Iedzīvotāju sašķirotos atkritumus nākas pāršķirot atkārtoti

Atkritumu mašīnās mēdz kopā pārvadāt gružus, ko iedzīvotāji iepriekš jau sašķirojuši. Video, kur tas redzams, izpelnījies plašu rezonansi sociālajos tīklos. Atkritumu apsaimniekotājs to skaidro ar iedzīvotāju nepareizu atkritumu šķirošanu. Atbildīgajā ministrijā norāda – kopā jaukt noteiktus atkritumu veidus ir atļauts.

 

Ekrānšāviņš no video, kurā redzams, kā visi atkritumi tiek samesti vienā mašīnā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānšāviņš no video, kurā redzams, kā visi atkritumi tiek samesti vienā mašīnā

Sociālajos tīklos publicētajā video redzams, ka pie mājas piebrauc atkritumu savākšanas mašīna, izber vairāku šķirošanas konteineru saturu kopā un aizbrauc. To ievērojuši arī citi iedzīvotāji. Šo konkrēto ainu iemūžinājusi rīdziniece Santa Leiboviča, kas atkritumus šķiro jau vairākus gadus.

“Man pat ir bijusi cīņa mājās, ka atkritumi ir jāšķiro, un bērniem es vienmēr piekodinu, lai tu pareizajā konteinerā pareizo izmet. Un tad es skatos pa logu, ka atbrauc mašīna, un redzu, ka mans rūpīgi šķirotais darbs, tas darbs, ko es esmu ieguldījusi, tas izrādās – nevienam nav vajadzīgs,” saka Santa Leiboviča.

 

Tomēr atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā “Clean R” skaidro – video redzams, ka kopā saliek sašķiroto kartonu, PET pudeles un plastmasa plēves. Tās vest kopā esot normāla prakse.

“Abi materiāli pēc tam nonāk mūsu uzņēmuma šķirošanas līnijā, kur vēlreiz tiek pāršķiroti ar rokām,” stāsta “Clean R” izpilddirektors Valērijs Stankevičs.

Iemesls tam esot kaimiņi, kas savus atkritumus šķiro mazāk apzinīgi, piemēram, pie kartona klāt metot arī daudz ko citu. Savukārt uz šķirošanas lentas drīkst nonākt vai nu kartons, vai arī PET pudeles.

aču iedzīvotāji atkritumus visbiežāk sašķirojot nepareizi, un tos nākas šķirot vēlreiz manuāli.

Reklāma
Reklāma

Tas ļāvis “Clean R” secināt, ka cilvēki pie šķirošanas vēl nav pieraduši, un uzstādīt konteinerus, atkritumus dalot daudzās sīkās daļās, daudzviet nav jēgas. Jo vairāk iedzīvotāju, kas atkritumus met vienuviet, jo lielāka iespēja, ka tie nebūs kvalitatīvi sašķiroti.

Tādēļ pie dzīvokļu mājām uzstādot jaunus konteinerus, uzņēmums pārsvarā tagad liek divus – nesašķirotajiem atkritumiem un PET pudelēm kopā ar kartonu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) apstiprina, ka kopā vākt plastmasu un kartonu nav nepareizi. “Nebūtu pieņemami, ja tur pievienotos klāt vēl viens konteiners, kas ir nešķirotie sadzīves atkritumi, un tad tiek sabērts viss vienā mašīnā,” saka VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.

 

Visu sižetu var noskatīties LSM.lv portālā.