Filleri, lāzerepilācija, matu balināšana. Kuras skaistumkopšanas procedūras drīkst veikt grūtniece?

Sieviete arī gaidību laikā vēlas būs skaista, tāpēc rodas jautājums, vai un kuras skaistumkopšanas procedūras grūtniecības laikā ir atļautas un no kurām labāk atturēties. Uz māmiņu jautājumiem atbild preventīvās medicīnas ārste, dermatoloģe Jana Janovska.
  • Līga Brūvere

    Līga Brūvere

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Jana Janovska

    Jana Janovska

    Dermatoloģe

Dārgās procedūras ilgstošu efektu dos tikai tad, ja sievietei ir sakārtota hormonālā sistēma, ir pietiekami vitamīnu krājumi organismā un veselīgs dzīvesveids.

FOTO:

Dārgās procedūras ilgstošu efektu dos tikai tad, ja sievietei ir sakārtota hormonālā sistēma, ir pietiekami vitamīnu krājumi organismā un veselīgs dzīvesveids.

Lasi rakstu no žurnāla "Mammām un Tētiem. Zīdainis” pavasara numura!

 

“Sievietes skaistuma bāze ir kvalitatīvs miegs, pietiekams ūdens daudzums ikdienā, sakārtota ēdienkarte un atteikšanās no pārmērīga cukura daudzuma lietošanas. Ja sieviete parūpēsies par savu veselību no iekšpuses, arī ārējais veidols būs skaists – vesela āda un veseli mati,” skaidro dermatoloģe Jana Janovska. “Ja sieviete smēķē, neguļ, bet ar ādas kopšanu saprot filleru injekcijas, ādas kvalitāte būs slikta. Kad ir sakārtota bāze, var runāt par skaistuma injekcijām, lāzertehnoloģijām un invazīvām procedūrām. Šīs dārgās procedūras ilgstošu efektu dos tikai tad, ja sievietei ir sakārtota hormonālā sistēma, ir pietiekami vitamīnu krājumi organismā un veselīgs dzīvesveids,” skaidro speciāliste.

 

Sievietes skaistuma pamatu veido:

  • Pietiekams ūdens daudzums. Ūdens ir jādzer daudz un maziem malciņiem. Dienā drīkst izdzert divus un pat trīs litrus ūdens, ja vien nav arteriālā hipertensija (paaugstināts asinsspiediens), diabēts vai preeklampsija, kad par šķidruma patēriņu jākonsultējas ar ārstējošo ārstu.
  • Sports, pastaigas. Ir jānodarbojas ar sportu, vismaz 20 minūtes dienā jāstaigā, jo tas uzlabo aknu darbību un tātad arī detoksikācijas procesu. Arī tas ietekmē ādas stāvokli. Svarīgi ir kakla stiepšanas vingrojumi, lai sejā un zem acīm neveidojas tūska, – šeit noderēs topošajām māmiņām paredzētas vingrošanas pie sertificēta fizioterapeita, ūdens aerobika u.c.
  • Sabalansēts uzturs, mazāk cukura. Jaunības un skaistuma ienaidnieks ir cukurs. Turklāt tas ietekmē ne tikai svaru un slaido līniju, par ko vienmēr uztraucas sievietes, bet tieši ādas izskatu. “Rafinētais cukurs jeb, kā es to saucu, vulgārais cukurs nonāk organismā un aiziet līdz ādai, kur nomāc kolagēna efektivitāti ādas šūnās, bet kolagēns ādai nepieciešams, lai uzturētu tās struktūru – lai āda būtu tvirta un elastīga. Cukurs saista kolagēnu, izraisot ķīmiskas pārmaiņas jeb glikācijas procesu, kā rezultātā kolagēna audi salīp, sliktāk notur ūdeni un deformējas, palēninot dabīgos ādas atjaunošanās procesus, un vizuāli tas izpaužas kā ādas tonusa zudums. Āda kļūst ļengana, un sejas rāmis zaudē formu,” skaidro ārste.

Cukura lietošana paaugstina ādas reakciju uz ultravioleto starojumu, palielinās hiperpigmentācija, pieaug ādas onkoloģisko slimību risks. 

“Bet nav jau tā, ka nekādu saldumiņu nedrīkst vispār. Protams, drīkst, un īpaši labi, ja grūtniece cukuru uzņem ar augļiem. Piemēram, īpaši labi ir kivi, kā arī citrusaugļi, kas turklāt satur arī C vitamīnu. Ananasi organismā darbojas kā antioksidanti, savukārt zemenes ir bagātas ar dzelzi. Ne tik laba izvēle ir cukura pārbagātās vīnogas, melones un banāni,” skaidro speciāliste. Vietā atzīmēt, ka melone jebkurā gadījumā ir labāka izvēle par bulciņu.

 

Jautājums 

Vai grūtniecības laikā varu likt fillerus, ja esmu to darījusi iepriekš? 

Visas invazīvās procedūras, kuras piedāvā kosmētiskie saloni, – lāzerprocedūras, injekcijas, kas traumē ādas virskārtu (filleri, hialuronskābes injekcijas, botulīna injekcijas), agresīvi pīlingi un skābes ādas virskārtas nolobīšanai, kas uzirdina un bojā ādas virskārtu, aparātprocedūras – ir jāveic pirms palikšanas stāvoklī vai arī jāatliek uz laiku pēc dzemdībām un krūtsbarošanas beigām. 
Kāpēc tik strikta nostāja? Grūtniecības laika hormons – progesterons – var paaugstināt tehnoloģiju efektivitāti. Bet seja šajā periodā ir hiperjutīga pret jebkuriem kairinātājiem. Tas nozīmē, ka procedūras rezultāts ir neparedzams. 

Speciālists nevar kontrolēt siltuma un enerģijas piekļuvi ādai, jo āda ir hipersensitīva. Turklāt laikā, kad sieviete ir mazuļa gaidībās, viņas imūnā sistēma ir aizsardzības stāvoklī.

Tā ir vērsta uz to, lai iznēsātu bērniņu. Imūnsistēma uzbrūk katram svešķermenim, kas nonāk sievietes organismā. Arī filleri ir svešķermenis, ko organisms var atgrūst. Var sākties nopietni iekaisumi. Adatu dūruma vietās ir lielāks hiperpigmentācijas risks. Savukārt injicēta hialuronskābe aiztur ūdeni, kas palielina tūsku un sejas pietūkumu. 
Jebkuras skaistumkopšanas procedūras, kas izraisa sāpju impulsus, grūtniecības laikā nav pieļaujamas. Ja sievietei sāp un viņa slikti panes šīs sāpes, ir augstāks risks uz stresa izraisītiem grūtniecības sarežģījumiem. Arī laktācijas periodā nav atļautas lāzerprocedūras un invazīvas manipulācijas. 

Grūtniece drīkst apmeklēt kosmetologu, lai veiktu patīkamas procedūras – maigu sejas attīrīšanu, maskas ar aktīvām vielām, kas nekairina ādu, – ar hialuronskābi, kolagēnu gan iekšķīgi, gan ārīgi, peptīdiem, urea (mitrinātājs) saturošiem līdzekļiem. 

Reklāma
Reklāma

Procedūru mērķis ir saudzēt ādu, nevis stimulēt augšanas impulsus. Tā kā progesterons ir arī augšanas rosinātājs, tā ietekmē var pastiprināti rasties dzimumzīmes vai nevēlami ādas veidojumi, tostarp keratoze. 
Lietojot kosmētiskos līdzekļus, ko klāj uz ādas, grūtniecības laikā jāatsakās no retinola jeb A vitamīna, skābēm, kas bojā ādas virskārtu, un līdzekļiem, kas satur C vitamīnu, jo saules ietekmē tas veicina pigmentāciju. Uzsvars ir uz lipīdu kārtiņas atjaunošanu un saudzējošu kopšanu.

 

Jautājums 

Tuvojas vasara, tāpēc aktuāls ir jautājums par saules aizsargkrēmu lietošanu. Vai ir kādas norādes par tā izmantošanu grūtniecības laikā? 
Grūtniecības laikā progesterons ļoti paaugstina ādas jutību pret ultravioleto (UVA) starojumu, tā ietekmē uz ādas parādās pigmentācijas pleķi. Tieši tāpat uz ādu iedarbojas jebkurš zilais starojums jeb HEW (high energy visible light), kas nāk no ekrānierīcēm – datoriem, telefoniem, planšetēm. Tas palielina oksidatīvo stresu, paaugstinātu brīvo radikāļu uzkrāšanos organismā, paātrina ādas novecošanu un palielina iekaisumu risku.

Ja ikdienā 8 stundas pavadi pie datora, bet brīvdienās vēl sauļo seju, tad kumulatīvo devu, pēc kuras parādās pigmentācija, sasniegt var ļoti ātri. 

Tas nozīmē, ka krēmi ar filtriem pret UVA, UVB un HEW būtu jālieto ikdienā un neatkarīgi no gadalaika. Norādes, vai krēms satur visus vajadzīgos filtrus, meklējamas uz iepakojuma. 
Specifiska pigmentācija, saukta arī par grūtnieču masku – melasma –, rodas hormonālo svārstību rezultātā. Saules starojums to veicina vēl vairāk, bet noņemt to ar lāzerprocedūrām ir diezgan sarežģīti. Tāpēc labāk savlaicīgi uzsākt lietot aizsargkrēmus un vasarā uzlikt galvā cepuri ar platajām malām. 

 

Jautājums 

Vaksācija un lāzerepilācija – kuru no šīm matiņu likvidēšanas metodēm var izmantot grūtniece? 
Vaksāciju var turpināt veikt līdz pat dzemdībām, ja vien pati sieviete jūtas labi. Lāzerepilāciju grūtniecības laikā neveic, jo tad ir zemāks sāpju slieksnis un lielāks risks, ka pēc procedūras uz ādas paliks pigmentācija.

 

Jautājums

Vai regulāra “gelish” manikīra likšana var kaitēt nākamā bērna veselībai? 
To var darīt, taču jāņem vērā, ka šāda manikīra veikšanas procesā izmanto ķīmiju, savukārt acetonu ieelpot tomēr nevajadzētu. Labāk grūtniecības laikā manikīra taisīšanai izvēlēties bioloģiskos līdzekļus.

 

Jautājums

Matu krāsošana un balināšana mājās vai salonā. Kas mazāk kaitīgi? 

Mūsdienās krāsas vairs nav tik ķīmiskas, kādas tās bija agrāk, tāpēc aizspriedumi par matu krāsošanas kaitīgumu vairs nav aktuāli. Gan mājās, gan salonā var saelpoties ķīmiskos izgarojumus, bet mūsdienu matu krāsām kumulatīvā deva ir tāda, ka organisms pats izvada toksīnus un bērna attīstību tas neietekmē. Ilgviļņu likšana gan būtu jāatliek uz laiku pēc dzemdībām vai jāveic pirms grūtniecības iestāšanās.

Saistītie raksti