Ielīgošanas pasākumu kalendārs līdz 22. jūnijam

Dažādi pasākumi Līgo svētku noskaņās noritēs visu šo nedēļu. Apkopojam un piedāvājam interesantākos!

Ielīgošanas pasākumu kalendārs līdz 22. jūnijam

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

Ielīgojam Rīgā
 

Sagaidot Līgo svētkus, Rīgā jau no 18. jūnija notiks vairāki ielīgošanas pasākumi un 21. jūnijā - tradicionālais Zāļu tirgus Doma laukumā. Īpašs pasākumu cikls „Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”, kas jau kļuvis par labu tradīciju, tiks organizēts arī šogad. 18. jūnijā ikviens aicināts uz Torņakalnu, kur J. Akuratera un O. Vācieša muzeja dārzā varēs ielīgot kopā ar Ivetu un Vidvudu Medeņiem un folkloras kopu „Skandinieki”. 19. jūnijā Jāņu iedancošana notiks Dzegužkalnā kopā ar Ilgu Reiznieci un „Rīgas Danču klubu”. 20. jūnijā Āgenskalnā, E. Smiļģa Teātra muzejā uz ielīgošanu gaida „Hāgenskalna muzikanti”, savukārt 21. jūnijā Čiekurkalnā - vasaras gadatirgū varēs lustēties kopā ar Baumaņu ģimenes kapelu. Šajā pašā dienā ielīgošanas pasākums kopā ar folkloras kopām „Dandari”, „Krulla” un Čiguzis” notiks arī Grīziņkalnā.

20. jūnijā ielīgošanas pasākums ar Jāņu dziesmām, vainagu pīšanu, siera siešanu, rotaļām un dančiem folkloras kopu pavadībā notiks pašā Rīgas centrā – Bastejkalnā. Jāņu ielīgošana kopā ar mūziķiem un dejotājiem paredzēta arī Ķengaraga parkā. Sadziedāšanās un sadancošanās ar Jāņu rituālu pārzinātājiem gaidāma Kultūras centra „Iļģuciems” pagalmā.

20. jūnijā, plkst. 17.30 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks Jāņu ielīgošana, kurā varēs ne tikai apgūt svētku dziesmas un rotaļas, bet arī vīt vainagus un apgūt pirtsslotu siešanas māku. Ielīgošanā Lauma Bērza mācīs Jāņu dziesmas, Oskars Patjanko spēlēs dančus, folkloras kopa Lāns muzicēs un vadīs rotaļas. Savukārt pirtniece, folkloriste un grāmatas Pirts rituāla garīgie aspekti autore Inese Krūmiņa stāstīs par pirts rituāliem. Ielīgošanas dalībnieki arī paši varēs siet īpašās Jāņu pirtsslotas, kā arī vīt košus vainagus. Bagātīgo ielīgošanas programmu noslēgs Saules ceļa rotaļas, un danči Rīgā saule rotājās Pils laukumā. Ar Jāņu ielīgošanu izskan RMM sarīkojumu cikla Dziesmu klade sezona. Ierasti muzejs aicina apmeklētājus uz Dziesmu klades pasākumiem ņemt līdzi pašiem savas dziesmu klades, bet pirmssvētku noskaņās apmeklētāji dāvanā saņems īpaši pasākumam veidotu dziesmu izlasi.

21. jūnijā rīdzinieki un pilsētas viesi gaidīti tradicionālajā Zāļu tirgū Doma laukumā, kur varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas izstrādājumus, kā arī lauksaimniecības produktus, Jāņu zāles un vainagus. Šajā dienā īpaša ielīgošanas programma gaidāma Kultūras pils „Ziemeļblāzma” parkā, kur piedalīsies bērnu, jauniešu un vidējās paaudzes kolektīvi, folkloras kopas, koklētāji un pantomīmas aktieri. Pasākums notiks arī pļaviņā pie Kultūras un atpūtas centra „Imanta”- ar vairāku koru, deju kolektīvu un vokālās grupas piedalīšanos – un to noslēgs zaļumballe, kurā spēlēs grupa „Lauku muzikanti”.

 

 

„Suitu tirgus“ Kalnciema kvartālā

22. jūnijā no 10.00-16.00 notiks „Suitu tirgus“, kad Kalnciema kvartālā jau tradicionāli viesosies un dziedās Alsungas Suitu sievas, kā arī ansamblis „Suitu muzikanti“. Būs kurzemnieku īpašie ēdieni, puķes, zāles un vainagu pīšana. Tirdziņā atradīsiet dažnedažādus zemnieku un amatnieku izstrādājumus, pašbrūvētu alu, mājās ceptu maizi, raušus, sierus un daudz citu gardumu svētkiem. Koncerts norisināsies uz brīvdabas skatuves 12.00-15.00.

Jāņos visa daba ir pilnbriedā, tā ir uzziedējusi, sakrājusi dziedinošu spēku un dod mums – mūždien aizņemtajiem cilvēkiem iespēju to izbaudīt. Mūsdienu cilvēks, noskrējies darbos un aizsedzies ar pienākumiem reizēm aizmirst, cik svarīgi ir nesteidzīgi salasīt pļavā puķes, izpušķot māju  un novīt pašam savu vainagu. Tad iedzert alu, ēst pašu sietu sieru un pie ugunskura dziedāt Jāņu dziesmas kopā ar draugiem un tuviniekiem. Tad iet rotaļās un dancot, atrast laiku pasēdēt pirtī un iet peldēties rasā un .... līdz Saule aust. Jāņi arī mūsdienās ir būtiska mūsu identitātes daļa, tāpēc uzturēt Jāņu tradīcijas ir svarīgi. Aicinām kopā atcerēties un izdziedāt Jāņu dziesmas, lai būtu ko dziedāt svētkos savā pulkā. 

„Suitu tirgus“ Kalnciema kvartālā izveidojies par tradicionālu un iemīļotu pasākumu, kad rīdzinieki ielīgo Jāņus un uzzina daudz jauna par dabas norisēm un dzīvi ārpus pilsētas robežām. 

 

 

Liepājas ielīgošanas pasākumi

19. jūnijā pulksten 12:00 koncertestrādē "Pūt vējiņi" gadskārtējie Kurzemes zonas pensionāru Jāņu ielīgošanas svētki.Pasākumu vadīs aktieris Edgars Pujāts. Koncertestrādē darbosies kafejnīca.

Pulksten 19:00 "Tējas istabā" Jāņu ieskaņas koncerts ar Ievu Akurateriun dēlu Matīsu Akurateru, kuriem pasākuma otrajā daļā uz sadziedāšanos pievienosies Austra Pumpure. Uz gaišu līgo noskaņas koncertu aicina Austras biedrība un radošā telpa "Tējas istaba".

Biļetes (5 Ls) var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs (Liepājā Latviešu biedrības namā, Liepājas teātrī, Rimi un Liepājas Olimpiskajā centrā).

20.jūnijā pulksten 13:00 Kultūras tramvajā folkloras kopa "Atštaukas" ar ielīgošanas programmu.  "Atštaukas" aicinās uz lustīgu ielīgošanu ar dziesmām un Jāņu zālēm. Brauciens tramvajā makšā no 40 līdz 50 santīmiem.

21. jūnijā no pulksten 8:00 Liepājas Pētertirgū Līgo tirdziņš "Visa laba Jāņu zāle" - īstens Līgo tirgus ar Jāņu zālēm un citiem Jāņu labumiem. Zaļumballes atmosfēru jau pāris dienas pirms Līgo svētkiem tirgus laukumā radīs muzikantu apvienība "Lustīgais blūmīzers".

21. jūnijā no pulksten 10:00 Rožu laukumā Vasaras saulgriežu tirdziņš. Pasākumā būs atrodami koši un interesanti amatnieku darinājumi, rotājumi, suvenīri un praktiskas lietas no koka, kalumiem, dzijas, zīda, keramikas un dzintara. Pieejamo preču klāstā būs gan Vasaras saulgriežu svētku tematikai pieskaņoti piedāvājumi, gan preces, kurās dominē etnogrāfiskie motīvi.

22. jūnijā pulksten 17:00 Cirka centrā Alejas ielā 9 gatavošanās līgošanai - vainagu vīšana, pušķu darināšana, nākotnes zīlēšana... pēc zvaigznēm, rokas līnijām... stikla bumbām... Zālīšu iegāde... mandragora, velnarutks, žurku zāles, jaunības eleksīrs... Turklāt tas viss pilnīgi bez riska un maksas pieredzējušu zīlnieču un zāļu sievu vadībā...

22.jūnijā pulksten 23:00 Fontaine Palace Jāņu ieskaņas folkvakars. Piedalīsies Odd Hugo, Spiritual Seasons +DJ Enkurs.

 

 

Pasākumi Ventspilī

20.jūnijā teātra nams „Jūras vārti” un postfolkloras grupa „Iļģi” aicina ielīgot vasaras saulgriežus ar tautas dziesmām un latvju dančiem.

Plkst. 18:00 pirms koncerta pie nama durvīm notiks apdziedāšanās dziesmu kari starp suitiem un ventiņiem, bet Zāļu sieva sniegs padomus trejdeviņu ziedu vainagu vīšanā. Nama saimnieki, „Jūras vārtu” ļaudis, visus līgotājus sagaidīs ar mājās sietu Jāņu sieru, gardu Užavas alu un spēka dziesmām jauniešu folklgrupas  "Dārdi" sniegumā.

Plkst. 19.00 sāksies postfolkloras grupas „Iļģi” koncertprogramma "Līgo", ielīgojot Saulgriežu nakts mistēriju un burvību. Pēc koncerta visi aicināti izlocīt kājas latvju danču rakstos kopā ar Ilgu Reiznieci.

Plkst. 22.00 visi kopā dosimies pavadīt sauli jūras krastā.

 

Reklāma
Reklāma

 

 

Ielīgojam Turaidā

Kā katru gadu 21. jūnijā no plkst.19.00 visi, kas grib sajust gada īsākās nakts burvību, tiek aicināti pulcēties Turaidas Jāņkalnā, lai ar greznām dziesmām, dzīvo Jāņu zāļu spēku un senajām teiksmām svinētu vasaras saulgriežu svētkus, līgotu līdz ar sauli debesīs un dzīvības prieku sirdīs. Lai līgo gaisma Latvijā!

Šogad vasaras saulgriežu svētki Turaidā ir arī Vidzemes ieskaņu pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem. Dziesmu svētku norises atslēgvārdi ir „Līgo – lai top!”, kas tiek izteikti ar vienojošu domu – GAISMA LĪGO LATVIJĀ un sasaucas ar vissenāko saulgriežu svinēšanas tradīciju. Šī gada saulgriežu svētkos Turaidā pulcēsies un ar savām dziesmām un zināšanām dalīsies nodibinājuma „Māras loks” ļaudis, 21 folkloras kopa no Vidzemes, Rīgas, Latgales un Zemgales. Nakts tumšākajās stundās Jānīti ar dziesmām un kokles skaņām daudzinās Kristīne Kārkle-Puriņa un koklētāja Laima Jansone, degs īpaši Saules, Senču un Zinšu ugunskuri, apliecinot latvisko tradīciju spēku un pārmantojamību.

Vasaras saulgriežu svētku norise

19.00 - 21.00 – Zāļu vakars – siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, interaktīvs Zāļu vakara teātris bērniem 

21.00 – 22.00 - Saules pavadīšana un Saules ugunskura aizdegšana Jāņkalnā

Ap 22.00 -  23.30 - Uguns pūdeles aizdegšana, rotaļas un Lielā līgošana pie Saules ugunskura

22.30 – Zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā kopā ar Krūskopu ģimeni

23.30 – 00.30 - Nakts vidus rituāls un Senču ugunskura iedegšana 

Ap 00.30 – Ugunsrata ritināšana

01.00–  02.00 – Jāņa daudzināšana - pie Saules uguns dzied un spēlē Kristīne Kārkle-Puriņa un kokli spēlē Laima Jansone (to varēs klausīties arī  tiešsaitē www.radiooira.lv)

01.00 – 03.00 – Danči Dziesmu dārzā

02.00 – 03.00 – Apdziedāšanās un lekšana pār Jāņa ugunskuru

03.00 – Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās avotā un rīta rasā, 

Ap 04.45 - Saulītes sagaidīšana ābeļu dārzā 

05.00 -  Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem

Svētku svinētājiem lūgums līdzi ņemt pērnos vainagus un lina dvielīšus rīta rasas rituālam, kā arī Jāņu zāles un jau nopītu Jāņu vainagu. Lai līgošana būtu patīkama, ieteicams vilkt tautastērpus un līdzi ņemt cienastu sev un savai saimei (līdz pusnaktij darbosies siltā virtuve un tiks cepta pankūkas pie ieejas vārtiem). Noderēs savi paklājamie vai sēžamie, ērtākai līgošanai. Vasaras saulgriežu svētkus Turaidā rīko nodibinājums „Māras loks”, Turaidas muzejrezervāts un Latvijas Nacionālais kultūras centrs, atbalsta Siguldas novada dome, cienastu rūpē maiznīca „Flora”, PKS „Straupe”, z/s „Kalnkārkliņi”, SIA „Siguldas minerālūdens”, Valmiermuižas alus darītava. Informatīvais atbalstītājs – radio „Oira”. Ieejas biļete – dziesma vai ziedojums! Vairāk informācijas zvanot pa tālr. 26572142, tālr. 29541105.

 

Svētku pasākumi Dobelē

22. jūnijā ielīgošana būs arī Dobelē. No plkst. 10.00 līdz 15.00 ZĀĻU TIRGUS vēsturiskajā Tirgus laukumā. Plkst.21.00 GĀJIENS no vēsturiskā Tirgus laukuma uz pilsdrupām. Plkst.22.00 KONCERTS "UGUNIS KALNOS!". Pēc koncerta BALLE spēlē grupa "Varavīksne".

 

Svētki Jūrmalā

Vasaras saulgriežu ielīgošanas pasākumi 22. jūnijā sākas plkst. 18.30 Horna dārzā Jomas ielā 35 pie Majoru kultūras nama. 

Šajā brīvdabas koncertā piedalās Jūrmalas radošie kolektīvi, kas lielo Dziesmu un deju svētku gaidās sagatavojuši augstvērtīgu un interesantu repertuāru. Bet svētku noskaņās varēs sākt iejusties jau plkst. 15.00, kad Horna dārzā valšos un citu deju soļos griezīsies Starptautiskā senioru deju festivāla "Puķu balle" dalībnieki. 

Pēc izlustēšanās Horna dārzā vasaras saulgriežu ielīgotāji dosies uz Dzintaru koncertzāli, lai tur plkst. 20.00 atklātu vasaras koncertu sezonu. Sarīkojumā piedalīsies grupa "Iļģi", Kristīne Kārkle-Puriņa, Dainis Skutelis, Jānis Almanis, Rita Lazare, Jūrmalas apvienotais koris, Jūrmalas deju kolektīvi "Vēlreiz", "Tapa", "Zālīte" un koncerta viesi – deju kolektīvs "Liesma". 

Vasaras saulgriežu ielīgošanas svinību noslēgumu plkst. 22.00 romantiskā noskaņā varēs baudīt pie ugunskuriem Dzintaru pludmalē, pavadot saules rietu kopā ar pūtēju orķestri "Jūrmala". 

 

Dejas nakts garumā Saulkrastos

21.jūnijā 20.00 Saules laukumā visi laipni aicināti ielīgot vasaras Saulgriežus kopā ar Saulkrastu mākslinieciskajiem kolektīviem un iepazīt gan nopietnās, gan nenopietnās latviešu tautas ieražas, kas saistās ar līgošanu un aplīgošanu. Būs arī zaļumballe kopā ar grupu "Fokši".