Četri svarīgi padomi jaunajām māmiņām

Mātes loma noteikti jums sagādās pārsteigumus. Vēlamies iedot dažus vērtīgus padomus, kas palīdzēs labāk sagatavoties mazuļa ienākšanai ģimenē. 

Svarīgi pamanīt mazuļa noguruma pazīmes un laikus parūpēties par to, lai viņš var laicīgi iemigt un atpūsties.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgi pamanīt mazuļa noguruma pazīmes un laikus parūpēties par to, lai viņš var laicīgi iemigt un atpūsties.

Noteikti esat lasījusi grāmatas par bērnu audzināšanu, pētījusi interneta resursus, kur padomus dod pieredzējušākas māmiņas, iespējams pat, ka aprunājusies ar ārstu. Kļūt par mammu ir ne vien aizraujoši, bet arī mazliet biedējoši. Ir labi, ja esat sagatavojusies ne tikai vieglām dienām, bet arī dažiem izaicinājumiem, ko vecākiem noteikti sagādās bēbītis. 

Te ir patiesības, ar kurām labāk rēķināties, lai bērniņa audzināšana būtu vieglāka. 

 


Noguruši mazuļi ne vienmēr spēj aizmigt

Viena no galvenajām tēmām jauno māmiņu sarunās ir bērna miegs. Lai gan tas nešķiet loģiski, taču noguris mazulis ne vienmēr spēj aizmigt. Patiesībā pārāk noguris bērns ir viegli satraucams un grūti nomierināms. Tādēļ ir svarīgi pamanīt mazuļa noguruma pazīmes un laikus parūpēties par to, lai viņš var laicīgi iemigt un atpūsties. Pirmās pazīmes, kas leicina, ka ir laiks atpūsties, ir savilktas dūrītes, žāvāšanās, acu berzēšana, saraustītas kustības vai auss knibināšana.


Pāris mēnešus vecs bērniņš jau labāk prot sevi nomierināt un ar laiku viņš iemācās iemigt pats bez vecāku palīdzības. Pēc pāris mēnešiem jūs jau droši vien pamanīsiet, ka viņš mācās sevi nomierināt, kas savukārt palīdzēs viņam iemigt patstāvīgi.

 

Būs vērtīgi zināt, ka trausls zīdainīša miegs ir pavisam normāla parādība. Tādējādi daba ir parūpējusies par to, ka bērniņš  šādā veidā rūpējas par savu dzīvību. Atmostoties, viņš konstatē, vai spēj elpot, vai netraucē sega, vai viņš nav izbadējies vai izslāpis. Ja kaut kas nav kārtībā, tad raudot, viņš ziņo vecākiem, ka ir nepieciešama viņu palīdzība.  
 

Vislabākais padomdevējs ir mātes instinkts. Ik reizi, piedzīvojot ko jaunu, gūtā pieredze vairos jūsu pārliecību par savām mātes spējām.

 

Raudāšanas ir saruna ar vecākiem

Kamēr bērniņš neiemācās sarunāties, raudāšana ir viņa vienīgā saziņas valoda, ar kuru paziņot, ka viņam kaut kas ir neieciešams. Bērni neraud tāpēc, lai kaitinātu pieaugušos. Izplatītākie raudāšanas iemesli ir fizisks diskomforts - gribas ēst, ir auksti, kaut kas sāp. Kā arī vēlme pievērst māmiņas uzmanību. Tas ir ļoti svarīgi, lai mazulis justos pamanīts un mīlēts. Paņemiet viņu rokās un samīļojiet! Ja būdams maziņš, bērns jutīs, ka viņu uzklausa un saprot, izaudzis liels, viņš jutīties daudz drošāks lielajā pasaulē. 

Reklāma
Reklāma

 

Rūpējaties par tīrību

Ir pierādīts, ka mazulim jau no pirmajām dzīves minūtēm ir jābūt saskarsmei ar mikrofloru, kas turpmākos dzīves mēnešus būs viņam apkārt - mammas un tēta āda, mājas mikrovide utml, jo tā tiek trenēta un stiprināta imunitāte. Tomēr ievērojiet arī stingru nosacījumu, ka visi, kas atnāk mājās no āra pastaigām un taisās mazo paņemt rokās, noteikti nomazgā rokas. 


Jebkuru apslimušu draugu vai ģimenes locekli turiet pa gabalu no mazuļa.
Regulāri vēdiniet telpas.


Tomēr rēķinieties, lai kā jūs rūpētos par mājas tīrību, mājoklis nekad nebūs sterils un tas ir pavisam normāli.

 

Apgūstiet dažus mazuļa nomierināšanas paņēmienus

Katrs bērns ir citādāks un ar atšķirīgām prasībām, taču ir dažas metodes, kas palīdz nomierināties gandrīz viesiem bērniņiem. Piemēram, maiga masāža ir efektīvs paņēmiens, kā mierināt mazuli un mazināt viņa satraukumu. Kā to veikt? Ielejiet plaukstās kvalitatīvu olīveļļu vai citu līdzekli, kas domāts bērna ādas kopšanai, un sāciet mierīgi un maigi glāstīt  viņa pieri, tad zonu ap degunu, vaidziņus, zodu un visbeidzot kaklu.


Cits mazuļa nomierināšanas veids ir ieguldīt viņu slingā, kas cieši piekļaujas ķermenim, kamēr jūs veicat mājas darbus.


Mazuli nomierina arī ritmiska mammas šūpošana augšup lejup, kā arī tā saucamais baltais troksnis. Tā ir žužojoša, monotona skaņa, kas iemidzina. 


Jaunās māmiņas mēdz uztraukties. Tas ir pavisam normāli. Atcerieties, ka vislabākais padomdevējs ir jūsu mātes instinkts. Ik reizi, piedzīvojot ko jaunu, gūtā pieredze vairos jūsu pārliecību jaunajā mātes lomā.