Četras tipiskākās problēmas dzimumtieksmes zuduma gadījumā

Dzimumtieksmes zudums ir tikpat izplatīta parādība kā ēstgribas trūkums. Ja arī tev sekss liekas tik liela piepūle, ka nav nemaz vērts sākt, tad pēdējais laiks apsvērt, kas noticis. Lūk, 4 vistipiskākās problēmas, kāpēc negribas vairs mīlēties.

Ja tev vairs nav iekāriena seksiņam, pārdomā savu dzīvesveidu un, ja nepieciešams, dodies pie ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tev vairs nav iekāriena seksiņam, pārdomā savu dzīvesveidu un, ja nepieciešams, dodies pie ārsta.

Pirmā problēma: vainīgi hormoni

Kā zināms, progesterons ir tas, kas samazina dzimumtieksmi. Tādēļ, ja tevi vairs nesaista sekss, apsver, vai tas nav sakritis ar laiku, kad tu sāki lietot jaunu kontracepcijas līdzekli vai kādu citu medikamentu, piemēram, antidepresantu (arī tie mēdz samazināt interesi par pretējo dzimumu). Tad tev jāaprunājas ar savu ārstu. Ja arī izrādīsies, ka vainīgas ir pretapaugļošanās tabletes, tu noteikti atradīsi sev vispiemērotākās, jo izvēles iespējas ir ļoti plašas.

Otrā problēma: tu esi pārgurusi

Dzīve tikai "rikšiem vien" var likties aizraujoša, tomēr parasti kaut kas tad arī cieš, un visbiežāk tā ir dzimumdzīve. 25-35 gadus veci cilvēki strādā vidēji līdz 45 stundām nedēļā, turklāt kur nu vēl virsstundas un darbs brīvdienās. Ja tu izklaidējies tikpat intensīvi, cik strādā, tev vairs nepaliek ne spēka, ne patikas gultas priekiem. Nogurums būtiski ietekmē seksuālo dzīvi, jo tad, kad organisms pakļauts stresam, nervu sistēmas daļa, kura nodrošina dzīvībai svarīgās funkcijas, piemēram, elpošanu, ņem virsroku, atslēdzot mazāk svarīgās funkcijas, tostarp diemžēl arī seksuālās baudas funkcijas. Ko tad darīt? Nu pavisam vienkārši - vairāk atpūties. Atrodi sev piemērotus relaksēšanās paņēmienus: atslābinošu siltu peldi, nomierinošu mūziku, tīkamu TV raidījumu utt. Ja atļausies sev šādu atpūtu divas reizes dienā pa 40 minūtēm, tev interese par seksu atkal atjaunosies.

Trešā problēma: tev ir depresija

Diemžēl depresija skar katru piekto sievieti. Depresijas galvenās pazīmes ir nogurums, grūtsirdība, ēstgribas trūkums un dzimumtieksmes izzušana. Depresija ir slimība, kas jāārstē, - tās dēļ tev jākonsultējas ar ārstu un psihoterapeitu. Vispirms jādodas pie ģimenes ārsta, jo viņš var noskaidrot, vai sliktā pašsajūta nav saistīta ar kādu fizisku vainu. Savukārt psihoterapeits palīdzēs tev tikt galā ar depresijas psiholoģiskajām izpausmēm.

Ceturtā problēma: sāpīgs sekss

Dažkārt sekss kādā noteiktā pozā vai ritmā, piemēram, dziļu grūdienu laikā, var būt sāpīgs. Sekss var būt sāpīgs arī tādēļ, ka neesi pietiekami samitrinājusies, bet dažreiz ir kāda veselības problēma, kuras dēļ rodas sāpes. Ja dzimumakts tev izraisa sāpes, vispirms novērtē, kur tev sāp.

Reklāma
Reklāma

- Ja sāp maksts iekšpuse, iemesls var būt nepietiekama maksts samitrināšanās, sēnīšinfekcija, seksuāli transmisīva infekcija (STI) piemēram, trihomonoze, vai vaginisms (maksts sienu krampjveida saraušanās).

- Ja sāpes ir ārējas - dzimumorgānu apvidū, tā var būt dzimumceļā iegūta infekcija, piemēram, herpess vai papilomas.

- Ja sāpes jūtamas dziļi iegurnī, to cēlonis var būt STI hlamidoze (raksturīgas trulas sāpes), urīnpūšļa infekcija (trulas sāpes un bieža, sāpīga urinēšana) vai endometrioze (pastāvīgas sāpes, kas pastiprinās mēnešreižu vai seksa laikā).

- Ja kaut kas no minētā atbilst tam, ko tu jūti, tev jādodas pie ārsta, lai noskaidrotu īsto cēloni un ārstētos.

 

Avots: Anita Naika "Slinkas meitenes rokasgrāmata" (izd.Zvaigzne ABC).