Kā pagatavot grūbas, lai tās garšotu visai ģimenei?

Pērc pērļu grūbas – tās ir mazākas, stingrākas un baltākas. Protams, arī dārgākas, taču salātiem daudzreiz noderīgākas par lielajām grūbām. 

Izmanto pērļu grūbas

FOTO: Shutterstock.com

Izmanto pērļu grūbas

Iesaka 3 pavāru restorāna "Tam labam būs augt" pavāre Rūta Rietuma.

Grūbas, mizoti, pulēti miežu vai kviešu graudi, ir sātīgs ēdiens. Diemžēl arī padomju laika pavārmākslas upuris – tad teju katru trešo dienu skolēniem, slimniekiem un zaldātiņiem nācās knakstīties gar smagu, ķepīgu, pelēkzilganu putru, kuru rotāja dzeltena sviesta acs vai labākajā gadījumā – sacepta cauraudzīša un sīpolu mērcīte. Taču, ja bija laimējies ar saimniecisku omīti, grūbu putra nekļuva par bērnības traumu, tāpēc tās baudīšanai mūsdienās vienīgais šķērslis var būt tikai fantāzijas trūkums. 
 

Rūta iesaka biežāk iegriezties bioveikalos un pirkt pērļu grūbas – tās ir mazākas, stingrākas un baltākas. Protams, arī dārgākas, taču salātiem daudzreiz noderīgākas par lielajām grūbām. 
 

Reklāma
Reklāma
  •  Pirms vārīšanas skalo grūbas zem tekoša auksta ūdens aptuveni 10–15 minūtes.
  •  Vāri, līdz tās ir mīkstas, un tad vēlreiz noskalo – lai nebūtu glumas. Ja vien negatavo putru, kam glumums netraucē. Putru vāri nevis ūdenī, bet dārzeņu vai gaļas buljonā; tā labi sader ar dažādi kūpinātu gaļu, ko gatavo atsevišķi vai kopā ar grūbām. 
  •  Salātiem izmanto atdzesētas grūbas, kuras caurjauc ar citrona vai vīnetiķa un eļļas mērcīti, riekstiem, saulē kaltētiem tomātiem. Grūbas sader ar Vidusjūras reģiona raksturīgajiem produktiem, piemēram, nelieliem tomātiņiem, parmezānu, sēnēm, rukolu. 
  •  Grūbas ir lielisks partneris austrumnieciskas izcelsmes produktiem, piemēram, garnelēm un kokospienam. Katlā apcep sīki kapātus sīpolus, ķiplokus, pievieno kokospienu, samaisa, pieliek sīki kapātu vai kaltētu čili, ingveru, citronzāli un visbeidzot arī grūbas. Maisot uzkarsē, pievieno austrumnieku iecienīto zivju mērci un pašās beigās arī iztīrītas tīģergarneles. Ļauj virt aptuveni 3 minūtes, un – gatavs. 

 

Avots: žurnāls 100 labi padomi

Saistītie raksti