Uztura speciālista padomi mazuļa piebarošanai un 12 jaunas piebarojuma receptes

Piebarošanas uzsākšana ir jauns posms bērna dzīvē un ir zināms izaicinājums vecākiem. Tas tāpēc, ka uzturam ir ievērojama nozīme bērna attīstībā un turpmākajā veselībā, un vecāku ierādītie ēšanas principi var veicināt kā veselīgu, tā neveselīgu uztura paradumu veidošanos. Receptēs un ieteikumos, kā veidot sabalansētu bērna ēdienkarti, žurnālā "Mammām un Tētiem. Zīdainis" dalās sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
  • Inga Akmentiņa-Smildziņa

    Inga Akmentiņa-Smildziņa

    Mammamuntetiem.lv vadītāja

  • Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Uztura speciāliste

Vecākiem un vecvecākiem bieži vien liekas, ka zīdaiņiem paredzētie biezeņi, kam netiek pievienotas garšvielas, nav garšīgi. Taču jāsaprot, ka tā ir pieaugušo izpratne par ēdienu!

FOTO:

Vecākiem un vecvecākiem bieži vien liekas, ka zīdaiņiem paredzētie biezeņi, kam netiek pievienotas garšvielas, nav garšīgi. Taču jāsaprot, ka tā ir pieaugušo izpratne par ēdienu!

Galvenie piebarošanas uzsākšanas principi

  • Zīdaiņa ekskluzīva zīdīšana, tas ir, tikai ar mātes pienu, ir ieteicama līdz sešu mēnešu vecumam (1). Pēc ESPGHAN rekomendācijām, piebarošana ir jāsāk 17–26 nedēļu vecumā. 
  • Ja piebarošanu uzsāk ļoti agrīni vai novēloti, tas var negatīvi ietekmēt bērna veselības stāvokli. Par pārāk agru piebarošanas uzsākšanu uzskata, kad bērns nav sasniedzis četru mēnešu vecumu, jo līdz tam mazuļa gremošanas trakts vēl nav līdz galam nobriedis, lai spētu sagremot ar pārtiku uzņemtās uzturvielas. Pārāk vēlīna piebarošanas uzsākšana ir pēc sešu mēnešu sasniegšanas, un apdraudējums ir tas, ka mazulis neuzņems pietiekami daudz uzturvielu, kas ir nepieciešamas viņa augšanai un attīstībai.
  • Pirmā produktu grupa, ko piedāvāt bērnam, ir dārzeņi, piemēram, kabacis, brokolis, ziedkāposts, kartupelis. Katra jauna dārzeņa ieviešanai ēdienkartē jāatvēl trīs līdz piecas dienas, lai varētu rūpīgi novērot mazuļa reakciju uz jauno produktu. Tāpat ieteicams jauno produktu piedāvāt dienas pirmajā pusē, lai dienas laikā var vērot, vai bērnam nav kādas alerģiskas reakcijas.
  • Kad bērna ēdienkartē ir ieviesti vismaz trīs četri dārzeņi, var sākt piedāvāt arī augļus, piemēram, laba izvēle iesākumam ir tvaicēts ābols, plūmes, banāni. 
  • Pēc augļiem uzturā sāk ieviest graudaugus. Kā pirmās ieteicams dot rīsu, kukurūzas, griķu vai prosas putras. Tās nesatur glutēnu un retāk izraisa pārtikas alerģijas. Kad ir izmēģinātas šīs, turpinājumā var piedāvāt auzu un mannā putras.

 

 

Ēdienkartes jaunumi 6–7 mēnešu vecumā

Kad bērna uzturā ir iekļauti augļi, dārzeņi un graudaugi, pakāpeniski rekomendējams pievienot taukvielas, piemēram, dažus olīveļļas pilienus pie dārzeņu biezeņa. Kā nākamā pēc graudaugiem uzturā ir jāievieš gaļa. Izvēloties gaļu, pirmo piebarojumu ieteicams sākt ar teļa, truša vai tītara gaļu. 

 

Šie gaļas veidi tiek uzskatīti par vispiemērotākajiem bērna gremošanas traktam. Pēc tam pakāpeniski bērns var ēst arī vistas, jaunlopa un cūkas gaļu. Nedaudz vēlāk par gaļu (aptuveni septiņu astoņu mēnešu vecumā) ieteiktu ieviest uzturā zivis, piemēram, mencu, heku, asari, foreli, lasi. Iesaku sākt ar mazāk trekno zivi (zandartu, heku, mencu, vēdzeli), lai to būtu vieglāk pārstrādāt gremošanas traktam, un tad piedāvāt arī treknākas zivis (lasi, foreli, sardīni, skumbriju, tunci). Šajā vecumposmā putrām, ko bērns jau pagaršojis, var pievienot olas dzeltenumu, tādā veidā ar uzturu tiks uzņemti arī taukos šķīstoši vitamīni. Veselu olu varat dot, kad bērns sasniedzis gada vecumu.
 

Ēdienkartes jaunumi 8–10 mēnešu vecumā

Piena produktus bērna uzturā var ieviest, sākot no 8–10 mēnešu vecuma. Kā pirmie jāizvēlas kefīrs, jogurts bez piedevām, sviests, biezpiens. Govs pienu tīrā veidā var mēģināt piedāvāt vien pēc viena gada vecuma. Atceries, ka saldināti piena produkti nav laba izvēle bērnam – tie provocē zobu emaljas bojājumus un liekā svara problēmas.

 

Ēdienkartes jaunumi, sasniedzot gada vecumu

Sasniedzot viena gada vecumu, mazulis pakāpeniski vār sākt ēst no kopējā ģimenes galda, tomēr ar nosacījumu, ka visa ģimene ievēro veselīga uztura pamatprincipus un gatavo bērnam atbilstošu ēdienu.

 

 

Ņem vērā! Ar sāli un cukuru nevajag steigties 

Vecākiem un vecvecākiem bieži vien liekas, ka zīdaiņiem paredzētie biezeņi, kam netiek pievienotas garšvielas, nav garšīgi. Taču jāsaprot, ka tā ir pieaugušo izpratne par ēdienu. Tāpēc  vismaz līdz gada vecumam mazulim vajadzētu ļaut izbaudīt produkta īsto garšu – bez pievienota sāls un cukura.

Sāls agrīna lietošana noslogo nieru un sirds darbību, veicina lielāku patiku pret sāļu garšu dzīves sākumā. Līdzīgi ir ar cukuru. To iekļaut zīdaiņa uzturā nav nepieciešams. Saldu garšu ēdienam tikpat labi var piešķirt augļi.
Tāpēc sāli, cukuru un citas garšvielas vēlams mazuļa ēdieniem pievienot tikai pēc gada vai pat pēc divu gadu sasniegšanas.

 

Uzmanību! 

Kad mazulim sāk piedāvāt dārzeņus, graudus, gaļu un citus produktus, tas nenozīmē, ka jāpārtrauc zīdīšana. Mātes piens joprojām ir neatsverama zīdaiņa uztura sastāvdaļa; zīdīšanu rekomendējams turpināt vismaz līdz mazuļa gada vecumam vai pat diviem gadiem vai ilgāk (2).  


Cik daudz piebarojuma un cik mammas piena zīdainim ir jāapēd? 

Dažkārt mammas raizējas: piebarošanu uzsākām jau pirms pāris mēnešiem, taču bērnam joprojām mans piens ir galvenais uztura avots. Vai tas ir normāli? Jā! Katra mazuļa ēdienkarte sešu septiņu mēnešu vecumā var būt ļoti atšķirīga, jo – vieni bērni papildēdienu kāros vairāk un mammas pienu mazāk, citi turpretī pat mēnešiem ilgi pēc piebarošanas uzsākšanas primāri var izvēlēties mammas pienu. Pat desmit mēnešu vecumā mazulim galveno uzturu var veidot tieši mammas piens. Tāpat piebarojuma maltītes apēstais apjoms katram bērnam var būt atšķirīgs. 
Mēdz teikt, ka pieaugušam cilvēkam vienā ēdienreizē jāapēd tik liela porcija, cik aptuveni var satilpt abās viņa saujās kopā. Tas pats attiecas uz bērniem. Tāpēc, ņemot vērā zīdaiņa saujiņu izmēru, var uzskatīt, ka viņam pilnvērtīga ēdienreize būs 3–4 tējkarotes biezeņa.

 

RECEPTES

 

Jogurts ar banānu

150 g jogurta bez piedevām 
½ banāna (nogatavināts) 
Šķipsniņa kanēļa (pēc izvēles)

Banānu sablendē, garšai var piekaisīt arī kanēli. Blendētu banānu pievieno jogurtam, kārtīgi samaisa. 
Banānam var likt klāt arī citas ogas vai augļus, piemēram, ābolu, bumbieru vai mango biezeni, tādējādi dažādojot jogurta garšu.
 

 

Omlete ar dārzeņiem

1 sauja ziedkāposta 
1 sauja brokoļu 
2 olas
Eļļa

Saplucina ziedkāpostu un brokoli mazākos gabaliņos, nomazgā, nosusina. Liek tvaicēties.  Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ℃, ieeļļo formiņas. Liek formiņās ziedkāpostu un brokoli, sakuļ olu un lej formiņās. Cep cepeškrāsnī 10 minūtes.

 


Auzu un banānu pankūkas

1 ola 
1 banāns 
3–4 ēd.k. auzu miltu vai blendētu auzu pārslu
Vaniļa
Eļļa (cepšanai)

Samīca banānu, pievieno vienu olu un kārtīgi samaisa. Pieber auzu miltus, samaisa līdz viendabīgai konsistencei, pievieno vaniļu. Uzkarsē pannu; ja nepieciešams, uzlej nedaudz eļļas. Cep pankūkas (aptuveni 5 cm diametrā). 
Var pasniegt ar svaigām ogām un jogurtu bez piedevām.

 

Reklāma
Reklāma


 

Zaļo zirnīšu biezenis

250 g zaļo zirnīšu
4 ēd.k. ūdens (pievieno vairāk, ja nepieciešams)
5 piparmētras lapiņas (pēc izvēles)
1 ēd.k. citrona sulas (pēc izvēles)

Uzvāra ūdeni, pievieno zirnīšus un vāra aptuveni 3–5 minūtes. Nolej ūdeni, sablendē; ja nepieciešams, pievieno ūdeni un piparmētru. Blendē līdz viendabīgumam. Ja gribas nedaudz svaigāku garšu, var pieliet arī citrona sulu. 
Citrona sulu un piparmētru ieteicams pievienot pēc bērna 8–10 mēnešu vecuma.

 


 

Kukurūzas putra    

1 glāze kukurūzas putras
2,5 glāzes piena (govs piens, kokosriekstu piens)
2,5 glāzes ūdens
2 tējk. sviesta (kokosriekstu eļļas)

Izskalo kukurūzas pārslas, pēc tam ielej 2,5 glāzes ūdens, liek vārīties aptuveni uz 10 minūtēm. Kad ūdens ir iztvaicējis, pievieno pienu, vāra vēl 5 minūtes un tad izslēdz plīti. Pievieno sviestu.
Var pasniegt ar svaigām ogām vai siera šķēli.

 


Burkānu strēmelītes

250 g burkānu
1 ēd.k. olīveļļas 
1 tējk. kūpinātas paprikas (pēc izvēles)

Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 ℃, nomizo burkānus un sagriež (ar mizotāju) plānās strēmelēs. Burkānu strēmeles liek uz cepamā papīra, sekojot, lai tie nepārklājas. 
Burkānus ieeļļo, nedaudz uzber virsū kūpinātu papriku. 
Cep cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes; kad būs pagājušas aptuveni 10 minūtes, apgriež strēmeles uz otro pusi.

 


Frikadeļu zupa

250 g tītara maltās gaļas 
1 burkāns (liels)
2 sīpoli
2 kartupeļi
1 kālis

Nomizo un sarīvē burkānu, smalki sagriež sīpolus un iemaisa maltajā gaļā. Veido frikadelītes, 2 centimetru diametrā. 
Uzvāra ūdeni, sarīvē burkānu, sagriež smalki sīpolus un liek ūdenī, pēc tam pievieno frikadeles. 
Nomizo kartupeli un kāli, sagriež vienlīdz lielās strēmelēs. Liek zupā vārīties.

 


Vistas kotletes

600 g vistas maltās gaļas 
1 ola
2 sīpoli (vidēja lieluma)
¼ tējk. kurkuma
1 ēd.k. olīveļļas

Sīpolus nomizo, smalki sagriež. Samaisa kopā ar malto gaļu, iemaisa olu un ¼ tējkarotes kurkumas. Kārtīgi vēlreiz samaisa. Ar slapjām rokām veido nelielas kotletītes. Uzkarsē pannu, apcep kotletes 3–4 minūtes no abām pusēm līdz zeltītai garoziņai. Pēc tam kārto uz cepamā papīra un liek cepeškrāsnī 180 ℃ vēl uz 25 minūtēm.

 


 

Biezpiena kefīra kēksiņi 

200 g biezpiena 
80 g kefīra 
1 ola
1 banāns
1 ēd.k. miltu (auzu, pilngraudu kviešu)

Atdala olas baltumu no dzeltenuma. Sakuļ olas baltumu. Biezpienu sablendē kopā ar olas dzeltenumu un kefīru, pievieno banānu un arī sablendē, pieber karoti miltu un vēlreiz samaisa. Viegli maisot, pievieno olas baltumu. 
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ℃. Liek kēksu formiņās mīklu un cep aptuveni 15–20 minūtes līdz zeltītai garoziņai.

 


 

Kartupeļu un brokoļa pirkstiņnūjiņas

3 kartupeļi
3 brokoļa “ziediņi”

Brokoli sadala “ziediņos”, kartupeli nomizo un sagriež mazākos gabalos. Tvaicē līdz gatavībai (brokolis aptuveni 8–10 minūtes, kartupelis līdz 20 minūtēm). Pēc tam saspaida ar dakšiņu. Veido “nūjiņas” un liek cepties cepeškrāsnī 200 ℃ vēl uz 10–15 minūtēm.
Var pasniegt ar zivju vai vistas kotletītēm.

 


 

Zivs kotletītes

250 g baltās zivs filejas 
30 g ziedkāposta 
30 g kabača 
1 ola

Blenderī sasmalcina zivi, olas dzeltenumu un dārzeņus. Olas baltumu sakuļ un pievieno klāt jau gatavai masai. Liek silikona formiņās un vāra ūdens peldē / tvaicē vai liek cepties cepeškrāsnī 180 ℃ aptuveni 20–25 minūtes.

 


 

Ābols panējumā

2 āboli
1 ola
1 ēd.k. skābā krējuma 
2 ēd.k. milti (pilngraudu kviešu, auzu vai kukurūzas) 
½ tējk. cepamā pulvera

Panējumam sakuļ olu, pievieno skābo krējumu, miltus un cepamo pulveri. Ābolu nomizo, sagriež ripiņās (aptuveni 4–5 mm biezas) un apviļā mīklā. Apcep ābola šķēlītes no abām pusēm uz pannas.
Pasniedz ar krējumu vai jogurtu bez piedevām un svaigām ogām.

 

Atsauces:
1)    Zīdīšanas ABC, Slimību profilakses un kontroles centrs www.spkc.gov.lv
2)    Veselīga uztura ieteikumi bērniem līdz divu gadu vecumam, Veselības ministrija  www.vm.gov.lv
 

Saistītie raksti