Pagarinātā dienas grupa Rīgas skolās. Kāpēc vienā bezmaksas, citā - maksas?

Diemžēl vai par laimi, kā nu kuram, bet kārtējais mācību gads tuvojas. Atlikušas vien pāris nedēļas. Portālā mammamuntetiem.lv vērsušies vairāki vecāki, vaicājot, kādēļ viņiem par pagarināto dienas grupu skolā ir jāmaksā, bet paziņām, kuru bērni iet citā skolā, viss ir bez maksas. Meklējām atbildes pašvaldībā. 

Skolās valda dažāda kārtība saistībā ar pagarinātās dienas grupas nodrošināšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Skolās valda dažāda kārtība saistībā ar pagarinātās dienas grupas nodrošināšanu.

 

Saprotams, ka pagarināto dienas grupu lielākoties izmanto sākumklašu skolēni, kas ir ērti un nepieciešami viņu vecākiem, kad mazie vēl paši nevar aizdoties uz mājām. Ir dažādi iemesli, kāpēc vecāki bērnus izvēlas atstāt pagarinātajā dienas grupā, tie ir katram savi, bet šķiet, ka savukārt ne visi skolēnu vecāki var būt vienlīdzīgi jautājumā, kas skar pēcstundu darba finansējumu. Proti, Rīgā katra skola var īstenot savu nostāju šajā jautājumā - vienā skolā pagarinātā grupa ir bezmaksas, citā maksas pakalpojums.

 

Maksas un bez maksas

Mēģinājām apkopot vecāku pieredzi un lūdzām skaidrojumu pašvaldībai, jo paši laika un cilvēkresursu trūkuma dēļ visas galvaspilsētā esošās skolas nespējām apzvanīt. Tās kopumā ir 117, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību projektu koordinatore Sarmīte Baltmane.

 

No aptaujātajiem vecākiem uzzinājām, ka 1.klasē visur pagarinātā dienas grupa bērniem bijusi bez maksas, bet, piemēram, Rīgas Kultūru vidusskolā, sākot no 2.klases, par pagarināto dienas grupu līdz plkst.17 jāmaksā ap 45 eiro mēnesī. Maksa tiekot noteikta uz priekšu, bet bērns visas dienas to var neapmeklēt, tad attiecīgi šīs dienas "izskaita" no rēķina.

 

Rīgas Kultūru vidusskolā, sākot no 2.klases, par pagarināto dienas grupu līdz plkst.17 jāmaksā ap 45 eiro mēnesī. 

 

Daļēja samaksa ir noteikta arī Ziepniekkalna sākumskolā, kur par atrašanos pie pagarinātās dienas grupas skolotāja skolēna vecākam jāšķiras no 0,70 eiro par katru stundu, sākot no plkst.15, pirms šī laika nodarbes ir bez maksas.

 

Par pagarināto dienas grupu nav jāmaksā - Rīgas 47. vidusskolā, Iļģuciema vidusskolā, Rīgas 41.vidusskolā, Āgenskalna sākumskolā, Friča Brīvzemnieka pamatskolā, kā arī Rīgas Franču licejā. Tiesa, Rīgas Franču licejā pagarinātā grupa ir tikai līdz plkst.15. Šīs ir skolas, par kurām apkopojām pieredzes. Aicinām dalīties ar savējo!

 

Ko saka pašvaldība?

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve S.Baltmane norāda, ka Rīgā kopumā ir 117 pašvaldības vispārējās izglītības iestādes, un visas skolas mācību plānu īstenošanai no valsts saņem mērķdotāciju.

 

Piešķirtās mērķdotācijas lielumu nosaka princips „nauda seko skolēnam”, tas nozīmē, ka skolas ar lielāku bērnu skaitu saņem vairāk līdzekļu mācību plānu īstenošanai, nekā tā ir izglītības iestādēs ar ne tik lielu bērnu skaitu.

 

Ja no valsts mērķdotācijas pēc mācību plāna finansēšanas vēl atliek līdzekļi, tad skola ar šo finansējumu nodrošina pagarināto dienas grupu darbību. Ja vecāku iesniegumu skaits par bērniem, kuri vēlas apmeklēt pagarināto dienas grupu, ir liels, bet trūkst finansējuma, tad skola:

1) Var organizēt pagarinātās dienas grupas kā maksas pakalpojumu;

(Šo maksas pakalpojumu regulē Rīgas domes lēmums Nr. 5456 „Par Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un tā padotībā esošo iestāžu maksas pakalpojumiem”  1. pielikuma 4. punkts. (www.iksd.riga.lv/ normatīvie akti))

 

2) Pašnodarbinātie pedagogi var slēgt ar skolu līgumu par šādu pagarināto grupu organizēšanu, īrē klases telpas un nosaka pakalpojuma maksu, ko regulē Ministru kabineta noteikumos Nr. 836 „Pedagogu darba samaksas noteikumi” (www.iksd.riga.lv/ normatīvie akti)

 

Atkarībā no iespējām, kādu pagarināto dienas grupu nodrošinājumu skola var izvēlēties, pagarinātās dienas grupas dažās skolās būs par brīvu (lielāks bērnu skaits), citās – par maksu, tāds ir pašvaldības skaidrojums.

Reklāma
Reklāma

 

Ko var pasākt vecāki?


No tām skolām, kuras minējām iepriekš, lielākoties ir tā dēvētās "mazās skolas", tādēļ īsti nevar saprast, kādēļ vienā mazajā skolā ir jāmaksā, bet citā nē. Vaicājām pašvaldībai, kā vecāki var uzzināt, cik skolai ir liels finansējums un cik pamatoti tas tiek izlietots, lai pārliecinātos, ka skolai patiešām nav naudas pagarinātās dienas grupas nodrošināšanai.

 

Vecāki caur Skolas vecāku padomi vai individuāli var vērsties pie attiecīgās skolas direktora, lūdzot informāciju par finansējuma izlietojumu, jo tieši katra skolas administrācija organizē naudas sadlīšanu. Gadījumā, ja skolas vadība atsakās šādu informāciju sniegt, ko tā teorētiski nevarētu darīt, tad vecāki var vērsties pēc palīdzības Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā. Tomēr sākotnēji situācija jāmēģina risināt vecāks - skolas vadība - līmenī.

 

Ko dara pagarinātās dienas grupā?

Vecākiem ir dažādi viedokļi par to, ar ko bērni būtu jānodarbina pagarinātās dienas grupā. Nereti starp vecākiem un pagarinātās grupas skolotāju rodas domstarpības par bērnu nodarbināšanu. ir vecāki, kuriem primārais, - blai bērns mājās atnāktu jau izmācījies, citiem vairāk labpatīkas, lai bērns pēc mācību darba var socializēties ar vienaudžiem, rotaļājoties. Skaidrojām, kādi tad ir pagarinātās grupas skolotāja darba pienākumi.

 

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātiem dokumentiem, pagarinātās dienas grupas skolotāja darba pienākumos ietilpst:

- Palīdzēt īstenot Valsts izglītības standartu, izglītības iestādes izglītības programmu un mācību priekšmetu programmas;

- Plānot un nodrošināt kvalitatīvu izglītojamo mācību un audzināšanas darbu pēc mācību stundām;

- Sadarbībā ar mācību priekšmetu skolotājiem, klases audzinātāju, izglītības iestādes atbalsta personālu (psihologu, sociālo pedagogu, logopēdu, medicīnas darbinieku) un vadību analizēt katra izglītojamā mācīšanās, psiholoģiskās un adaptācijas problēmas un noteikt izmantojamās metodes viņa attīstīšanai pagarinātās dienas grupā;

- Veikt individuālo darbu ar izglītojamajiem, lai izskaidrotu nesaprotamo mācību vielu, radītu viņos motivāciju mācīties un attīstītu sadarbības un komunikācijas prasmes;

- Ievērot attiecīgā mācību priekšmeta skolotāja, klases audzinātāja un izglītības iestādes vadības norādījumus;

- Sadarboties ar izglītojamā vecākiem, lai izprastu viņa uzvedību, problēmas un kopīgi meklēt veidus to novēršanai;

- Nodrošināt izglītojamo lietderīgu atpūtu pagarinātās dienas grupas laikā, ievērojot viņu veselības stāvokli;

- Plānot savu darbu un par darba rezultātiem informēt izglītības iestādes noteiktajā kārtībā;

- Piedalīties izglītības iestādes pedagoģiskās padomes sēdēs un citās sanāksmēs, kas saistītas ar mācību un audzināšanas darbu;

- Kārtot dokumentāciju atbilstoši izglītības iestādes noteiktajām prasībām;

- Rūpēties par izglītojamo drošību un izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumu ievērošanu;

- Nekavējoties ziņot izglītības iestādes vadībai, tiesībsargājošajām institūcijām, veselības aizsardzības iestādēm un bērnu tiesību aizsardzības institūcijām par gadījumiem, kad konstatēta emocionāla vai fiziska vardarbība pret izglītojamo izglītības iestādē vai ārpus tās;

- Pilnveidot savas profesionālās kompetences;

- Ievērot darba kārtību un ētikas normas.

 

Gana daudz pienākumu, vai ne? Kāda ir tava pieredze? Padalies ar to, tostarp, cik apmierināts esi ar bērna atrašanos pagarinātās dienas grupā. Lai visiem veiksmīgs gaidāmais mācību gads!