Autotransporta direkcija: Pirmsskolas vecuma bērns sabiedriskajā transportlīdzeklī nedrīkst braukt patstāvīgi

Pēc desmit dienas ilgušiem piecgadīgā Ivana meklējumiem Liepājas pusē, kurš no savas dzīvesvietas Liepājā, aizgāja 1.jūlijā un visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā, ir aktualizējies jautājums, vai pirmsskolas vecuma bērni vieni drīkst pārvietoties sabiedriskajā transportā. 

Biļešu kasēs, pārdodot biļeti pirmsskolas vecuma bērnam, pārdevējam ir tiesības lūgt pasažierim uzrādīt dokumentu, kas apliecina tiesības izmantot brauk­šanas maksas atvieglojumu.

FOTO: Shutterstock.com

Biļešu kasēs, pārdodot biļeti pirmsskolas vecuma bērnam, pārdevējam ir tiesības lūgt pasažierim uzrādīt dokumentu, kas apliecina tiesības izmantot brauk­šanas maksas atvieglojumu.

Kā portālam mammamuntetiem.lv paskaidroja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone, MK noteikumi Nr.599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" nosaka, ka pirmsskolas vecuma bērns sabiedriskajā transportlīdzeklī nedrīkst braukt patstāvīgi.
 

Reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos pienākums uzmanīt pārvadāto bērnu vecumu ir šoferim un pārvadātājam var tikt piemērots līgumsods par noteiktās kārtības neievērošanu, ja tiek pārvadāts pirmsskolas vecuma bērns bez pavadoņa.



"Gadījumos, ja kontrolierim rodas šaubas par bērna vecumu, kurš izmanto biļeti ar braukšanas maksas atvieglojumu, kontrolierim ir tiesības pieprasīt, lai bērns vai pasažieris, kurš brauc kopā ar bērnu, uzrāda bērna vecumu apliecinošu dokumentu, piemēram, dzimšanas apliecību. Tāpat arī biļešu kasēs, pārdodot biļeti pirmsskolas vecuma bērnam, pārdevējam ir tiesības lūgt pasažierim uzrādīt dokumentu, kas apliecina tiesības izmantot brauk­šanas maksas atvieglojumu," precizēja Plone. 
 


Lasi arī: Ivana pazušana: cik viegli ir pazaudēt bērnu? 

Reklāma
Reklāma



Plone norādīja, ka reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos pienākums uzmanīt pārvadāto bērnu vecumu ir šoferim un pārvadātājam var tikt piemērots līgumsods par noteiktās kārtības neievērošanu, ja tiek pārvadāts pirmsskolas vecuma bērns bez pavadoņa. Savukārt pilsētas nozīmes maršrutos šādas kontroles prasības ir pasūtītāja - pašvaldības - kompetencē.


Maršruts no Liepājas līdz Dubeņiem ir pilsētas nozīmes maršruts, un sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītāja attiecīgajā maršrutā ir Liepājas pilsētas dome. Saskaņā ar Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumiem pirmsskolas vecuma bērniem ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos.


Savukārt pasažieru kategorijas, kas ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus Liepājas pilsētas sabiedriskajā transportā, nosaka pilsētas dome. Papildus informējam, ka, atšķirībā no reģionālās nozīmes maršrutu autobusiem, kur pasažieri tiek ielaisti transportlīdzeklī pa priekšējām durvīm, pilsētas nozīmes maršrutu autobusos pasažieri var iekāpt pa jebkurām durvīm un ieņemt jebkuru sēdvietu.