10 veselīgas līgošanas principi

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina ievērot 10 veselīgas līgošanas principus, lai svētki būtu izdevušies un nebūtu jāmeklē ārsta palīdzība. 

Uzmanies no apdedzināšanās, pieskati bērnus, nepeldies dzērumā un mazgā rokas

FOTO: Shutterstock.com

Uzmanies no apdedzināšanās, pieskati bērnus, nepeldies dzērumā un mazgā rokas

 

1. Regulāri mazgā rokas un raugies, lai to dara arī Tavi bērni! Ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pirms ēdiena sagatavošanas un ēšanas, un it īpaši pēc tualetes apmeklējuma. Personīgo higiēnu ievēro arī tad, ja svini svētkus vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota. Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku tīrīšanai var izmantot arī dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes.

 

2. Nelieto uzturā pārtikas produktus, kam slikta smarža un garša. Nekvalitatīvs, ilgi stāvējis nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu u.c. slimībām. Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti. Gatavojot gaļu (t.sk. vistas) un zivis, atceries, ka tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot iespējams izsargāties no saslimšanas. 

 

3. Pagatavoto cienastu apēd tūlīt pēc pagatavošanas. Neapēsto ēdienu jāuzglabā vēsā vietā un noslēgtos traukos, lai tas nebojātos. Produkti (piemēram, gaļas salāti ar majonēzi vai lauku torte), kas visu Jāņu nakti stāvējuši uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm.

 

4. Ejot meklēt papardes ziedu, neaizmirsti lietot prezervatīvu. Tas palīdzēs izsargāties no nevēlamas grūtniecības un saslimšanas ar seksuāli transmisīvajām infekcijām.
 

5. Pieskati bērnus un rūpējieties par viņu drošību. Raugies, lai bērni vieni nerotaļājas ūdens vai ugunskura tuvumā un nevarētu piekļūt degšķidrumam vai citām dzīvībai bīstamām vielām. Tāpat neatstāj bērnu vienu pašu dzīvnieku tuvumā, īpaši, ja svētkos ciemojies pie radiem vai paziņām, kuriem ir mājdzīvnieki. 
 

Reklāma
Reklāma

6. Plūcot jāņuzāles, atceries, ka esi „ērču teritorijā”. SPKC speciālisti iesaka izvairīties no iebrišanas aizaugušās, nekoptās pļavās un krūmājos. Ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Atgādinām, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Tādēļ bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Kā arī, atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus – repelentus. 
 


7. Lai izvairītos no traumām un negadījumiem, alkoholiskos dzērienus svētkos lieto ar mēru. Lietojot alkoholu, nepārsniedz piecas maksimālās alkohola devas vienā alkohola lietošanas reizē. Viena alkohola deva ir apmēram 10g absolūtā alkohola, t.i., aptuveni 330ml alus, 150ml vīna vai 30ml degvīna.
 

8. Nesmēķē! Bet, ja nespēj atturēties no tabakas, atceries, ka ar savu ieradumu nodari kaitējumu līdzcilvēku veselībai, liekot viņiem elpot tabakas dūmus. Ja tomēr smēķē, dari to atstatus no citiem cilvēkiem.

 

9. Droši var peldēties tikai tajās peldvietās, kurās ūdens kvalitāte tiek pārbaudīta. Tāpat atceries, ka Jāņu nakts nav piemērots laiks nakts peldēm, lēkšanai ūdenī uz galvas un savu peldētāja spēju izrādīšanai.

 

10. Meklē ārsta vai citu dienestu palīdzību, tiklīdz tā nepieciešama. Atbilstoši situācijas palīdzību saņemsi, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113 vai uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, ja nepieciešama ugunsdzēsēju vai policijas palīdzība.