5 psiholoģiskas atziņas: kāda ir tēva loma meitas ģimenes dzīves veidošanā

Mūsu ģimenes dzīvi ļoti bieži ietekmē tā saucamais “vecāku scenārijs” – attiecības ar vecākiem, attiecības starp mammu un tēti. Piemēram, sieviete vienmēr, lai arī pat zemapziņas līmenī, projicē sava tēva tēlu, izvēloties sev mīļoto vīrieti.

5 psiholoģiskas atziņas: kāda ir tēva loma meitas ģimenes dzīves veidošanā

FOTO: Shutterstock.com

1. Kāda ir tēva loma
Kā uzskata psihologs D. S. Akivis, tēva ietekme psiholoģiski ģimenē ir vienmēr. Tāda tendence ir kopš tiem laikiem, kad cilvēki uzsāka monogāmas attiecības. Pat nāves vai šķiršanās gadījumā ģimenē paliek daļa no tēla, kā simbols vai mīts, kas atstāj iespaidu uz bērnu.
Kādā veidā gsn šis tēls var iedarboties uz meiteni, kad viņai pienāks laiks izvēlēties sev partneri, ir atkarīgs no konkrētās situācijas.


2. Meklē partneri, kas līdzinās tētim?
Ja ģimene bijusi labvēlīga, attiecības starp ģimenes locekļiem ir bijušas siltas un tuvas, tad meitene, apzināti vai neapzināti, meklēs partneri, kas ir maksimāli līdzīgs viņas tētim. Viņa centīsies bezmaz vai “nokopēt” tādas attiecības, kādas bija viņas vecākiem.


3. Vai arī meklēs partneri, kas ir pretstats tēvam
Savukārt, ja ģimenē ir valdījuši strīdi, naids, necieņa, varbūt bijuši arī skandāli alkohola ietekmē, ģimenes galva fiziski kādu aizskāris, tad meitene, visdrīzāk, meklēs vīrieti, kas ir absolūts pretstats tēvam. Turklāt tas attieksies ne tikai uz raksturu, bet pat uz izskatu: piemēram, ja tēvs ir bijis gara auguma gaišmatis, tad meita neapzināti pievērsīs uzmanību brunetiem, kuru augums ir vidējs vai zemāks par vidējo.


4. Tēva tēls ir koriģējams
Šis variants reālajā dzīvē ir sastopams bieži. Protams, ne visās ģimenēs ir tikai balts vai melns. Visbiežāk ir “kā īstā dzīvē” – pelēks. Tā rezultātā meitene sāks meklēt vīrieti, kurā būs pozitīvās tēta īpašības, bet kuram nav viņa negatīvās īpašības.


5. Virtuālais tēls
Ja meitene ir izaugusi bez tēva, tad reālā tēva tēls nespēlēs nekādu lomu un stratēģiju viņas dzīvē. Piemēram, savu miesīgo tēti viņai ir nomainījis patēvs. Bet varbūt viņu audzinājusi vientuļā māte vai bērns vispār ir izaudzis valsts aprūpē, bez vecākiem…

“Šādos gadījumos, kā likums, ir liela psiholoģiskā slodze uz bērnu tanī laikā, kad viņš kļūst pieaudzis. Šādā gadījumā tēva tēls formēsies apkārtējās ietekmes rezultātā: no literatūras, no citu ģimeņu tēviem, no filmām. Šie tēla bieži nebūs realitātei atbilstoši, kā dēļ sievietei dažkārt radīsies problēmas ar reāla vīrieša izvēli,” – skaidro psihologs.

Reklāma
Reklāma

2006.gadā tika veikts pētījums, kura laikā tika noskaidrota tēva ietekme uz pusaudžiem nepilnīgās ģimenēs. Rezultāti pierādīja, ka ne vienmēr fakts, ka bērns audzis šādā ģimenē novedis pie emocionālas nestabilitātes vai traucēkļa izveidot labas attiecības ar citiem cilvēkiem. Problēmas rodas vien tad, ja šis “neesošais tēls” iegūst negatīvu nozīmi. Tas ir – ja meitenei tie stāstīts, ka viņam tēvs, piemēram, ir bijis lidotājs un gājis bojā, tad, visticamāk, viņai nebūs kompleksu šajā sakarā. Bet, ja viņai stāsta, ka tēvs ir bijis dzērājs, fiziski ietekmējis viņas mammu, krāpis viņu vai nokļuvis ieslodzījumā, ir ļoti liela iespēja, ka tas negatīvi atspoguļosies meitenes attieksmē pret vīriešiem un šādai sievietei būs grūti nodibināt veiksmīgas attiecības ar vīriešiem.

 

 Teksts: Latvijas Avīze