanu. Šīs saslimšanas ārstē psihiatrs, turklāt jo ātrāk tās ir atklātas, jo labāk padodas ārstēšanai. 

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs